10/30/13 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Университетите - последната арена на борба за привържениците на Морси в Египет

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Убивани или арестувани по улиците, демонстрантите, настояващи за връщане на президента ислямист Мохамед Морси, свален от армията, от един месец насам превърнаха университетите в последния бастион на движението си, опитвайки се да привлекат подкрепа.

“Силите за сигурност ни преследват, когато се събираме на улицата, защото там те контролират положението. Но университетът е нашата територия”, обяснява студентът Хамза по време на една от ежедневните демонстрации в “Ал Азхар”, един от най-престижните ислямски университети в света.

Неговият съмишленик Махмуд Сабри казва, че “университетът оттук насетне е основната арена на борбата” срещу “преврата”, както привържениците на Морси наричат свалянето от армията на първия демократично избран президент на Египет, който от 3 юли е под стража.

Месец след началото на академичната година “Ал Азхар” е новият център на мобилизация. Той се намира на две крачки от площад “Рабаа ал Адауия”, където на 14 август полицаи и войници, разпръсквайки протест в подкрепа на Морси, убиха стотици хора.

Коридорите и стените на най-престижния ислямски университет в света са изписани с послания като “Държавният преврат е тероризъм” и “Сиси е убиец”. Генерал Абдел Фатах ас Сиси е началникът на всемогъщата армия, новият силен човек в Египет. Демонстрациите на студенти ислямисти са все по-чести, понякога полицията ги разпръсква със сълзотворен газ, друг път се предприемат силови акции срещу пълни аудитории. Новият призив на студентите е “Без учебни занятия докато продължава военният режим”.

От началото на академичната година при сблъсъци в университети в делтата на Нил и големи градове като Кайро и Александрия десетки бяха ранени с ножове и ловно оръжие.

В неделя стотици студенти от Каирския университет скандираха “Морси е моят президент” и влязоха в ръкопашен бой със свои противници, а около кампуса бяха разположени полицаи и военни.

В Египет силите на реда нямат право да влизат на територията на университетите. Освен това от 2010 г. служителите, назначавани от министерството на вътрешните работи да охраняват университетите, бяха заменени с частна охрана и така се сложи край на полицейското присъствие във висшите учебни заведения.

По време на Арабската пролет, в началото на 2011 г., студентите изиграха важна роля в бунта, свалил президента Хосни Мубарак. Две години по-късно те бяха в авангарда на масовите протести срещу непопулярния Мохамед Морси. Излязоха да протестират по призива на армията, която искаше по този начин да оправдае силовите си действия.

В същото време някои кампуси - по-конкретно “Ал Азхар” - се превърнаха в крепости на “Мюсюлманските братя”, които с лекота спечелиха парламентарните избори през 2011 година. Безценни крепости, особено в момент, когато Братята се опитват да се мобилизират срещу репресиите (повече от 1000 души загинаха от средата на август) и срещу вълната от арести. Наближават и важни съдебни процеси - срещу върховния водач на “Мюсюлманските братя” и срещу самия Морси, предвиден за 4 ноември.

Затова, обяснява Амр Абдел, един от организаторите, “университетът е място, където се концентрира енергията на студентите, което оказва голямо влияние върху развоя на събитията”.

Особено в “Ал Азхар”, емблематичната институция на сунитския ислям, където “словото на “Мюсюлманските братя” намира отзвук в идеите и религиозното образование на повечето студенти. Те са по-склонни от други свои колеги да прилагат методите на Братята, за да създават хаос”, смята Хасан Уаги, преподавател в университета.

“Студентите, привърженици на движението “Мюсюлмански братя”, опитват с всички средства да покажат, че ги има, дори чрез насилие, и това съсипва нашия учебен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване