10/13/13 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Пада ли “криминалният филтър” на изборите в Русия?

Алексей Навални пред съда в гр. Киров. Снимка: кировград

Руското правосъдие отвори за осъжданите пътя към голямата политика, пише в заглавие “Новие известия”.

Вчера Конституционният съд на федерацията призна за неконституционна доживотната забрана да бъдат избирани в органите на властта осъждани за тежки и особено тежки престъпления. Той препоръча на законодателите да уточнят срок за подобни ограничения, посочва вестникът.

За миналогодишната забрана, налагаща според правозащитници двойно наказание, започна да се говори, малко преди да изтече присъдата за финансови измами на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и с оглед вероятното влизане в затвора на опозиционера Алексей Навални, осъден през лятото за злоупотреби, добавя изданието.

Тези две фигури сега вълнуват най-много властта в Русия; след време обаче безспорно ще има и други, коментира юристът Вадим Прохоров.

Нищо чудно и новата формула да лиши Навални от правото да се кандидатира за депутат през 2016 г. и за президент - през 2018 г., прогнозира “Московский комсомолец”.

Повод за съдебното решение бяха жалби на осъждани руски граждани, неуспели миналата година да се кандидатират на избори, разказва “Ведомости”, цитиран от Би Би Си.

Най-малко 227 осъждани направиха опит да се кандидатират на местните избори през септември т. г. за различни постове в Русия; 150 от тях отпаднаха поради забраната, напомня “Комерсант”.

Решението на Конституционния съд е основание за оспорване на изборния резултат от недопуснатите кандидати. Съдиите обаче ще открият аргументи, за да не преразглеждат изборите, коментира пред “РБК дейли” правозащитникът Андрей Бузин.

“Росийская газета” признава, че днешното законодателство в Русия наистина съдържа колизия - една норма отнема пасивното избирателно право на осъжданите за тежки и особено тежки престъпления, друга обаче предвижда възможността човек с погасена или снета съдимост да стане държавен глава.

Занапред само осъдените до живот ще губят завинаги правото да бъдат избирани. Според руския Конституционен съд избирателните права на престъпниците трябва да бъдат ограничавани според тежестта на престъплението и срока на наказанието.

Опозицията вече схвана, че съдът просто подсказва на властта как да запази “криминалния филтър”, и то по начин, който да обезсмисли оспорването му по съдебен ред, пише “Независимая газета”.

Създадената “вратичка” за властта - лишаване от права за определен срок, също е неконституционна, твърди пред вестника Михаил Емелянов, депутат от партията “Справедлива Русия”.

В общи линии се връща практиката от съветско време - освободените от лагери за известно време са били лишавани и от граждански права, заключава “Независимая газета”. При това положение според всекидневника Навални или Ходорковски може да станат “неизбираеми” и за времето на присъдата, и за дълги години напред, вече като бивши криминални - “по принцип до живот, също като преди”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване