07/17/13 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Италия - да експулсираш дисидент

Вътрешният министър е изправен пред политическа буря заради експулсирането на семейството на казахстански дисидент

Ройтерс

Мухтар Аблязов със съпругата си Анна Шалабаева и шестгодишната им дъщеря Алуа. Снимка: личен архив

Основните опозиционни партии в Италия поискаха вчера оставката на заместник-ръководителя на крехката управляваща коалиция заради експулсирането на съпругата и дъщерята на казахстанския олигарх и дисидент Мухтар Аблязов.

“Движението 5 звезди” и по-малката партия “Левица, екология, свобода” внесоха вот на недоверие към министъра на вътрешните работи Анджелино Алфано, който е и вицепремиер, като отхвърлиха твърденията на правителството, че депортирането е станало без знанието на министрите.

“Вътрешното министерство не би могло да не е в течение, а ако е така, това означава, че има паралелна полиция в нашата страна, която действа на своя глава”, заяви лидерът на парламентарната група на “Движение 5 звезди” в долната камара Рикардо Нути.

Случаят с депортирането на съпругата на Аблязов Анна Шалабаева и на шестгодишната им дъщеря Алуа след среднощен рейд на полицията в къщата им в предградията на Рим на 29 май, прибави още един към проблемите на министър-председателя Енрико Лета.

Той и без това с мъка се стараеше да ограничи напрежението в коалицията между десноцентристката партия на Алфано “Народ на свободата” и собствената си левоцентристка Демократическа партия, а сега е изправен пред потенциално вредна конфронтация в парламента, въпреки че противниците на Алфано може и да не съберат достатъчно гласове, за да го отстранят.

Алфано, който вчера отмени публична реч, е длъжен да даде обяснения по случая в парламента в четвъртък.

Италиански вестници писаха, че поне четирима високопоставени служители, в това число собственият началник на канцеларията на Алфано, може да бъдат уволнени заради случая, а левият вестник “Република” заяви, че самият Алфано, секретар на партията “Народ на свободата” и ключов помощник на десноцентристкия лидер Силвио Берлускони, трябва да си тръгне.

“Министър, който не знае за подобна операция и не контролира полицията, е и отговорен за всичко, и негоден за нищо: той трябва да подаде оставка”, писа в редкационна статия на първа страница вестникът с лява ориентация.

В изявление в края на миналата седмица правителството на Лета разкритикува начина, по който е извършена операцията, и заяви, че министрите не са били информирани. То оттегли заповедта за депортиране и заяви, че Шалабаева е свободна да се върне в Италия, като обеща пълно разследване.

Членове на партията на Алфано “Народ на свободата” отхвърлиха призива за оставка и упрекнаха “Република”, че се опитва да свали правителството само месеци след като парламентарните избори през февруари не излъчиха категоричен победител и се наложи сформирането на нестабилната коалиция.

Демократическата партия, стараеща се да не изостри проблемите за Лета, беше по-сдържана, но Дарио Нардели, виден депутат от партията, заяви, че е “в интерес на Алфано да изчисти ситуацията”.

Италия има големи икономически интереси в Казахстан, в това число делът на енергийната група “Ени” в гигантското петролно находище Кашаган. Случаят също така извади наяве близките отношения между бившето правителство на Берлускони, в което Алфано беше министър на правосъдието, и президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който управлява огромната богата на петрол държава повече от две десетилетия.

Вчера Берлускони, чиито собствени проблеми с правосъдието вече създадоха напрежение в коалицията, отрече информация на в. “Унионе Сарда”, че се е срещнал с Назарбаев в Сардиния на 6 юли, за да обсъдят случая.

Лета обеща да продължи разследването на депортирането на Шалабаева, която набързо е била качена на ...

Публикувана на 07/17/13 21:31 http://e-vestnik.bg/18147/italiya-da-ekspulsirash-disident/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване