10/22/13 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

В Босна се надига недоволство срещу проект за водноелектрически централи

Франс прес

На изхода на тесен канал, преминаващ през гъста растителност, се открива огромно синьо езеро, обградено от планини. Това е природният резерват Хутово блато в южната част на Босна - едно от основните убежища за мигриращи птици на Балканите.

Но този скъпоценен природен резерват с площ от 7400 хектара е заплашен от изчезване заради проект за водноелектрически централи, според природозащитни асоциации.

“Този проект излага на опасност останките от средиземноморски блата в делтата на Неретва и ние водим борба да ги запазим”, казва за АФП Зоран Мателяк, отговорен представител в Босна на Световния фонд за дивата природа WWF .

Хутово блато е орнитоложки парк с близо 160 вида птици и убежище през зимата за много мигриращи птици, живеещи в по-северните части на Европа.

Неправителствените организации критикуват проект за изграждане на три водноелектрически централи в Босна и на още една в Хърватия.

Инвестициите се оценяват на близо 800 милиона евро. Става дума за финалната фаза на изграждането на водноелектрическа система, започнало през 70-те години по време на комунистическия режим на Тито по течението на река Требишница и прекъснато от конфликтите през 90-те години.

Четири централи вече съществуват - три в Босна и една в Хърватия, с общо годишно производство от близо 2800 гигаватчаса. След като бъде завършено изграждането на четирите нови централи, системата ще произвежда 3900 гигаватчаса електричество годишно.

Този карстов район е много богат на вода със средни годишни валежи от 1 800 литра на квадратен метър. Босна, чиито водноелектрически възможности се използват едва 30 процента, е един от редките износители на електричество в Югоизточна Европа.

Но защитниците на фауната не са съгласни с това. “Ако този проект се реализира, блатото ще бъде превърнато в торфен пласт и ще стане зона без стойност. Птиците и други животни ще мигрират и ще може там да се сее царевица”, казва със съжаление местният орнитолог Маринко Далматин.

За захранване на новите централи с вода ще трябва да се отклонят водни потоци, насочващи се към блатата в Хутово блато и към делтата на река Неретва - източник за земеделско напояване в Босна и в Хърватия, който вече сериозно е засегнат.

“Никога не се консултират с нас. Енергийните лобита са по-силни”, казва директорът на парка Никола Зовко.

Първата от четирите нови централи, която ще произвежда 250 гигаватчаса електричество, трябва да се включи в системата през 2017 г., посочва нейният директор Радивое Братич.

Този инженер признава, че водните потоци ще бъдат отклонени, но отхвърля обвиненията на неправителствените организации.

“Не може да се постори централа без последици за околната среда, но нашата цел е да намалим колкото е възможно негативните въздействия”, обяснява Братич.

На няколко километра южно от Хутово блато земеделските производители от района на Меткович в Хърватия - зона, която вече страда от значително засоляване на почвата, предупреждават за “катастрофа”.

Те се опасяват от пресъхване на подземните води, които използват за напояване, и от по-значително проникване на солени води от Адриатическо море.

Според Небойша Йеркович, местен ръководен представител, отговарящ за селскостопанското развитие, овощните градини с мандарини носят на този район 30 милиона евро годишно или почти същата сума, която ще бъде получена от продажбата на електричеството, произведено от новите централи.

“Според тяхната логика (на привържениците на Централите), когато водата минава през домовете им, те са единствените й господари. Според тях водата не е общо богатство, от което всички трябва да се възползват”, се възмущава Йеркович.

“Ако бъдат отклонени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване