10/17/13 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Ракети за Турция - расте влиянието на Китай в Близкия изток

Ройтерс

Вероятната продажба на усъвършенствани ракети от Китай за Турция въпреки възраженията на нейните съюзници от НАТО може да ядоса Вашингтон и други столици, но не би трябвало да е изненада.

Макар САЩ да са похарчили милиарди долари и да са дали стотици жертви в Ирак и Афганистан, Пекин дискретно увеличава присъствието си в Близкия изток.

Във военно отношение САЩ, които поддържат постоянно присъствие на самолетоносачи близо до Персийския залив, както и десетки други военни кораби и големи бази в Турция, Катар и Обединените арабски емирства, засега са господстващата сила в региона.

Китай в общи линии следва Русия, когато става дума за Близкия изток, макар понякога да изглежда дистанциран по въпроси като Сирия.

Икономическото, политическото и дипломатическото влияние на Пекин обаче бързо нараства. Китайското министерство на търговията каза миналия месец, че в момента търговията между Китай и арабските държави достига 222 милиарда долара на година - 12 пъти повече в сравнение с нивото от 2002 г. Това би надхвърлило търговията между САЩ и Близкия изток, оценявана на 193 милиарда долара през 2011 г.

Във военната област Китай също засилва позициите си. Освен състоящата се от три кораба антипиратска мисия, която поддържа в Индийския океан, Пекин има миротворци в силите на ООН в Ливан.

Решението на Турция да сключи сделка за закупуване на китайската ракетна отбранителна система “ФД-2000″ вместо конкурентни американски или европейски системи може да е знак за неща, които предстоят.

“Това е предупредителен сигнал”, каза Кристина Лин, бивше длъжностно лице, а сега научен сътрудник в Института за съвременни международни изследвания. Миналата година тя информира по въпроса Съвета на началник щабовете на Пентагона. “Китай се стреми към доста по-значима роля в Близкия изток и е все по-приет там”, заяви тя.

Според нея интересите на Китай в региона се простират в различни области - от енергетика и инвестиции до противопоставяне на разпространението на въоръжените действия на джихадисти, които са голяма тревога за Пекин в неговите мюсюлмански провинции.

Фирмата “Китайска корпорация за внос и износ на прецизни машинни съоръжения” (ККВИПМС), която произвежда ракетните системи, е подложена на американски санкции за нарушаване на закона за забрана на вноса и износа на оръжия за и от Иран, Северна Корея и Сирия. Въпреки че турски служители казаха, че сделката още не е официално финализирана, тя вероятно ще се осъществи.

Служители от САЩ и други страни от НАТО се оплакват, че тя може да не бъде съвместима с други системи на НАТО и да увеличи опасността от кибернетична атака или друга намеса на територията на алианса. Според китайското външно министерство реакцията на западните държави е прекалена като се има предвид, че това е едно по същество чисто търговско решение.

Според експерти смесването на търговия и геополитика стои в сърцевината на подхода на Пекин. Китайски представители редовно посещават повечето близкоизточни държави, а редица регионални лидери, сред които турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, палестинският президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула Втори, посещават Китай.

Някои анализатори казват, че след “Арабската пролет” и решението на САЩ да изоставят свои отдавнашни довереници като Хосни Мубарак в Египет у някои правителства възниква желанието да намерят алтернативни съюзници. Даже отдавнашни партньори на САЩ усещат привличането.

“Лично аз имам близки приятелски отношения с различни китайски лидери, настоящи и бивши”, каза миналия месец йорданският крал Абдула Втори пред китайски медии. “Ние сме заинтересовани да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване