10/18/13 08:40
(http://www.hsnovini.com/)

Нови 80 бежанци търсят убежище в България

80 бежанци са потърсили убежище в България през последното денонощие. От тях 53 са сирийски граждани, информират от пресцентъра на министерството на вътрешните работи.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3 740 лица. Той е надхвърлен със  341 места. 1 157 души са настанени в трита центъра за бежанци в региона. В Пъстрогор са настанени 431, при капацитет 300 души. Бежанците в Любимец са 335, а в лагера в Харманли 391 при капацитет 450 души.

От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила. В рамките на участието на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Министерската конференция на Залцбургския форум бе подписан Оперативен план за изпращане на екипи на ЕСПОУ за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване