10/13/13 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Петролът - големият партньор между Турция и иракските кюрди

В близките няколко месеца се очаква да бъде завършено окончателно трасето, по което ще се пренасят петрол и природен газ от автономната област Северен Ирак към Турция.От енергийната компания на Северен Ирак “Генел Енержи” съобщиха, че са останали за довършване само 15 км от трасето. През 2014 г. се предвижда производството и пренасяните количества да се увеличат два пъти.

Според представител на фирмата капацитетът е до 80 хиляди барела дневно, но засега реализират около 40 хиляди, като един барел се продава за 75 долара. Петролът засега се пренася с ТИР-ове, а до края на 2014 г. се планира количеството да достигне 200 хиляди барела.

“За нас Турция не е просто канал за пренасяне на природния газ и петрола на Кюрдистан. Ние смятаме Турция за наш партньор”, заяви министърът на природните ресурси на Кюрдистан Ашти Хаурами тези дни на международна конференция в британския град Манчестър, където призова британските фирми да инвестират в иракския петрол.

Турция засега посреща една голяма част от енергийните си нужди от Русия. Но след като енергийното трасе от Северен Ирак заработи с пълен капацитет, се очаква, че ще намали в голяма степен количествата от Русия, съответно и зависимостта от руските енергийни източници, коментират специалисти.

Пак според тях през 2015 г. се очаква експортът на иракски петрол да бъде 1 млн. барела дневно, а през 2019 г. това количество да бъде увеличено двойно.

Друг важен момент е, че правителството на автономния Северен Ирак вече обяви, че ще договаря петрола си посредством пазарите на Турция. Тъй като богатият на петролни залежи Северен Ирак няма излаз на море, той има нужда от изгряваща Турция като съюзник.

“Можем да го наречем ключово приятелство, защото Турция има важен статут заради местонахождението си и ролята, която играе в международната общност”, коментира неотдавна отговорен кюрдски представител.

Тази позиция скара преди време Анкара с централното правителство в Багдад, но това вместо да я отдалечи, я сближи още повече с иракските кюрди.

За Турция е особено важно от гледна точка на стремежите й да стане енергиен терминал по трасетата от изтока към запада.

Не беше много отдавна времето, когато Анкара отказваше всякакви контакти с иракски Кюрдистан заради Кюрдската работническа партия (ПКК). Правеше се, че не забелязва съществуването на Кюрдистан непосредствено до своите граници. Но богатите енергийни залежи на Северен Ирак предизвикаха коренна промяна в турската политика. Турските политици се сдобриха с Масуд Барзани, когото преди обвиняваха за главен поддръжник и ятак на бойците на ПКК.

Анкара отвори свое представителство в гр. Ербил, турските бизнесмени сега се стичат към града, който наричат столица на Кюрдистан.

Иракски Кюрдистан не е независима държава, но притежава специален статут в рамките на Ирак. Има собствен парламент, собствена полиция и войска, признава териториалната цялост на Ирак.

Турските политици рядко се осмеляват да споменават името Кюрдистан, официално Анкара използва определението автономна област Северен Ирак. Определено на турските лидери не им харесва идеята за възникването на кюрдска държава в Северен Ирак, защото те се опасяват, че това може допълнително да стимулира вече изнервените кюрди точно от другата страна на границата в Турция.

Но петролната дипломация на Анкара, съпроводена с плана на правителството на Реджеп Тайип Ердоган за разрешаване на кюрдския проблем измести старите конфликти.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване