10/29/13 17:37
(http://www.hsnovini.com/)

Ротарианците с инициативи срещу полиомиелита

доц.  д-р Любен Атанасов РК Хасково -  ДГ’2008-2009, Председател Комитет Полио Д 2482

доц. д-р Любен Атанасов РК Хасково – ДГ’2008-2009,
Председател Комитет Полио Д 2482

Всяка година Ротари интернешънъл дистрикт България отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита като  прави оценка на напредъка при справянето с това заболяване.

Детският паралич е една от най- осакатяващите болести в света, известна още от дълбока древност. В миналото тя  била много разпространена като е засягала повече от 120 държави. Заболявали са годишно по 350 хиляди деца.

Ротари интернешънъл е предприемала десетки действия и инициативи  през годините за превенция на заболяването, каза доц.  д-р Любен Атанасов РК Хасково -  ДГ’2008-2009, председател Комитет Полио Д 2482.

За програма „Полио” се набират средства главно от дарения на ротарианци от Ротари интернешънъл и фирми.
Главна предпоставка за борбата с полиомиелита е извършването на имунизации. В резултат на това броят на заболелите значително намалял през последните години, допълни доцентът.

Благодарение на усилията по програматазаболяването е ликвидирано в почти всички държави с изключение на три – Афганистан, Пакистан и Нигерия. По последни данни тази година са заболели около 300 деца. В България последния случай на полиомиелит е регистриран през 2001 година.

70 хиляди деца не са имунизирани в България по данни от 2011-та година.

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

  Анжелина Янева
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване