10/25/13 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Ново законодателство за миграцията търсят в Русия

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

За престъпленията на вътрешните мигранти в Русия, пристигащи в големите градове, трябва да отговарят и местните власти в регионите, където са отрасли бъдещите престъпници. Това предлага руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, информира “Комсомолская правда”.

Вестникът описва вчерашно изслушване в Държавната дума, където освен Колоколцев били поканени шефът на Федералната миграционна служба (ФМС) Константин Ромодановски и Александър Горбенко, зам.-кмет на Москва по сигурността. Депутатите пожелали да разберат “как властите са си взели поука от Бирюльово” - московския район, където убийство на руснак, приписвано на азербайджанец, предизвика погроми преди 10 дни.

Колокольцев припомни, че освен имигранти от ОНД криминалната обстановка се влошава и от “руски граждани, които пристигат в най-големите културни центрове от далечни региони, държат се предизвикателно с местните жители, извършват дръзки престъпления и така подклаждат протестните нагласи”, пише “Московский комсомолец”.

Според Колоколцев МВР осъзнава колко е сложен проблемът, пише “Комсомолская правда”. Вестникът цитира огласени от министъра “тревожни цифри из живота на етническата престъпност” в Русия.

Само тази година полицията е разбила 438 подобни криминални структури, печелещи главно от евтина работна ръка - нелегални имигранти. Същевременно руските граждани стават по-законопослушни, а пришълците - обратно, коментира всекидневникът нарасналия с 10 на сто брой на престъпленията, извършени от чужди граждани и хора без гражданство.

В Русия влизат с 37 на сто повече чужденци, отколкото преди 4 години, а 38 на сто от тях са младежи, “неподготвени за пребиваване и работа в Русия”. В страната живеят сега над 11 милиона чужди граждани, от които 3,5 милиона - в Москва, сочат данни на миграционната служба.

Заради огромните печалби дори глоби от по милион рубли не плашат работодателите, използващи нелегални работници, оплакал се нейният шеф Ромодановски, който да се търси наказателна отговорност от нарушителите. Зам.-кметът на Москва Горбенко заявил, че трябва да се пренапише цялото законодателство за миграцията.

За 2 години московските власти са затворили близо 30 пазари и стокови борси - “крайно криминогенни зони”, където са работили “близо 50 хиляди мигранти, най-вече нелегални”, посочил представителят на кметството според “Росийская газета”.

Нито въвеждане на визи за мигрантите от ОНД, нито вдигане на полицейските заплати няма да промени нещата, “докато не се сборим с етническата мафия”, казал в парламента лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, цитиран в “Комерсант”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване