10/22/13 12:11
(http://www.klassa.bg/)

Защо Бойко Борисов „забрани“ образованието

 По повод на казаното в неделя в Нови пазар от Бойко Борисов, бивш министър-председател на България и лидер на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ, че „управляващите искат да насочат основните европейски средства към Оперативна програма „Образование”, защото постигнатото там не се вижда и може да се краде най-много“, помолихме за коментар изявени личности в обществения, научния и културен живот на България. Предлагаме ви мненията им без редакция.

 


  Проф. Искра Баева, преподавател по съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски”:

Добрите пътища са важни, но без образован народ те правят страната територия, а не развиваща се нация

Разбирам, че бившият премиер Бойко Борисов вече не може да разсъждава по друг начин, освен през призмата на желанието си да се върне на власт, но то не трябва да помрачава разума му. Всъщност, като отхвърля насочването на повече средства към образованието, Бойко Борисов е последователен. Неговото правителство направи всичко възможно да намали образователното равнище на българите и да унищожи науката (БАН) и само времето не му стигна.
А сегашните му думи показват, че атаката срещу образованието и науката за ГЕРБ е стратегия – само необразован народ може да харесва и избира популистки лидери, които говорят просто и разбираемо за всеки. Добрите пътища са важни, но без образован и предприемчив народ те правят страната територия, а не развиващата се нация.

Гл. ас. д-р Герасим Петрински, преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“:

А как без пари да се обучават хората, които ще строят любимите на г-н Борисов магистрали?

Като преподавател във висше учебно заведение моята позиция не може да бъде друга, освен одобряване на всяко допълнително финансиране на българското образование на всички негови равнища. Не бих искал да коментирам политиката на ГЕРБ по отношение на българската наука – нека времето покаже дали мерките срещу БАН са били целесъобразни.
Не мога обаче да не изразя учудването си от някои аспекти в изказването на г-н Борисов. На първо място – образованието било възможност да се краде незабележимо. Нима магистралите не са? Фактът, че си построил НЯКАКВА магистрала, не означава, че тази магистрала е качествена. Това е съвършено неадекватен аргумент. Ужасното е друго. Образованието в България се възприема както на нивото на общественото мнение, така и (за съжаление) по някои висши етажи на властта като ненужна финтифлюшка, чиято функция е абстрактна, украсяваща, орнаментална за обществото. Образованието представлява не по-малко важен от икономическа гледна точка ресурс за едно общество от инфраструктурата. Ако нямаме оборудвани компютърни зали, лаборатории, инвентар, по какъв начин да обучаваме онези, които строят любимите на г-н Борисов магистрали?
Крайно време е да се разбере, че образованието представлява реален фактор в икономиката и в поддържането на идеологията във всяка страна.

Бойко Ламбовски, поет, журналист:

Радвам се, че г-н Борисов не ни е правителство!

Мисля, че г-н Борисов проектира собствените си ценности върху обществените. За него очевидно образованието не е ценност, а начин за кражби. Аз нямам съмнение че образованието следва да е приоритет за всяко, не само за това българско правителство. От тази гледна точка се радвам, че днес г-н Борисов не ни е правителство!



Източник: Гласове

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване