10/29/13 15:17
(http://offnews.bg)

„Пирогов“ е пред фалит, може да спре плановия прием

Болница "Пирогов". Снимка: БГНЕС

До три месеца „Пирогов“ може да обяви фалит, ако не бъдат заплатени напълно извършените медицински дейности. Това заяви директорът на болницата доц. Стоян Миланов.

 

За септември Здравната каса дължи на болницата 4 033 000 лева. Столичната здравна каса е върнала изпратените от болницата фактури и е обяснила в писмо, че трябва да изпратят кредитни известия за 80% от дължимото.

Искат от нас да подправяме документи и така да извършим едно закононарушение, коментира доц. Миланов.

Има вероятност Касата да не плати за лечението на 350 пациенти през септември. В момента се извършва проверка на лечението на тези пациенти, незнайно по какви причини, при положение, че тези хора са имали нужда от лечение, посочи доц. Миланов.

Директорът на лечебното заведение е категоричен, че в болницата ще продължи приемът на спешни пациенти, които са около 80% от всички случаи, каквото и да им коства това.

Заплащането на 80% от дължимото обаче може да означава, че ще се наложи да спрем плановия прием на пациенти. Възможно е и служителите да не получат заплатите си за септември. 

Надзорният съвет на НЗОК не прие вчера актуализация на бюджета на Касата за тази година. Актуализацията беше необходима за запълване на дефицита от между 130 и 150 млн. лева. За запълване на част от дефицита ще отидат надвзетите здравни вноски от около 30 млн. лева.

От НЗОК обясниха, че ще могат да заплатят на болниците 80% от изработеното за октомври и ноември. Останалите 20% ще бъдат изплатени от бюджета на следващата година.

Това е все едно да имаме операция на апандисит и след като тя е заплатена на 80%, да оставим корема на човека отворен, категоричен е доц. Стоян Миланов. 

Статията "„Пирогов“ е пред фалит, може да спре плановия прием" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване