10/21/13 18:47
(http://www.hsnovini.com/)

Тома Ковачев се върна в Узунджово за празника на авиацията

Тома Ковачев /вдясно/

Тома Ковачев /вдясно/

Бившият заместник- командващ военно-въздушните сили полковник Тома Ковачев пристигна в събота в с. Узунджово по повод празника на военната авиация, който се отбелязва на 16 октомври.  Тържеството бе организирано от  мемориалния комплекс “Нашето летище Узунджово” ,от местното Дружество на запасните офицери и сержанти и авиоклуб “Генерал Велков” с председател Васил Димов, който вече за трета поредна година кани Тома Ковачев.

Полковник от запаса Тома Ковачев е служил 43 г. в авиацията. Той е бил и заместник -командващ на военно- въздушните сили и е сред първите 8 пилоти у нас с най-високият летателен клас – „военен пилот първи клас“. Ковачев е първият български авиатор, изпробвал във въздуха щурмовия самолет СУ-25. Тома лети с изтребител до 60- годишна възраст. Докато е военен летец той завършва и право и по-късно става адвокат.

Един от ярките спомени на Тома Ковачев е, когато срещнал кълбовидна мълния, докато изпълнявал тренировъчна задача в Узунджово.

Той поднесе цветя пред паметната плоча на загиналите в полет 20 летци от бившето летище в Узунджово.

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

 

 Анжелина Янева

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване