Чилийският поет Пабло Неруда е починал от рак на простатата, а не е бил отровен от военния режим на генерал Аугусто Пиночет, показва нов доклад, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Останките на поета, известен с комунистическите си възгледи, бяха ексхумирани на 8 април поради подозренията, че е бил отровен от военната диктатура. Чилийските и международни експерти обаче не са открили никакви следи от химикали, нито признаци, че смъртта му не се дължи на естествени причини.

Единствените открити следи са били от лекарства за рак, заяви доктор Патрисио Бустос, ръководител на отдела за съдебна медицина на Министерство на правосъдието.

Смята се, че при режима на Пиночет са били екзекутирани около 3000 души.

Пабло Неруда и третата му съпруга Пабло Неруда и третата му съпруга Източник: ЕПА/БГНЕС

Пабло Неруда е носител на Нобеловата награда за литература за 1971 г. и беше водеща фигура на чилийската интелигенция.

Той почина на 23 септември 1973 г. в болница в Сантяго, 12 дни след свалянето на социалистическия президент Салвадор Алиенде. След военния преврат властта беше поета от Пиночет. Поетът планирал да избяга в Мексико, когато бил открит ракът. Според шофьора му агентите на Пиночет са използвали болестта, за да инжектират отрова в стомаха на Неруда.

Адвокатът Едуардо Контрерас заяви, че някои токсикологични елементи все още не са провери. Той поиска продължаване на изследванията.