10/26/13 14:16
(http://www.hsnovini.com/)

Жара Пенева: Бюджет `2014 е балансиран и изпълнен с ясни ангажименти

Жара Пенева

Бюджет `2014 вече не е бюджет на нищетата и на бедността, а бюджет на перспективата. Бюджет, далеч по – балансиран и изпълнен с ясни ангажименти, в сравнение с постната пица на Дянков, споделя депутатът от БСП Жара Пенева.

Важните акценти в новата финансова година са насочени към постигане на ускорен икономически растеж, промяна на разпределението на публичните ресурси. Държавният бюджет ще се използва като ефективен инструмент за извеждане на икономиката на страната към устойчив растеж, насърчаване на заетостта и необходимата социална закрила за обществото, по думите на Пенева.

11 262 млн.лв от Бюджет `2014 са отделени за социални плащания. Става въпрос за заложени средства, които са с 355 млн.лв. ,повече от предвидените в бюджета за тази година. Допълнителните средства са за месечната добавка за деца с увреждания, която е увеличена на 240 лева, обезщетението за отглеждане на малко дете, което става 340 лв. Разширен е и обхватът на хората, които могат да се възползват от енергийни помощи. Предвидено е прилагане на диференциран подход при определяне на размера на семейните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, като за първо дете помощта е 35 лв., за второ 50 лв, а за трето и всяко следващо дете – по 35 лв.

Заложени са 24.6 млн.лв., които са предвидени за политики в подкрепа на хора в неравностойно положение. Предвидено е разширяване кръга на правоимащите  целеви енергийни помощи. Допълнително са осигурени средства в размер на 2 млн.лв за осигуряване възможност да продължи да функционира програмата „обществена трапезария“.

388 млн.лв. ще покрият разходите за поетите от нас ангажименти към възрастните хора. От 1 юли 2014 г. ще се осъвременят пенсиите по Швейцарското правило, като по този начин ще бъдат защитени доходите на пенсионерите. Пак от 1 юли 2014 г. ще се увеличи тавана на пенсиите на 840 лв., а възрастта за придобиване на право на пенсия на нивото на 2013г. за трета категория труд ще се „замрази“.

Данък лихва ще бъде намален от 10 на 8 процента, като целта е този данък да се нулира, намалявайки постепенно всяка година. Поехме ясни ангажименти, които имаме амбицията да изпълним, заяви депутатът.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване