11/02/13 07:27
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - екстремизъм, миграция и “провал на полицейската реформа”

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

След неотдавнашните погроми в Москва по повод убийството на руснак, приписвано на азербайджанец, и терористичния атентат във Волгоград, извършен от дагестанка, “най-важното днес е младежта (в Русия) да бъде предпазена от екстремистки влияния”. Така смята руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, говорил вчера в сената на страната и цитиран от “Вечерняя Москва”.

Повечето млади хора в Русия активно използват интернета за общуване помежду си и сред основните ни задачи е да се борим срещу дейността на екстремистки групи в световната мрежа, обяснил министърът пред Съвета на федерацията. Той настоял сериозно да бъдат засилени наказанията за подобни действия в днешното руско законодателство. Вече две години в парламента прашасвали поправки, според които финансирането на екстремизма ще се наказва с до 6 години затвор.

Много е важно да не допуснем националистическите нагласи да прераснат в екстремистки прояви, посочил Колоколцев дни преди 4 ноември - Деня на народното единство, отбелязван в Русия, когато са насрочени и шествия на руски националисти. Скорошните безредици в Москва на етническа почва “бяха режисирани чрез социалните мрежи”, напомня вестникът.

Според сенатора Руслан Гатаров министърът “мисли доста прогресивно”. Популярният блогър Антон Носик обаче твърди, че изпълнителната власт просто не познава наличните вече законови текстове срещу екстремизма. Подобни са и коментарите на други правозащитници в руския печат. Вътрешният министър разказа за провала на полицейската реформа в Русия, резюмира словото му “Московский комсомолец”.

По принцип престъпността в Русия всяка година намалява, както всъщност е редно за цивилизована страна. За три години двойно е спаднал броят на терористичните атентати, по-малко стават убийствата, изнасилванията, въоръжените обири, дори кражбите на коли. Уличната престъпност обаче няма намерение да се топи - защото реформата съкрати точно онези, които пазеха реда на улиците, пише изданието.

На 100 хиляди жители в Русия се падат само 557 полицаи. Повечето развиват кабинетна дейност, често се дублират взаимно, или пък вече са на практика военизирани, а няма кой да охранява обикновеното спокойствие в бита. И “никой не може да бъде сигурен, че няма да го заколят, докато се връща в къщи, нито ще отровят кучето му”, възмущава се сенаторът Сергей Рибаков.

Няма къде да бъдат прибирани и нелегалните. “Вчера сме задържали 1000 мигранти, а центърът за настаняване в Москва е строен за 200 души”, споделил Колоколцев. Министърът помолил законодателите още през тази сесия да приемат закон, разширяващ правата на отрядниците в Русия, за да се включат не само формално в охраната на реда. В сряда президентът Владимир Путин уволни военни от Вътрешните войски и служители от полицията, отбелязва печатът.

“Кръгът се затвори. Чужденецът, заподозрян в убийството на московчанин, е задържан. Зеленчуковата борса (където са работили имигранти, б. р.) е затворена, стотици нелегални мигранти са изловени, а виновниците за развихрянето на етническа престъпност в отделен столичен район са наказани”, коментира “Комсомолская правда”.

Двайсет и четири на сто от жителите на Русия подкрепят идеята да бъдат амнистирани гурбетчиите без документи, но 50 процента са против. Това сочат според “Новие известия” данни от допитване на центъра ВЦИОМ.

Почти всеки ден се съобщава за антимигрантски прояви в Русия, твърди всекидневникът. Край Воронеж например десни ултраси хвърляли камъни по влака от Москва до таджикистанската столица Душанбе. Гардовете в московски хотел пък изгонили гости от Якутия, защото им приличали на средноазиатци.

Борбата с мигрантите може да подкопае икономиката на Русия, предупреждава пред изданието Жанна Зайончковская, демограф от Института за народностопански прогнози към ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване