10/18/13 18:31
(http://www.hsnovini.com/)

Всяка 5-та жена с остеопороза

Рисков период за появата на остеопороза има при жените в менопауза, разказаха днес специалисти. Голям риск от заболяемост има и при бременните жени.

Според статистиката в България всяка 5 – та жена и всеки 8 – ми мъж страда от остеопороза, заяви на пресконференция днес д-р Надежда Стайкова. Скрининговите изследвания не са достатъчни. Пациенти с остеопороза трябва да бъдат насочвани към специалисти, трябва да се следи тяхното състояние и да се лекуват адекватно, за да се намали риска от счупване, допълни докторът.

Бременните жени също трябва да обърнат внимание на проблема. При тях рискът от появата на заболяването е голям.

Сред рисковите групи са и по – слабите жени и такива, които не се хранят пълноценно. До 25 – годишна възраст се натрупва основно калция в костите, обясни д-р Тодор Стойков. Той препоръчва да се приемат повече млечни продукти. Освен това специалистите съветват тютюнопушенето да се ограничи и да се намалят кафетата до максимално две на ден.

На 20- ти октомври е Световният ден за борба с остеопорозата. Тази година прегледи в РЗИ ще се извършват на 23 – ти октомври от 10 часа, допълни д-р Иван Александров на срещата днес.

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване