10/29/13 08:22
(http://www.klassa.bg/)

"Червен код" заради Св. Юда в Северна Европа

Бурята Св. Юда, която вилнее в Северна Европа, продължава да представлява опасност, като днес в отделни райони на Полша, Естония и Латвия е обявен "червен код" за ураганен вятър.

В цяло Балтийско море се очаква силно вълнение.

По последни данни Свери Юда, който в Швеция бе наречен Симон, а във Франция Кристиан, остави без елекричество близо 90 хил. жилища в Швеция, предаде ИТАР-ТАСС.

Шведския метеорологичен институт информира, че скоростта на ветровете, донесени от урага, са достигнали 42 метра в секунда.

Обявено е предупреждение за щорм по югозападното крайбрежие на страната.

Връзката по море с Полша и Германия е прекъсната. Транспортното управление на страна обяви, че има отменени влакове в южната част на страната.

Затворени са летищета в Малмьо и Гьотеборг.

Три латвийски града с население общо 68 хиляди души останаха без ток заради буря, бушуваща в Латвия.

Пожарно-спасителна служба и други отговорни учреждения в страната са проведени в състояние на повишена готовност заради бурята. По прогнози на синоптиците, скоростта на вятъра в отделни региони на страната ще достигне 32 метра в секунда.

"Във Вентспилс, Кулдига и Талси ситуацията е най-драматична. В тези градове е прекъснато електроснабдяването. За паника обаче няма причина – в болниците, комуналните служби и големите предприятия работят електрогенератори", съобщи представител на службата. В момента в града работят ремонтни бригади. В близките часове се планира електроснабдяването да бъде възобновено.

В германския град Хамбург беше обявено извънредно положение.

Силните ветрове по улиците на Хамбург събориха около 140 дървета, които нанесоха щети на автомобилите.

Работата на местното летище е била преустановена. Редица полети са били отменени и на летището в Дюселдорф.

На територията на Санкт Петербург и руската Ленинградска област също е обявено предупреждение за опасност при буря предаде.

В съобщение на областната дирекция на министерството на извънредните ситуации на Русия се съобщава, че се очаква усилване на вятъра до 15-20 м/с, като на места се очакват поривите да достигнат скорост от 24 м/с.

Ведомството посочва, че има опасност от прекъсване на електроснабдяването в населените места и на икономически и социално значими обекти във връзка с повреждане на електропреносните линии.

Влошените климатични условия няма да повлияят на работата на международното летище „Пулково” в Санкт Петербург, съобщиха от пресслужбата на летището.

Вчеря бурята взе 14 жертви, като повечето загинали са заради паднали дървета.

Шестима загинаха в Германия, четирима - в Англия, а жертви имаше още във Франция, Холандия и Дания. Бурята предизвика истински хаос в транспорта в няколко държави.

Влаковете бяха спрени часове наред. Отменени бяха няколкостотин полета. Само в Англия над 600 хиляди домакинства останаха без ток, като на места електроподаването още не е възстановено.

Два реактора в ядрената електроцентрала „Дъндженес” автоматично изключиха, но не се съобщава за опасност за населението. При преминаването на бурята над Германия синоптици измериха рекордна скорост на вятъра от 191 километра в час.

Повече за времето у нас и по света вижте в Sinoptik.bg

БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване