10/25/13 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Ангела Меркел: Приятелите не се подслушват

Приятелите не се подслушват, заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си за срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, предадоха ДПА и Франс прес.

Меркел поясни, че на няколко пъти е казвала на "своите американски приятели", а и вчера по телфона на президента Барак Обама, че между приятели не може да има подслушване.

Това изявление на Меркел последва твърденията, че мобилният телефон на канцлера е бил подслушван от американските тайни служби.

Тези твърдения вече породиха гневни реакции на германски министри.

Германия ще изпрати делегация в САЩ идната седмица във връзка със разкритията, предаде ДПА, като цитира германският депутат Волфганг Волф.

Той съобщи това след изслушване пред парламентарна комисия за разузнавателните средства и разузнавателните служби на Роналд Пофала, високопоставен сътрудник на Меркел.

Изслушването е било при закрити врата. Подробности за състава на делегацията не се съобщават, а Пофала не каза пред медиите нищо за това пътуване.

Междувременно Белият дом не пожела да каже дали САЩ са шпионирали комуникациите на германския канцлер Ангела Меркел в

миналото, предаде Франс прес.

Всред разразилата се дипломатическа криза с Берлин говорителят на Белия дом Джей Карни каза, че няма да коментира "конкретни обвинения, отправени" по този случай.

Вчера той заяви, че "САЩ не следят и няма да следят комуникациите на канлерката" - формулировка, от която би могло да се подразбере, че подобни операции може да е имало в миналото. Карни се придържаше към това изказване и днес.

"Нямам какво повече да ви кажа по този въпрос", отбеляза той. Проучваме начина, по който събираме данни от разузнаването, за да се постигне равновесие между загрижеността за сигурността на нашите граждани и съюзници, и безпокойството на всички за защитеността на личния живот, каза Карни.

Вчера се появиха разкрития, че е възможно мобилният телефон на Меркел да е подслушван от американските разузнавателни служби.

Меркел, която снощи протестира в телефонен разговор пред американския президент Барак Обама, днес предупреди Вашингтон, че шпиониране между приятели е недопустимо.

Темата се наложи и на срещата на Европейския съвет в Брюксел, на която Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха, че са решени да потърсят сметка на САЩ.

По материали на БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване