10/17/13 08:11
(http://www.klassa.bg/)

По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?

Тук е показана проста схема, по която потребителят може да си изберете вид вино, подходящо на личния вкус според хранителни си навици, употребата на захар, подсладители и др. Схемата работи в поне 80% от случаите.
Вкусът на виното е комбинация от стипчиво, кисело и сладко в различно равновесие, плюс алкохол. Кисело-сладко е в основата и на повечето безалкохолни питиета, като кока-кола и др. Но виното е естествен продукт. Съдържа танини, които дават стипчивостта и тръпчивостта на вкуса; неферментирали гроздови захари (за сухо вино - от 1 г до 5 г на литър), които дават по-малка или по-голяма сладост; няколко вида киселини в различни количество – винена, оцетна, лимонена, млечна и др. И алкохол.
Според сорта и качеството на гроздето, реколтата (съдържание на захари, киселини и др.), ферментацията, отлежаването, във виното доминират някои от компонентите или се е получава хармоничен баланс между кисело, сладко, стипчиво.
Енолози и ценители използват и изрази „леко тяло”, средно тяло” и „пълно тяло”. Тази характеристика на вкуса е усещането в устата за по-леко или по-плътно, по-наситено вино. Например като питие бозата е с много висока плътност, пълно, тежко тяло. Малинов сок може да бъде с леко или средно тяло, в зависимост от концентрацията. А водата е със съвсем леко тяло, няма плътност (макар че различни видове минерална вода са по-малко или повече плътни). Така има и различни вина, които са с леко, средно или пълно тяло.
Към всичко това се намесват асоциации за вкус на различни храни, подправки.
Ароматът и вкусът при виното са неделими. В английският език например има термин flavor, който обединява едновременно усещането за аромат и вкус. Като българско съответствие на израза се казва „вкусов аромат”. При усещането на едно вино на вкус малко или повече участва ароматът. Проявява се най-силно, когато сме поели глътка в устата си и вече я преглъщаме.
Вкусът е нещо индивидуално и на всеки човек допада различен баланс на трите главни съставки на вкуса и различна плътност. Един предпочита по-сухи вина, с по-малко сладост и по-ниско съдържание на захари, друг предпочита да усеща равновесие между сладко и кисело, трети предпочита сладостта да надделява над киселините и т. н. Затова казват, че виното е 100% субективен продукт.

Избор според навиците за подслаждане на кафето и чая

1. Ако пиете кафето или чая без захар и подсладители.

Вкусът ви е “сух”. Ще ви допадат повече червени вина, отколкото бели. От червените ще ви харесват повече онзи тип вина, в които стипчиво-киселите характеристики на напитката леко доминират, съдържанието на танини е по-силно (това не означава груби танини – те могат да бъдат силни, но меки), а захарното съдържание е по-ниско или по-приглушено.

Снимка: e-vestnik

На вас ще ви допадат повече по-сухи вина, предимно от сортове (за червените) каберне, мавруд, мелник. Може да опитате и гъмза, която вече по-рядко се среща. Но сортът не определя всичко, съдържанието на захари и киселини зависи от реколтата, от технологията. Има и видове мерло и др., които ще ви допаднат.
Опитайте от масовите вина:
Каберне совиньон от: „Домейн Бойар”, „Домейн Пещера”, „Шато Карнобат”, „Домейн Менада”, „Логодаж”. Също и някои купажи като каберне по шираз („Логодаж”), каберне по мерло.
Мавруд от: винпром „Асеновград” (по-евтините са по-сухи и по-груби), маврудите на „Шато Карнобат”, „Мавруд Св. Димитър” на „Загрей” и др.
От по-скъпите – каберне „Енира” (винарна „Беса вали”), „Шато Бургозоне”, „Каберне Горчивка” (винпром Свищов), мавруд на „Доймен Бойар” и др.
“Мелнишко от Хърсово” и серията “Мелник Уникато” на винарна „Дамяница”.

От белите вина ще ви паснат повече сортовете мускат, мискет, ризлинг, ркацители. Опитайте мускатите на „Домейн Пещера”, „Домейн Бойар”, „Вила Ямбол”, „Карнобат”, мискетите на „Винпром Славянци” (също и техния сунгурларски мискет), на „Винпром Русе”. Ркацители, ризлинг на която и да е изба. Някои по-сухи бели вина от сорта совиньон блан също ще ви харесат. От пенливите вина ще ви допадат повече онези от типа „брут”, „брут зеро” и „екстра брут”.

2. Ако подслаждате кафето и чая само с 1 лъжичка захар

Вкусът ви е “леко сух”. Вината с по-лека сладост ще са предпочитани. Сред червените ще ви харесват вина, в които има равновесие между сладко, кисело и стипчиво. Белите вина, които имат по-висока сладост и клонят към полу-сухи, най-вероятно няма да ви допадат.

На вас ще ви допадат повече вина предимно от сортове (за червените) мерло, каберне, пино ноар, шираз (сира), мавруд. (Пак с уговорката, че сортът не определя всичко, съдържанието на захари и киселини зависи от реколтата, от технологията).

Снимка: Иван Бакалов

Опитайте от масовите вина:
Мерло - от „Телиш”, от „Домейн Пещера”, „Домейн Бойар”, „Шато Карнобат”, „Тера Тангра”, „Мезек - Катаржина” и др.
Каберне - „Вила Ямбол”, „Мезек - Катаржина”, каберне по мерло от „Телиш” и др.
От маврудите – на „Катаржина”, „Вила Ямбол”, „Домейн Пещера”.
От по-скъпите – практически трябва да се изредят много вина на цена от 10-15 лв. нагоре, например „Виа диагоналис”, „Нимбус”, „Доминант” и др. на винарна „Кастра Рубра”, „Солитер” (на „Домейн Бойар”) „Шато Бургозоне” и др.

От белите вина ще ви паснат повече сортовете совиньон блан, траминер, купажи с шардоне, някои видове чисто шардоне. (И пак с уговорката, че сортът не е определящ, качествата на грозде и технология са доминиращи). Опитайте от масовите вина с тези сортове на „Домейн Бойар”, „Домейн Пещера”, „Вила Ямбол”, „Карнобат” и др. За сорта траминер - на която и да е изба.

3. Ако пиете кафето или чая с 2-3 или повече лъжички захар

Имате “средно-сладък” към “сладък” вкус. Ще ви допадат и бели, и червени вина с леко по-висока захарност, в които сладостта доминира над стипчиво-киселото или е уравновесена с него. Става дума за сухи вина, тук полусухите и полусладките ги изключвам. Ще ви допада и повече плодовост на вкуса, отлежалите по-продължително в дъб вина няма да са ви съвсем по вкуса.
Подходящи за вас са:
От червените сортове - мерло, пино ноар, рубин, шираз (сира).
От масовите вина опитайте:
мерло - „Тера Тангра”, „Мезек - Катаржина”, „Вила Ямбол”, „Домейн Пещера“.
От скъпите – „Санта Сара”, „Енира”, „Катаржина” и др.

От белите вина ще ви харесва повече сортът шардоне пред другите. В него има повече усещане за плодовост, аромати и вкусове на пъпеш, добре узрели плодове.

4. Ако обичате туршии, люто, повече сол и подправки в яденето

Ще ви допадат по-плътни, по-наситени и по-твърди на вкус вина, предимно червени. С пълно тяло или средно към пълно тяло. Може да ви харесват вина и с по-висока киселинност, и с по-висока захарност, според навиците за подслаждане (виж 1,2,3). Но ще ви допадат вина с по-силен вкус, повече танини.
Ще ви допадат повече:
От масовите вина – мавруд, каберне и мерло на винпромите „Асеновград”, „Карнобат”, „Перущица”, Вини Сливен”. С по-мек, но наситен вкус – мерло „Вила Ямбол”, „Телиш”.
От по-скъпите – вината на „Логодаж”, „Тодоров”, „Домейн Менада”, някои от вината на „Катаржина”, „Кастра Рубра” и др.

Винен речник

Dry – сухо (англ.)
Semi dry – полусухо (англ.)
Sec – сухо (фр.)
Еxtra sec - екстра сухо (фр.)
Demi-sec - полусухо (фр.)
Doux - сладко (фр.)
Trocken – сухо (нем.)
Prosecco – сухо (итал.)
Dolce – сладко (итал.)

Като сухи се определят вина с ниско съдържание на захар (до 5 г на литър). Колкото повече е съдържанието на захар (гроздова или вкарана допълнително) в едно вино, то се нарича полу-сухо, полу-сладко, сладко.
——— —– ——
Brut – сухо (това понятие за “сухо” се използва специално за пенливи вина. Но сравнено с обикновените вина, такова вино е по-сладко, не е сухо)
Brut zero - тип шампанско, по-сухо от горната категория
Extra brut - още по-сухо, съдържание на захар от 0 до 6 г на литър.



















Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване