10/29/13 06:14
(http://www.klassa.bg/)

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България заради депата за битови отпадъци

Вече има започнала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България заради неизградените регионални депа за битови отпадъци, съобщи пред журналисти в Асеновград министърът на регионалното правителство Искра Михайлова.

Процедурата е все още на много ранен етап. България изпраща непрекъснато информация за хода на реализация на депата, които са в строеж, каза министър Михайлова.

Има няколко причини поради, които депата не са изградени в периода, зададен от Европейската комисия. Една от тях е липсата на проектна готовност, а другата - изключителното забавяне на процедурите за избор на изпълнител.

Санкциите за страната могат да бъдат много и различни,

добави на министърът.

Докато не бъдат изградени тези депа, ще имаме финансови санкции, ако се стигне до съдебно дело. Ако успеем да докажем ясна програма с ясен хоризонт, кога ще бъдат изградени всички депа, няма да бъдем санкционирани”, обясни тя.

Изграждането на 24 регионални депа е включено в плана на настоящето правителство, каза още министърът.

За четири от депата има сериозни въпросителни, каза Михайлова. Като пример, тя посочи тези в Ямбол, Самоков и Разлог, където граждански организации провеждат протести.

Обществените нагласи, пречат на изграждането на модерни депа там, тъй като в представите си тези организации виждат новите депа като старо сметище. Много повече са заложените в намеренията на правителството стари сметища, които трябва да бъдат рекултивирани и закрити, уточни още министърът на околната среда. За тях трябва да бъдат заложени повече средства в предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. Правителството трябва да търси и други финансови средства за справяне с този проблем.

Министър Искра Михайлова откри в Асеновград Регионален център за строителни и битови отпадъци.

Агенция "Фокус"    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване