Народното събрание вдигна акциза на природния газ

Депутатите решиха да се увеличат акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, както и за тежките корабни горива. Причината за това е директива на Европейския съюз и поетите ангажименти с Договора ни за присъединяване. Акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво от 0,85 лв. Депутатите решиха да се увеличат акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво и гориво за отопление, както и за тежките корабни горива. Причината за това е директива на Европейския съюз и поетите ангажименти с Договора ни за присъединяване. Акцизните ставки за природен газ, използван като моторно гориво от 0,85 лв.

4-годишно дете в болницата след катастрофа

4-годишно дете е в болницата след катастрофа. Инцидентът е станал около 18:45 часа в Русе, на ул. “Българска морава”. Лек автомобил “Алфа Ромео”, управляван от 48-годишен водач блъска пресичащото от ляво на дясно 4 годишно дете. То е с фрактура на лява подбедрица и е настанено за наблюдение в болницата. Алкохолната проба на водача е отрицателна. Причините за произшествието се изясняват. Друг инцидент е станал около 17:50 часа вчера по пътя с. Пиргово – с. Мечка. Лек автомобил “Рено”, управляван от 47-годишна жена застига и блъска в задната част...

Петър Кънев изнесе доклад пред правния комитет на ПАЧИС в Букурещ

Доклад „Ролята на ПАЧИС за засилване на сътрудничеството в Черноморския регион – задачи и перспективи” представи ръководителят на българската делегация на заседанието на Комитета по правни и политически въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/ Петър Кънев. В изказването си депутатът от великотърновски многомандатен избирателен район акцентира върху динамичното утвърждаване на организацията като регионален парламентарен фактор, способстващ за повишаване на парламентарната дипломация и създаването н...

Още протести срещу водния режим в Омуртаг, риск от епидемии

Продължават протестите срещу водния режим в Омуртаг. Десетки граждани блокираха за около час тази сутрин входа на общината, като забавиха служителите, които искаха да стигнат работните си места, съобщи БНР.
Вече цяла седмица градът е в бедствено положение заради липсата на вода. Очаква се редовното водоснабдяване да бъде възстановено в събота Продължават протестите срещу водния режим в Омуртаг. Десетки граждани блокираха за около час тази сутрин входа на общината, като забавиха служителите, които искаха да стигнат работните си места, съобщи БНР. Вече цяла седмица градът е в бедствено положение заради липсата на вода. Очаква се редовното водоснабдяване да бъде възстановено в събота

11 носители на Нобела за мир написаха писмо до Путин

Те се застъпиха за задържаните активисти на "Грийнпийс", които бяха обвинени в пиратство

Фискални старейшини ще надзирават бюджета

Фискален съвет, който да наблюдава изпълнението на бюджета, ще бъде създаден от парламента. Проектозаконът е написан от финансовото министерство и трябва да бъде приет от депутатите. В съвета влизат петима икономисти, които ще бъдат независими, решенията им - публични, и ще разполагат с 6-годишен мандат.

Академията на „Черноморец” приема деца

  Футболната академия на „Черноморец Бургас” започна прием на деца, които са родени през 2005-та година. Тренировките се провеждат на стадион „Лазур“ и на спортния комплекс в квартал „Славейков“. Заниманията са сутрин и следобед, в зависимост от училищната заетост на младите футболисти. Техен треньор е Пламен Младенов. Повече информация можете да получите от него, на телефон 0889 669 056.  ...

Кипърските министри с 40% орязани заплати

В Кипър от финансовата криза страда не само народът, а също министрите и висшите държавни служители, заяви министърът на финансите Харис Георгиадис.

Ад по пътищата в Кърджалийско, загиват хора и животни

Мъж на 24 г. е загинал при катастрофа тази нощ в кв."Байкал" в Кърджали, спътникът му на 22 г. е в болница със счупени ключици и без опасност за живота, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

Икономисти препоръчват въвеждането на акцизен данъчен календар


Да се въведе акцизен данъчен календар с ясно посочени стъпки за покачване на акциза върху цигарите до 2018 г., предлагат експерти от Института за пазарна икономика. Това, според тях, ще осигури предвидимост както за потребителите, така и за приходите в бюджета.

Петър Ганев от института припомни, че до началото на 2018 г. България трябва да достигне акциз на всички цигари - 90 евро на 1000 къса, следвайки европейската цел за минимален акциз върху тютюневите изделия.
...

Художници от градовете край Струма се срещат в Перник

Художници от областите Кюстендил,Перник и Благоевград ще представят свои творби в рамките на 14-то издание на Зоналната изложба „Струма". "Традицията за общи изложби на художници от градовете край Струма се възстановява след няколкогодишно прекъсване благодарение на усилията на община Перник като домакин, Галерия Перник и галериите от Благоевград и Кюстендил, СБХ, както и с партньорството на кметовете на Благоевград и Кюстендил и на творците от трите града", подчерта директорът на Галерия Перник Елена Темелкова. За откриване на поредното издани...

117 хил. BG домакинства снабдени с дърва за огрев

В горските стопанства имало достатъчно резерви, успокояват от МЗХ

    


Търговията с облигации понижи печалбата на Goldman Sachs с 2%

Въпреки отстъплението американската повиши тримесечния си дивидент до 0,55 долара на акция

    


Ефективни мерки за трайно разрешаване на натрупаните проблеми в енергийния сектор и мина „Черно море”- Бургас

Кризата с неизплатените възнаграждения на миньорите и служителите от  мина „Черно море” бе успешно разрешена, благодарение и на активната позиция през последните дни на областния управител Павел Маринов, който проведе редица срещи в Министерството на икономиката и енергетиката и с министър Драгомир Стойнев, като  потърси и получи съдействие от правителството за своевременно разрешаване на възникналите проблеми след забавеното изплащане на  възнагражденията на миньорите, следствие на  неплатежоспособност на Топлофикация Сливен, основен потребител на въглищата добивани в мината.

Въпреки, че и двете предприятия  са частни,  а не държавни дружества правителството като отчита сериозността на положението реши, че от Националната енергийна компания следва да бъдат незабавно приведени необходимите средства до топлофикация Сливен, която от вчера се е разплатила с мината край Бургас, като са покрити голяма част от натрупани неизплатени задължения под формата на заплати /за месец септември/ и социални осигуровки.

Тези спешни действия обаче не отменят цялостното разрешаване на проблема, не премахват опасността от възникване на нови подобни на съществуващата кризисни ситуации. Затова днес /17 октомври/ областният управител се срещна в мина Черно море с представители на ръководствата на Топлофикация Сливен ЕАД, на мина Черно море, и на миньорските синдикати. В хода на работната среща бяха изслушани позициите и предложенията на всички отделни субекти и страни в производствения процес и се набелязаха конкретни мерки за подобряване на положението и за постигане на някакви относително валидни гаранции за редовно изплащане възнагражденията на миньорите в бъдеще. Областната администрация се ангажира конкретно да отправи предложение до НЕК средствата, които се отпускат до енергетичните дружества за погасяване на задълженията на държавата към тях да се разпределят не пропорционално, както е сега, а диференцирано,  съобразно социалната тежест на всяко отделно енергийно дружество в общия статус на развитие на българската икономика. По този начин ще се опази и подпомогне българското производство и ще се гарантират съществуващи работни места у нас, за сравнително ниско квалифицирана работна ръка, а няма да се подпомага чуждия стопански интерес в енергетиката. Сега  в Мина Черно море край Бургас работят близо 800 души, което го прави едно от големите предприятия в региона отговорно за поминъка на много от неговите жители.  Евентуално закриване или дори временно спиране на мината означава същинска социална бомба в и без това нагнетената обществена атмосфера, белязана от високата степен безработица в региона, счита областния управител, който се ангажира с всички средства за регулиране на проблема.

Друга мярка, която ще се предприеме е опита да се намали тежестта на високите социални осигуровки, които сега плащат миньорите, без да получават за това кой знае колко по-големи пенсии от тези на заетите в други сектори.  Сега  голям дял от парите предвидени за възнаграждения на миньорите се връщат в бюджета на държавата под формата на осигуровки и други социални плащания.

На срещата се набелязаха и мерки за разкриване на допълнителни източници на финансиране на производството чрез привличане на допълнителни средства от различни фондове предназначени за развитие на човешките ресурси и създаване на по-добри условия на труд и безопасност на работа, както и за привличане на допълнителни целеви инвестиции за частична модернизация на производствено-технологичните условия. С подготовката на предложението на областна администрация  до Министерството на икономиката и енергетиката и НЕК пряко е ангажиран освен областният управител и неговият заместник  Евгени Врабчев.

Кабинетът "Орешарски" оцеля и при втория вот на недоверие, задава се трети (допълнена)


Очаквано парламентът отхвърли и втория вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", внесен от депутати от ГЕРБ за провал в регионалната политика. Искането не успя, защото не можа да събере нужните 121 гласа подкрепа.

"За" гласуваха 93 депутати от ГЕРБ, "против" бяха 82 депутати от БСП, 35 от ДПС и 1 от "Атака", а 20 представители от "Атака" се въздържаха.

Премиерът Пламен Орешарски влезе в пленарната зала след гласуването на искането и беше посрещнат отново с викове...

Още един район остава без вода във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат и абонатите в района на фабрика "Христо Ботев" и "Погребите". Водоподаването ще бъде възстановено до 20 часа, уточняват от Водоснабдителното дружество.

Близо 8% ръст на приходите от нощувки отчита туризмът

Приходите от нощувки във Варненска област през август са достигнали 63.6 млн. лева, или със 7.8% повече в сравнение със същия период на миналата година. Регистрирано е увеличение както в приходите от българи - с 8.3%, така и от чужденци - със 7.8%. Това сочат данните на от Териториалната дирекция на Националния статистически институт. През август най-много много нощувки са реализирали гостите от Русия – 283 000, и от Германия – 225 000. Следват туристите  от Румъния – 177 400, от Полша – 111 900 и от Украйна – 50 800 хиляди. Пренощувалите турис...

КТ „Подкрепа": Учителите да имат еднакви начални заплати

/КРОСС/ Учителите в България да имат еднакви начални заплати, без значение дали работят в малки училища или там, където има много ученици. За това ще настояват от синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". В интервю за Дарик председателят на синдиката Юлиян Петров обясни, че в момента има почти двойна разлика в началните възнаграждения на преподавателите в зависимост от това дали работят в малко или голямо училище, в малко или голямо населено място. Юлиян Петров смята, че за да има по-голяма справедливост, началната заплата трябва да е еднаква, а допълнителните плащания различни, какъвто бил принципът и в други страни. Синдикатът настоява за образование в бюджета за догодина да бъдат отделени 6 процента от БВП. Учителите оценяват последното увеличение на заплатите им през пролетта на тази година средно с около 8 на сто, но ще следят заложените пари за сектора през 2014 г., предупреди синдикалистът.  

Обществен съвет ще подпомага работата на регионалния министър

/КРОСС/ Общественият съвет към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева ще разглежда въпроси и ще подпомага министерството в работата му в сферите на неговите компетенции. Заседанията му ще се провеждат веднъж месечно и ще бъдат тематични. Това стана ясно по време на първата среща, която се състоя днес. На нея бяха обсъдени правилата за устройството и дейността на съвета. Беше представена и Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България. Тя определя основните цели и приоритети на отрасъла за период от десет години.Министър Терзиева припомни, че документът е публикуван на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие за целите на обществено обсъждане. То ще се проведе на 22 октомври, съобщи регионалният министър. Планираме в началото на ноември стратегията да бъде внесена в Министерския съвет за обсъждане и одобрение, каза още министър Терзиева. Получихме подкрепа от членовете на съвета за нашата работа, съобщи министър Терзиева на брифинг след заседанието на съвета. Тя посочи, че особено одобрение е срещнала идеята за проверка на качеството на изпълнените проекти, най-вече в пътния сектор, които са в гаранционен срок.

Румънските учители ще протестират с искане за повече пари за образование


Учителите в Румъния излизат на протести в края на октомври с искане поне шест на сто от брутния вътрешен продукт да бъдат заделени за образование в бюджета за догодина, съобщи агенция "Аджерпрес", цитирана от БТА.

Протестните действия са планирани за 28, 29 и 30 октомври, като се предвижда те да бъдат под формата на японска стачка, тоест да не правят нищо извън формално описаната им длъжностна характеристика. За 6 ноември профсъюзът на преподавателите организира митинг в Букурещ....

Кметът на Дупница Методи Чимев при президента Росен Плевнелиев

Кметът на община Дупница Методи Чимев ще бъде гост на президента на Република България Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на общината . Градоначалникът ще гостува на "Дондуков" утре следобед, когато ще бъде отбелязан "Денят на общината". По календар този ден е 12 октомври, но поради ангажимент на президента е отложен за 18 октомври. Росен Плевнелиев ще говори с всеки един от поканените градоначалници, за да се запознае с основните проблеми в общините им. Ще бъдат коментирани и възможностите за разрешаването им - допълват от общинският пр...

Корупция и рушвети "отменят" забраната за пушене на закрито

Със странния аргумент, че властите и ресторантьорите са корумпирани и законът за забрана на тютюнопушенето така или иначе не се спазва, тъй като по-големите заведения се измъкват чрез рушвети, депутатът от Коалиция за България Спас Панчев защити предложението за отмяна на забраната, въведена миналото лято от предишното правителство. Законопроектът, внесен от Панчев и група негови колеги от БСП, не среща еднозначна подкрепа сред управляващите, а ГЕРБ са изцяло против. Депутатът от опозицията и бивш здравен министър Десислава Атанасова се възмути, че законът е "лобистки" и "БСП за пореден път поставят печелбарството над живота и здравето на българските граждани". "Най-неизпълняваният и най-корупционният" закон В отговор Панчев каза, че според него законът на ГЕРБ, въвеждащ пълна забрана за пушене на закрито, е "най-неизпълняваният и най-корупционният". "Почти никъде не виждам някой да спазва забраната за пушене на обществени места. По-богатите ресторантьори си плащат, там не се правят проверки. Наказанията са само за малките, а при тях не ходят клиенти, защото се спазва забраната. Фалитите са много”, коментира той в четвъртък пред репортери. "Никой не е направил баланса, за да каже кои са повече – пушачите или непушачите, и дали повечето желаят да се възстанови либерализирането на закона или да остане в този вид. Българските граждани имат право да поискат някаква промяна, защото голяма част от българите считат, че този закон ограничава техните права. Голяма част от ресторантьорите смятат, че некоректно държавата се намесва в тяхната дейност. Те считат, че местата, където се извършва тази дейност, не са обществено поле, а са частна собственост, която те експлоатират в съответствие със законодателството. От всички добре се приема идеята да има изградени вентилационни инсталации в помещенията, за да се осигури на непушачите, не работещите там, нормална атмосфера. В заведенията никой не отива насила, а по собствена воля. Всеки избира мястото – заведение за непушачи или в заведение, в което е разрешено тютюнопушенето при определени условия. Ние искаме залата да обсъди – с гласовете си да решим дали е дошло времето на тази промяна или България да остане държавата с най-строг режим за тютюнопушенето”, коментира още Спас Панчев. Той смята, че законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарна зала преди зимата. "Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши”, заключи той. В нощните заведения и казина ще се пуши без ограничения Внесеният преди ден проект за промени в Закона за здравето предвижда в нощните заведения, игралните зали и казина да се пуши без обособяване на самостоятелни помещения. В заведенията за хранене и развлечения ще се допуска тютюнопушене в специално обособени помещения, както беше преди въвеждане на забраната. Когато заведението е с площ по-малка от 70 кв. м., собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение да се пуши или не. Ще се допуска пушене и в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата. Запазва се пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места като обособени работни места, места за настаняване, училища, детски градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки. В наредба на Министерския съвет ще бъдат регламентирани условията и реда, техническите характеристики и изисквания за вентилация и начина на обозначаване за помещенията, в които се допуска тютюнопушене. Като мотив за внесените изменения от левицата посочват спада в оборота на ресторантьорския и хотелиерския бранш след влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. За този период редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум броя на работните места с цел икономии, посочват вносителите. От Коалиция за България отбелязват, че въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето, в редица държави - членки на Европейския съюз като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия се допуска по изключение пушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания. "Висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина" Бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че проектозаконът е "висша проява на лобизъм" за ресторантьори, хотелиери, за собственици на казина, а и на много други сектори от икономическия живот. "Оказва се, че именно на тези места ще се пуши абсолютно безконтролно, без абсолютно никакви ограничения по отношение на квадратура, климатични инсталации и т.н. БСП за пореден път показва, че не държи на никакви не само европейски ценности и стойности, но и на никакви човешки такива”, каза Атанасова. "БСП за пореден път поставиха печелбарството над живота и здравето на българските граждани. Това, че в момента действа забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, е европейска мярка, която в продължение на година и половина действа в България и повече от 60 % от българските граждани я одобряват”, добави Десислава Атанасова. "Интересно ми е дали сега министърът на здравеопазването ще си подаде оставка, ако парламентарната група на БСП, а и на всички от управляващата коалиция приемат законопроекта на Закона за здравето", каза още Атанасова. По-рано настоящият зравен министър Таня Андреева (БСП) се обяви против вдигане на забраната. На същата позиция е и председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер от ДПС. Десислава Атанасова повтори, че ГЕРБ ще гласуват против този законопроект, но освен това съобщи, че ще внесат вот на недоверие към правителството за здравеопазването. "Има много неща в сектора, които не вървят. Няма лекарства за онкоболни, няма пари за болниците, всеки ден има проблеми и в спешната помощ. Целият сектор се тресе, очаква ни катастрофа. Пушенето в този случай е най-малкият проблем на сектор здравеопазване”, заяви Десислава Атанасова.

Южна Европа продължава да притеснява Metro

Въпреки мудното потребление концернът потвърди годишните си цели

    


Засилени проверки за намаляване на пътни произшествия през есента

По време на специализирана полицейска операция са констатирани общо 95 нарушения, съобщават от пресцентъра на ОД МВР. На 15 и 16 октомври, за времето от 13.00 до 15.00 часа, на територията на община Габрово се е провела специализирана полицейска операция, която е имала за цел ограничаване предпоставките за настъпване на тежки катастрофи през есенно-зимния период, контрол по спазване на скоростния режим, повишаване дисциплината на водачите на МПС и подобряване безопасността на движението. Проверени са общо 20 МПС, съставени са 2 акта и 6 фиша-...

Мъже, ще видите жените естествени след 4 седмици

Дамите посвещавали средно по 40 минути на макиажа си, преди да излязат на среща с нов приятел.

НАП ще следи за рискове стоки по границите

Мониторинг на движението на рискови стоки на територията на България започва НАП от 1 януари 2014 г. За това ще отговаря бъдещата дирекция "Финансов контрол", съобщиха от приходната агенция. Работата на инспекторите в звеното ще е основно свързана с физически и документален контрол на стоки, представляващ висок фискален риск (най-често селскостопанска продукция, зърно, захар, месо и др. подобни). Работата ще се извършва в близост до граничните пунктове между България и Румъния и Гърция, както и във вътрешността на страната – в местата където тр...

Венета Харизанова се сваляла с Орлин Павлов на рождения си ден

Лъжа
 е. Водещата на “Жените говорят” опроверга почти всяка написана дума.
“Истината е, че партито не беше чак толкова рожден ден, защото го празнувах няколко дни по-рано в Лондон. Просто решихме целият екип да идем някъде вечерта, а Орлин ни беше гост и дойде с нас”, разказа Венета Харизанова.
Тя обясни, че освен певеца е имало още 3-ма мъже в Лъжа е. Водещата на “Жените говорят” опроверга почти всяка написана дума. “Истината е, че партито не беше чак толкова рожден ден, защото го празнувах няколко дни по-рано в Лондон. Просто решихме целият екип да идем някъде вечерта, а Орлин ни беше гост и дойде с нас”, разказа Венета Харизанова. Тя обясни, че освен певеца е имало още 3-ма мъже в

Учителска стачка парализира Лондон

Ефективна стачка в образователния сектор прати в принудителна ваканция учениците от огромен брой училища във Великобритания. В демонстрациите участват преподаватели от Лондон, Кумбрия, Югоизточна, Североизточна и Югозападна част на страната, съобщи BBC, предаде Стандарт Нюз. До момента само в Лондон 445 училища са прекратили занаятия, а 450 имат отменени часове, но все пак са провели уроци. Учителите се противопоставиха на предложенията на британския министър на образованието за заплащане на базата на определени показатели за тяхната успеваемост, за увеличаване на заетостта им, както и за промяна в пенсионната схема, пише Стандарт Нюз. Днес имаше шествия на учителите в Лондон и Бристол. В тази връзка генералният секретар на прoфсъюза обясни, че съжалява за прекъсването на учебния...

Местан: По-дълго работно време ще позволи на НС да преодолее вотовете на ГЕРБ

Лидерът на третата по сила политическа партия в парламента Лютви Местан измисли начин да бъде смекчен ефекта от непрестанните вотове на недоверие, внасяни от ГЕРБ. Според Местан начинът Народното събрание „да свърши малко работа” е да се увеличи работното време на парламента. Вместо три дни, лидерът на ДПС предлага депутатите да работят четири дни. "С увеличеното работно време ще компенсираме с вторнични извънредни заседания същинската работа, която няма да можем да вършим заради превръщането на вота на недоверие в парламентарна игра от страна на ГЕРБ", каза Местан. По думите му първото извънредно заседание ще бъде още следващия вторник. "Няма да смогнем, това са данъчни закони, бюджет. Практически, ако те наистина изпълнят заканата си всяка седмица да има вот на недоверие ...

България слезе 12 места надолу в ранглистата на ФИФА

Отборът на България пропадна с цели 12 места в ранглистата на ФИФА. "Трикольорите" заемаха 64-ата позиция, но след последното обновяване на класацията вече са 76-и, предаде football24.bg. Причина за спада са последните две поражения, съответно от Армения с 1:2 и от Чехия с 0:1. Пред националите ни са държави като Того, Куба и Сиера Леон. Първото място заема тима на Испания, докато втората позиция е за Германия. Следват Аржентина, Колумбия, Белгия, Уругвай, Швейцария, Холандия, Италия и Англия.

МВнР: Проблемът с бежанците изисква решения на европейско равнище

Проблемът с бежанските потоци е сериозен хуманитарен въпрос, изискващ решения на европейско равнище, включително и значителен финансов ресурс от ЕС. Около това становище се обединиха по време на срещата си министърът на външните работи Кристиан Вигенин и неговият гръцки колега Евангелос Венизелос, съобщиха от МВнР, предаде БГНЕС. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е на еднодневно работно посещение в Гърция, се срещна с министър-председателя Андонис Самарас и с вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси на двустранните отношения и регионалното сътрудничество, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и обстановката в Близкия Изток. Кристиан Вигенин коментира със своите д...

Започнаха плащанията към животновъдите

Късно снощи започна изплащането на националните доплащания за животновъдите. Това съобщи в Добрич земеделският министър Димитър Греков. 100 млн. лв. е общият размер на средствата, които ще се изплатят по схемите за национални доплащания в животновъдството за 2013 г. на собственици на говеда, биволи, овце и кози. Субсидиите ще се отпуснат на два транша, като вторият ще е от началото на 2014 г. По данни на министерството към момента са разплатени 30 219 000 лв. на 7761 говедовъди. От земеделското министерството припомнят, че са предвидени национални доплащания за говеда и биволи в размер на 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането ще се изплати на два транша - за говеда 100 лв. през октомври т.г. и 100 лв. в началото на 2014 г., и за биволи 170 лв. през октомври т.г. и 180 лв....

8 очевидци и 1 камера „пропуснали“ пернишки стрелец

Никой от осмината, включително и простреляният в пернишкото кафе "Моника", не помнят кой е стрелецът. И вероятно съвсем случайно, същия ден охранителните камери на заведението не работели.

Приютът за кучета в Горни Богров напуска имота от сделката на Мирослав Найденов


Приютът за 500 бездомни кучета в Горни Богров, който се стопанисва от неправителствената организация "Енимал рескю" (Animal Rescue), ще бъде преместен от началото на 2014 г. Причината е, че изтича договорът за наем на Столичната община със собственика на частния имот, който беше подписан през 2009 г. на неизгодно висока цена след конкурс, проведен от Мирослав Найденов - тогавашен шеф на "Екоравновесие" и сетнешен министър на земеделието в кабинета "Борисов". Случаят дори беше изпратен от кмета...

Диана Йорданова (ГЕРБ): Промените в закона за ДДС няма да улесняват, а ще затрудняват дребния бизнес

„Каква новост се въвежда в закона за ДДС – плащане на ДДС при касова отчетност, тоест, не по фактура, а по реално постъпили суми. На първо четене, звучи добре, но улесненията за дребния бизнес, които Министерството на финансите предлага, всъщност могат да се окажат затруднения”, заяви днес от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова..

Проектопромените в закона предвиждат нов режим за плащане на ДДС. Той е доброволен и е насочен към малките и средните фирми, които ще могат да внасят косвения данък в бюджета по направени сделки едва след като са получили плащане от своите партньори. От друга страна, ползващите касова отчетност ще могат да искат данъчен кредит за покупките си едва след като платят на своите доставчици.

„Не е представена оценка на въздействието на нормативните промени доколко административната тежест, която ще бъде наложена върху бизнеса, няма да надхвърли ползите за малките предприятия, приложили “облекчения” режим. Според нас е нужно да се въведе преходен период, в който търговците и данъчната администрация да настроят програмните си продукти и счетоводната си отчетност към новия режим”, каза още Йорданова. По нейните думи има и друг проблем: дванадесет- месечния срок между стартирането и прекратяването на прилагането на касовата отчетност по ДДС е твърде голям и е възможно да доведе до закриване на фирми и фактическо прехвърляне на дейността на други лица за да се „избяга“ от режима на касова отчетност.

Предлаганите промени ще създадат неуредици и при попълването на дневниците по ЗДДС – автомотизиран процес в повечето от предприятията. Автоматизираното изготвяне на дневниците става почти невъзможно, защото за всяка доставка трябва да се провери наличие и размер на плащането. Това предполага паричните сметки на предприятието да са напълно осчетоводени преди изготвяне на дневниците по ЗДДС.

От друга страна небалансирани са и изискванията относно лицата за да получат разрешение за прилагане на специалния режим. От една страна е ясно, че режимът на касова отчетност има основно за цел да облекчи ликвидно малките и средни търговци и в същото време нямат изискуеми и

 

 

неизплатени данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски по влезли в сила актове, а при наличие на такива задължения са предоставили

обезпечение или им е издадено разрешение за отсрочване или разсрочване.

„Считаме, че въвеждането на режима на “Касова отчетност” ще усложни ревизиите по ЗДДС и ще удължи непредвидимо сроковете за извършването им. С новия режим за т.нар. касова отчетност ще се увеличи, вместо да се намали и междуфирмената задлъжнялост. Промяната в изискуемостта на данъка към датата на плащане, вместо към датата на данъчното събитие, е предпоставка предприятията да не търсят вземанията си навреме, тъй като няма да са длъжни да внесат в бюджета начисления във фактурата ДДС, ако не са получили плащането. Възможно е обемът на просрочените вземания и сроковете за тяхното погасяване да се удължат, вместо да се съкратят”, категорична е Йорданова, която е член на Комисията по бюджет и финанси към НС.

„На последно място, но никак не маловажно ще отбележа и следното: фирмите, които прилагат стандартна отчетност на ДДС, ще избягват доставчици, които са в режим на касова отчетност поради ограниченията във възникването на правото на приспадане на данъчен кредит, по-усложнената отчетност, задължителното разплащане по банков път и удължените срокове за ревизии”, завърши изказването си от трибуната Диана Йорданова.

 

Бюджет 2014 е като горещ картоф, смятат от „България на гражданите"

Като „горещ картоф" определи подготвяния от правителството бюджет за 2014 година Бисер Манолов, член на националния съвет на Движение България на Гражданите. По думите му новият бюджет ще представлява просто едно наместване на числа без ясна политика по отношение на реформите. Според него правителството е заговорило за съкращенията на 10% от администрацията и за пенсионната реформа в момента, когато се подготвя бюджета, което според Манолов не са истински реформи. Бисер Манолов подчерта, че на база на държавния дълг средната индиректна задлъжня...

Волен недоволен от системата в НС: Не гласувах!

Все пак националист от ПГ-то му се объркал, не се "въздържал"

    


Близо 32 % от шофьорите във Варна признават, че са се качвали зад волана след употреба на алкохол

Близо 32 % от шофьорите във Варна признават, че са се качвали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, финансирано от „Каменица” АД и проведено в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор”.

"Мисис България" е в болница

"Мисис България" Гергана Зарева постъпи в болница с бронхопневмония, съобщи Struma.bg. Постъпването се наложило, след като тя решила да лекува настинката си сама. Зарева се опитала да лекува кашлицата и температурата си с помощта на домашни, хомеопатични средства, но настъпили усложнения. На въпрос дали скандала между нея и "Мис България"

СГС насрочи повторното начало на делото срещу Цветанов за 28 ноември

Софийският градски съд (СГС) ще направи втори опит да даде ход на първото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 28 ноември т.г., съобщиха в четвъртък от съда. Зам.-председателят на ГЕРБ е обвинен, че като ръководител на МВР е възпрепятствал разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, като поставил шест резолюции "Не!!!" върху съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Преди седмица процесът не успя да тръгне, след като наблюдаващите прокурори Калин Ангелов и Стефан Рачев направиха искане за отвод на съдебния състав. Съдия Димитрина Ангелова го уважи, въпреки че мотивите на обвинителите бяха три "жълти" публикации във в. "Преса" и таблоидите "Уикенд" и "България днес", че тя имала "сърдечни отношения" с адвоката на Цветанов – Менко Менков. "Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни и, поради дълбокото убеждение на председателя на този съдебен състав в необходимостта от тази независимост, отстоявана с изключителни усилия и упорита работа от българските съдии, чрез които се поддържа вярата на членовете на обществото в тази независимост и безпристрастност, счита, че следва да се отведе от по-нататъшното разглеждане на делото, за да не накърни тази вяра", записа в определението си съдия Ангелова. Тя се отведе от делото заради непроверимите твърдения в печата за нейна връзка с адвокат Менков, въпреки че декларира, че "председателят на този съдебен състав и съдия-докладчик по настоящото дело счита, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес, финализиран с обоснован съдебен акт". Този развой на делото стана причина Цветанов, който е подсъдим за възпрепятстване на разследване срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров, иронично да коментира, че не знае какво биха написали медиите, ако процесът му бъде разгледан от съдия от мъжки пол. Ден по-късно стана ясно, че казусът е разпределен на съдия Тони Гетов. Менко Менков пък коментира пред медиите, че няма съмнения, че прокуратурата се страхува от старта на процеса срещу клиента му, както и, че "няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания". Ден по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов лаконично отхвърли тези критики, заявявайки, че определението на СГС потвърждавало мотивите на прокуратурата.

Цитат на деня: Целта на промяната е да живеем в демократична държава


Целта на промяната е българските граждани да живеят в една демократична държава и да се чувстват граждани на нещо, което те решават с гласовете си и с избора си.

Депутатът от БСП Спас Панчев коментира пред журналисти защо е внесъл проекта за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито.

За мен Законът за здравето със забраната за тютюнопушенето е най-корупционният и най-неизпълняваният закон, коментира още Панчев и обясни, че почти никъде не виждал някой да спазва...

Махнат ли цигарите от щанда - бум на нелегалните продажби!

Плавно увеличение на акциза за тютюневите изделия предлагат от ИПИ

    


Левицата иска съд за „Увеселителен парк Тракия”

Община Пловдив трябва да развали сделката за „Увеселителен парк Тракия” и да си върне имотите апортирани в дружеството. Това заяви на днешната сесия съветникът от левицата Тодор Кръстев. По думите му Общината трябва да си търси правата по съдебен ред и не може да продължава да бъде пасивна по отношение на този казус. На днешната сесия съветниците упълномощиха представителя на Общината в Общото събрание на акционерите на дружеството да гласува против увеличение на ка...

Предстоящи заседания на областния управител

На  18 октомври /петък/  от 11.00 ч. в голямата зала на Областна администрация в Бургас ще се проведе  петнадесето заседание на Регионалния съвет за развитие на  Югоизточен район под председателството на  г-н Павел Маринов – областен управител на област Бургас. На срещата ще присъстват представители на министерства, областни управители, кметове на общини, представители на синдикални и браншови организации, представители на НПО на територията на Югоизточен район.

На заседанието ще се актуализира състава на Регионалния съвет за развитие след проведените през месец май парламентарни избори, ще се актуализират  и  представителите на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район  в  Комитетите  за  наблюдение  на  Оперативните  програми  за  период  2007-2013г. както и  в тематичните  работните групи  за разработване на Оперативните програми  за периода 2014-2020 г. Областният управител на Бургас ще приветства  новите  членове  на съвета  и ще ги  призове да обединят усилията си в една добра координация и партньорство за постигане на устойчив растеж и благоденствие на Югоизточен район.

Предстоящо посещение в Бургас на проф. Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие  и храни в Народното събрание

На 19 октомври /събота/  от 10 часа в голямата зала на Областна администрация в Бургас под ръководството на областния управител Павел Маринов ще се проведе разширено заседание по проблемите на земеделието и животновъдството в Бургаска област с участието на председателят на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание проф. Светла Бъчварова. За участие в заседанието  са поканени народни представители, кметове на общини, селскостопански производители и представители на НПО от региона.

И тази зима стотици хиляди ще се греят на дърва

Близо 117 хиляди домакинства вече са си закупили дърва за огрев. Със започването на отоплителния сезон все повече се търсят дърва за огрев, като само...

И тази зима стотици хиляди ще се греят на дърва

Близо 117 хиляди домакинства вече са си закупили дърва за огрев. Със започването на отоплителния сезон все повече се търсят дърва за огрев, като само...

Кола удря рейс, той се преобръща в канавка

Автобус по линията Хисар-Пловдив и лек автомобил са се ударили на главен път Карлово - Пловдив, между селата Граф Игнатиево и Калояново. Това съобщи за Фокус инспектор Радослав Начев, директор на КАТ „Пътна полиция Автобус по линията Хисар-Пловдив и лек автомобил са се ударили на главен път Карлово - Пловдив, между селата Граф Игнатиево и Калояново. Това съобщи за Фокус инспектор Радослав Начев, директор на КАТ „Пътна полиция" - Пловдив. Пътният инцидент е станал тази сутрин. По информация на полицията лек автомобил „Пежо" се е ударил в автобуса, всле

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване