10/18/13 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

В Афганистан гласовете вървят по 5 долара

Ройтерс

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Сайед Гул влезе в малка стая с кирпичени стени в Източен Афганистан с вързоп на гърба си. С един замах той хвърля пакета върху овехтелия килим и по земята се разпиляват стотици карти за гласуване. “Колко искате да купите?, пита той с лукава усмивка.

Подобно на мнозина Гул е напуснал обичайната си работа, в неговия случай - автомонтьор в Марко, градче в източната част на страната - за да се присъедини към процъфтяващия бизнес с продажбата на резултатите от президентските избори догодина.

Гул, който бе с дълга черна брада, облечен с традиционната широка роба, заяви, че може да купи карти за гласуване за 200 пакистански рупии (1,89 долара) всяка от хора по селата и да ги продаде за над 500 рупии (4,73 долара) на шефове на предизборни щабове, които могат да ги използват с мълчаливото съгласие на служителите от избирателните комисии като на пръв поглед легитимни гласове.

Гул твърди, че от всяка карта изкарва достатъчно пари, за да си купи обилно меню като дюнер с ориз и дори газирана напитка. Остават много месеци до изборния ден на 5 април, но доста кандидати вече са разтревожени от мащабите на незаконната търговия с карти за гласуване и се питат доколко изборите ще бъдат легитимни. Ако те бъдат помрачени от повече измами в сравнение с миналите избори през 2009 година, това ще бъде от полза за талибанските бунтовници и създава риск за правителството да се провали в момент, когато чуждестранните войски се изтеглят от опустошената от войната държава.

“Щом хората купуват и продават карти за гласуване на цената на един обяд, това значи, че афганистанската демокрация е за продан”, казва Азизула Лудин, който бе председател на Независимата избирателна комисия на Афганистан през 2009 г. и сега самият той се кандидатира за президент.

Съединените щати, които бяха начело на опита на международната общност да възстанови демокрацията в Афганистан, откакто помогнаха да бъде свален от власт твърдолинейният режим на талибаните през 2001 година, сега отчаяно искат изборите да бъдат кулминацията на тяхното присъствие преди западните въоръжени сили да се изтеглят в края на 2014 година.

Победителят ще замени на президентския пост Хамид Карзай, който не може да кандидатира за трети мандат поради конституционни ограничения. Сред кандидатите са неговият по-голям брат Каюм, бившият външен министър Залмай Расул, друг бивш външен министър Абдула Абдула и бившият ислямистки полеви командир, впоследствие станал депутат Абдул Расул Саяф.

Някои от кандидатите и техните поддръжници са били противници по време на гражданската война в Афганистан през 90-те години и обвиненията в изборни измами може да отприщят ново напрежение, което да подсили позициите на талибаните.

Заплахата от бунтовниците, които се противопоставят на изборите, бе използвана през 2009 г. за широкомащабни изборни манипулации, отбелязват наблюдатели.

Томас Рътиг, съоснователят на Мрежата на афганистанските анализатори, описа как група мъже, твърдящи че са талибански бойци, са нахлули в избирателна секция в една източна провинция в изборния ден. “Всички избягаха. Урните с бюлетини бяха празни до този момент и пълни след това”, каза той.

Процедурата по подаване на кандидатурите за изборите през 2014 г. приключи преди броени дни, но търговията с карти за гласуване вече започва да притеснява западните дипломати, инструктирани да наблюдават изборите за своите правителства.

Въпреки че вероятно ще бъде трудно да се изчисли размерът на измамите, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване