10/31/13 22:49
(http://e-vestnik.bg/)

Подслушванията на САЩ и двойният стандарт на Европа

Въпреки че Европа е обхваната от възмущение от шпионирането, извършвано от САЩ, нейните лидери търсят начини да забавят законодателство, насочено към предотвратяване на нарушаването на неприкосновеността на личния живот, пише американският в. “Ню Йорк таймс”.

Два дни след като се обади на американския президент Барак Обама, за да му се оплаче от подслушването на мобилния й телефон от страна на САЩ, германската канцлерка Ангела Меркел се съгласи с останалите европейски лидери на среща в Брюксел миналата седмица да не се бърза с ново законодателство за защита на личния живот, вероятно отлагайки това за към 2015 г., след изборите за Европейски парламент през май догодина.

Отпращането на решенията напред в бъдещето е неизменна черта на тромавия процес на вземане на решения в Европа. Но съгласието на Германия с предвожданите от Великобритания усилия за замразяване на мерките за защита на личния живот показва, че изглежда има противоречия между изразяваната на думи подкрепа за неприкосновеността на личния живот от страна на европейските лидери и собствените им политически решения, коментира “Ню Йорк таймс”.

В друга статия, посветена на темата за подслушването, изданието цитира директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, според когото Белият дом отдавна е бил запознат в общи линии с шпионската дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС) в чужбина. Изказването му, в което той твърдо защити използваните от агенцията методи за събиране на разузнавателни данни, навежда на мисълта за възможни разногласия в правителството на Обама.

Клапър заяви на изслушване пред Конгреса, че АНС е уведомявала висши служители от Съвета за национална сигурност за извършваното от нея следене в други държави. Той не посочи дали Обама е бил информиран за тези дейности, но изказването му изглежда поставя под съмнение твърденията от последните дни, че Белият дом е бил в неведение относно някои практики на агенцията, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

АНС предприе усилия за отбиване на критиките срещу извършваното от нея подслушване, като настоя, че европейските данни за телефонни разговори не са били събирани от САЩ, а са били предавани от европейските разузнавателни служби, пише британският в. “Файненшъл таймс”.

По думите на директора на АНС генерал Кийт Алекзандър разузнавателни служби на други страни са събирали данни за телефонни разговори във военни зони и други райони извън техните граници и са ги предоставяли на американската агенция - дейност, която погрешно е била интерпретирана от френски и испански вестници, според които АНС е извършвала следене в техните държави, отбелязва американският в. “Вашингтон пост”.

Според британския в. “Индипендънт” явяването на висши служители на американското разузнаване пред Конгреса на САЩ свидетелства за това, че Белият дом е подложен на все по-голям натиск да даде обяснения във връзка с твърденията за размаха на шпионските дейности.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване