10/18/13 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Влюбена в Близкия изток идеалистка е натоварена с разоръжаването на Сирия

Франс прес

Холандката Сигрид Кааг, която беше натоварена с ръководството на мисията за унищожаването на сирийския химически арсенал, е брилянтна организаторка и идеалистка, влюбена в Близкия изток. Тя се готви да предприеме най-опасната си мисия до момента.

След повече от 20 години в системата на ООН, 52-годишната Сигрид Кааг се готви да ръководи екип от стотина души, натоварени с унищожаването на арсенал, съдържащ над 1000 тона химически оръжия.

За да направи това, тя ще трябва да остави вкъщи съпруга си палестинец и четирите им деца, в замяна на първата подобна мисия във воюваща страна.

След като е заемала висши постове в Организацията на обединените нации, в Ню Йорк и много световни столици, Сигрид Кааг, която в момента е помощник-генерален секретар в Програмата на ООН за развитие, беше избрана заради управленческите си способности.

Кааг е “изключително професионална и добре подготвена”, увери пред АФП един от бившите й колеги в холандското министерство на външните работи, където тя е работила до влизането си в системата на ООН.

Сигрид Кааг, която говори свободно освен холандския френски, английски, немски и арабски, е “доказала многократно, че е модерен ръководител”, без да бъде авторитарна, обясни нейния бивш колега.

“Те търсеха някой, който има опит в установяването на политически контакти, както със съседните страни, така и със Съвета за сигурност на ООН, и който ще гарантира, че мисията е организирана по най-добрия начин”, добави същият източник.

Сигрид Кааг вече е имала контакти със Сирия, след като е работила за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, особено в палестинските територии, в Ливан, в Йордания и на сирийска територия. Според популярния холандски ежедневник “AD”, тя се е срещала и със съпругата на Башар Асад, Асма.

След като завършва образованието си в Зайст, в Централна Холандия, Сигрид Кааг следва международни отношения в Ексетър и в Оксфорд, Великобритания. След това живее в Ню Йорк, Лондон и Виена, както и в Хартум и Аман.

В редките си интервюта, Кааг, която обича разходките, йогата и музиката, предпочита да говори за работата вместо за личния си живот. Въпреки това тя няколко пъти разказа за идеалите си.

“Мисля, че всички трябва да допринасят за мира и сигурността”, подчерта тя, цитирана от холандските медии. “Подсигурете се, че имате опит, пътувайте, дайте своя принос: има толкова начини да играете важна роля. И ако не стане от първия път, опитайте отново”, настоятелно изтъкна Кааг.

В едно интервю в Йордания през 2010 година, Кааг говори за съпруга си, бившия палестински посланик в Швейцария, двете им дъщери Джана и Инас, и двамата им сина Макрам и Адам.

“Съпругът ми Анис, когото срещнах при престоя ми в Палестина, когато той работеше за опозицията, играе основна роля и пази семейството ни сплотено”, призна тя и спомена, че за нея обстановката в работата и живота й трябва да бъдат организирани по най-добрия начин.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване