10/30/13 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Москва сама е виновна за дрейфа на Киев към Запада

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Не остава и месец до съдбоносната лидерска среща на Източното партньорство във Вилнюс, където предстои да бъде официално затвърдено политическото и търговско-икономическо сближаване на Украйна с Европейския съюз. Москва обаче не спира опитите да примами Киев в своя Митнически съюз (Русия, Беларус, Казахстан) или поне да склони Украйна да не бърза с подписването
с ЕС, пише “Комерсант”.

Вестникът коментира продължила над пет часа среща на четири очи между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович вчера в Сочи. Снощи пък в Ростов на Дон разговаряли делегации от двете външни министерства начело с министрите Сергей Лавров и Леонид Кожара.

Двустранният дневен ред включва множество трудни теми: от демаркацията на границата и въпроса за Азовско-Керченския проток до проблемите на руския Черноморски флот, базиран в Крим - “всички те обаче помръкваха на фона на нажежените страсти около геополитическия избор на Украйна”, изтъква изданието.

Лавров убеждавал външния министър на Украйна, че ако Киев се  сближи с Брюксел, украинската икономика зле ще си изпати и украинските власти няма защо да бързат с такова отговорно решение. Той предупредил Киев, че след Вилнюс вече няма да има възможност за включване в Митническия съюз.

“Москва, от една страна, гълчи Брюксел заради натиска върху Киев, а от друга - тя самата внушава на Украйна, че не ще може дълго да седи на два стола”, пише “Комерсант”. Украйна обаче разчита, че ще може да балансира между Европейския и Митническия
съюз.

Леонид Кожара заявил, че не вижда противоречия между двете обединения. “Който казва, че Украйна се сближава с ЕС, за да се отдалечи от Русия, дълбоко се заблуждава. Русия винаги е била, остава и занапред ще бъде стратегически партньор за Украйна”, цитира го всекидневникът.

Вместо да успокоят Лавров, тези думи явно засегнали руския външен министър и той използвал “аргумента, скътан за краен случай” - че сближаването с ЕС би принудило украинците да променят технологията за производство на сланина, традиционна за националната кухня. Но и този аргумент не подействал. “Явно вече няма начин Киев да бъде разубеден”, заключава “Комерсант”.

Предупрежденията към Киев, че вратите за Митническия съюз се затварят, не са празни заплахи - такава е реалността, посочва “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Според вестника украинската телевизия съобщила вчера “с тревога”, че Русия започва да слага по общата граница заграждения от бодлива тел, при все че околните жители имали роднини и приятели от другата страна и били свикнали да си ходят на гости. “Сега нещата се променят пред очите ни  Руската граница става истинска”, констатира  “Независимая газета”.

Въпреки всички твърдения, че за дрейфа на Киев към Запада са отговорни “световното задкулисие” и “тайните служби”,  Москва сама е виновна за провала на интеграционните си планове, твърди “Ведомости” в редакционен коментар.

Кремъл се мъчи да накара Украйна да избере между Русия и Европа, но и до днес не е обяснил как европейската интеграция може да навреди на Русия. Това отблъсна дори политици, дружелюбно настроени преди към Руската федерация, обедини украинската политическа класа около сближаването с Европа, допълва изданието.

“В опит да си върне влиянието със старите силови методи Москва ще постигне само едно - Киев ще тръшне вратата още по-шумно”, предупреждава “Ведомости”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване