10/22/13 06:25
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцки цигани отричат участие в отвличането на дете

Асошиейтед прес

Полицията издирва родителите на Мария. Снимка: от тв екрана

Цигани се разхождат покрай сглобяемите къщи в техния лагер, а много от тях се усмихват и излъчват безгрижие. В действителност обаче тук има тревога и негодувание.

Тяхната общност се оказа в центъра на случай с отвличане на дете, а циганска (ромска) двойка е обвинена за отвличането на русо, синеоко момиче, за което се смята, че е на възраст около 4 годинки.

Ромите, бедни хора в страна, опустошена от икономическа криза, се опитват да преживяват в лагер в покрайнините на град Фарсала, Централна Гърция, като продават плодове, килими, одеяла, кошници и обувки на местните пазари. Казват, че някои вече ги считат за отхвърлени от обществото, крадци и просяци.

Сега се страхуват, че ще бъдат нарочени и за трафиканти на деца. Лидерът на местната ромска общност Бабис Димитриу се надява, че няма враждебност спрямо 2000-те роми, които живеят в общността. “Случаят не засяга нас всичките”, каза той пред АП в неделя.

Четиридесетгодишна жена и 39-годишен мъж са обвинени за отвличането на малолетна, след като полицията нахлу в лагера в сряда, търсейки наркотици и оръжие. Подозрителен прокурор, който присъства на полицейската акция, сметна за странно, че момиченцето не прилича изобщо на родителите си.

ДНК-изследванията доказаха, че двамата не са биологичните родители на детето. Мъжът и жената ще се явят пред съда днес. Полицията предприе международни действия в търсене на биологичните родители на детето, известно в лагера под името Мария. Сега Мария се намира под грижите на благотворителна организация в Атина.

Много цигани се безпокоят от медийното внимание и се възмущават от, по думите им, “незаинтересоваността на властите”. Единственото, което властите осигуряват, казват те, са сглобяемите къщи, заменили палатките, в които живеели преди осем години.

Това, за което местните роми охотно говорят, е, че тяхната общност не е замесена нито в отвличания на деца, нито в трафик.

Шефът на местната полиция ген. лейт. Василис Халацис казва, че властите са установили десетки случаи на отвличания на деца, в които са замесени български роми в Гърция.

“Знаем, че такива случаи има, но те включват българи, не гърци като нас. Няма сделки, включващи деца тук”, настоява Димитриу, добавяйки, че 40-годишната жена, регистрирала като свое дете Мария, “се е грижела за нея дори по-добре отколкото за собствените си деца”.

Друг представител на общността, който живее заедно с ромите, но не е един от тях, застава на тяхна страна. “Тук няма покупко-продажба на деца…Не трябва да бъдат обвинявани другите роми. Това са семейни хора. След този случай полицията претърсва всички. Не е ли това расистко?”, казва 42-годишният Христос Лиупис.

Халацис обаче казва, че хората се възползват от пропуските в системата за регистриране на новородени и обявяват по много деца, за да взимат държавна помощ.

Двойката, обвинена за отвличането на детето, е използвала много самоличности, за да регистрира 14 деца в три различни града, от които само четири са идентифицирани, каза Халацис. При проверка на датите на раждане на децата се оказа, че жената в определен период от време е раждала на всеки четири месеца, добави той. Двойката е получавала общо 2500 евро държавна помощ на месец.

“Занимаваме се с доста необичаен случай. Обикновено родителите съобщават за изчезване на дете и търсим детето. В този случай налице е детето и търсим родителите”, каза Халацис. “Досега сме имали обаждания от Франция, Полша, дори от САЩ. Проверяваме всеки един случай, за да установим дали възрастите съвпадат и има ли сходни черти. След това ще последва и ДНК-анализ”.

“На този етап не можем да кажем дали е замесена мрежа за трафик на деца, но разглеждаме и тази възможност,” заяви полицейският началник. Той добави, че има документирани ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване