11/04/13 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия разчита на милиарди от Обединените арабски емирства

От фуражи до снаряди и заеми - Сърбия разчита на неочакван съюз с Обединените арабски емирства, за да съживи селското стопанство и военната си индустрия и да си осигури така необходимото по-изгодно финансиране.

За Обединените арабски емирства новият съюз предлага път към Европейския съюз, към който Белград иска да се присъедини, и достъп до някога мощната оръжейна индустрия на бивша Югославия, при положение че голяма част от Близкия изток е раздиран от размирици и войни. Почти две десетилетия след разпадането на Югославия Сърбия се бори с висок държавен дълг и висока безработица, а промишлеността и стандартът на живот са далеч след европейските.

Сърбия постига успех в привличането на инвестиции от ЕС, традиционния й славянски съюзник Русия и от Китай, към който повечето държави в света опитват да се домогнат. Приятелството на воденото от социалисти правителство със Залива обаче бе изненада. До миналата година Белград имаше символични отношения с ОАЕ, а стокооборотът помежду им бе в размер на 20 милиона евро през 2012 година.

Сега разговорите са за милиарди евро в заеми и инвестиции. “Сърбия диверсифицира портфолиото си от инвеститори с възможно най-много държави. В допълнение към ЕС, ние имаме Русия с енергийни споразумения, Китай с инвестиции в инфраструктура и сега имаме Залива”, казва Саша Джогович от белградския институт за проучване на пазара.

Вицепремиерът Александър Вучич казва, че всичко започнало след като се срещнал с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайд ан Нахаян по време на обяд там миналата година.

“Обсъждахме всичко, в това число история и география, и след това той ме съпроводи до хотелската ми стая и нашето приятелство започна”, каза Вучич в телевизионно предаване неотдавна. Много бързо това приятелство прераснало в бизнес партньорство.

Първата сделка бе инвестицията в акции в размер на 40 милиона долара на авиокомпанията на Абу Даби “Етихад” в сръбската “Ят еъруейз”. Суверенен кредит в размер на 400 милиона долара за земеделие бе договорен с Фонда за развитие на ОАЕ, както и още 400 милиона долара от големия агропромишлен концерн “Ал Дахра”, който възнамерява да съживи фалиралите селски стопанства от времето на комунизма.

По-рано този месец Вучич обяви, че първият транш от 100 милиона евро от заема на ОАЕ в общ размер от 200 милиона евро, предназначен за инвестиции в напоителни системи, скоро ще бъде изплатен.

Сърбия подписа още и меморандум за разбирателство с няколко компании от ОАЕ, сред които и Мубадала, подразделение на инвестиционния фонд на Абу Даби, за евентуално производство на микрочипове и авиочасти.

Наз Масраф, анализатор в базираната в Лондон Евразия Груп казва, че интересите на ОАЕ са ясни. “Те са в унисон с усилията им да диверсифицират инвестициите си и да засилят присъствието си в Източна Европа”, казва той.

Компании от ОАЕ са активни и в недвижимите имоти и туризма в съседна Черна гора, която започна преговори за членство в ЕС. Сърбия, с население от 7,3 милиона души, планира да започне преговори за присъединяване през януари, като се надява на членство до 2020 година, а инвестициите в Сърбия дават възможност на Обединените арабски емирства за евентуален пряк достъп до огромния европейска пазар.

“Те (ОАЕ) усещат, че е по-добре да вложат парите си сега, отколкото да изчакват”, каза дипломат от Залива, пожелал да остане анонимен. “Когато се купува в ЕС, има процедури, регулаторни пречки, а търговските отношения със Сърбия сега са много по-лесни”.

За разлика от други балкански държави Сърбия казва, че не иска да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване