11/09/13 07:20
(http://e-vestnik.bg/)

Иракската дилема на САЩ

Фонд за стратегическа култура

Барак Обама се среща с американски войници в Багдад. Снимка: Белия дом

Посещението в САЩ на иракския министър-председател Нури ал Малики в началото на ноември, срещите му с конгресмени и с президента Барак Обама изглеждаха донякъде необичайно. Та нали иракският премиер се обявява срещу американски удар по Сирия, кабинетът му предоставя въздушното пространство на Ирак на иранската авиация за полети до Сирия, а Вашингтон го критикува заради жестоките мерки спрямо политически противници и неспособността да спре вихрещото се насилие в страната. През двете години, откакто американските войски се изтеглиха от Ирак, премиерът нито веднъж не посети САЩ, но днес ситуацията в страната му е станала неуправляема дотам, че той не може вече да действа като самостоятелна фигура.

Терористичните атентати в Ирак и жертвите от тях непрекъснато се множат. Насилието ескалира, обхванало е повечето иракски провинции. Терористите нападат тръбопроводи, пристанищни съоръжения, енергийни мощности. Зачестяват атаките срещу армейски и полицейски блокпостове, войскови колони, гарнизони, укрепени опорни пунктове. През лятото бяха нападнати затворите в Абу Гариб и Таджи; най-малко хиляда затворници избягаха. Сблъсъците с въоръжени терористи често водят до големи загуби от страна на армията. Все по-малко може да се разчита и на самата иракска войска, по-специално защото в редиците й проникват бойци на Ал Каида.

Тясно свързаната с Ал Каида групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” се разпорежда в обширни гранични райони край Сирия - разположила е там свои лагери, тренировъчни бази, болници. Този анклав обхваща и контролирани от терористите земи в съседната държава - опасен е и за Дамаск, и за Багдад. Някои наблюдатели виждат точно тук причината Ал Малики да пристигне във Вашингтон: режимът му е заплашен от военен разгром.

След като войските им напуснаха Ирак, САЩ инвестираха доста средства, за да подкрепят режима, създаден от тях в страната. През последните няколко години Ирак купи в САЩ бойна техника общо за 12 милиарда долара и похарчи още почти два милиарда за обучение на иракски военнослужещи под ръководството на американски съветници и инструктори. Но появата на Ал Малики във Вашингтон бе един вид манифест на отчаянието. Освен пари за икономическите си проекти, иракският премиер поиска хеликоптери “Апачи”, крилати ракети “Хелфайър”, безпилотни самолети с необходимия американски персонал, средства за електронно разузнаване и т. н. Същевременно помоли за петгодишен заем от 357 милиарда долара, с който да възстанови енергийния сектор и да разшири тръбопроводната мрежа. Намерение, посрещнато от експертите твърде скептично, защото повечето тръби трябва да минат през територии, в които правителственият контрол е слаб.

Преговорите в САЩ бяха трудни. Налага се Вашингтон да взема под внимание крайно нестабилното положение на управляващия режим в Багдад. От края на 2012 г. на практика е парализирана дейността на иракския парламент. От декември 2012 г. в сунитските провинции на Ирак не спират масовите протести срещу политиката на кабинета. Натрупали са се и много нерешени проблеми в отношенията с кюрдите - незатвърденият конституционно статут на автономната власт, спорните територии, редът за разработка на петролногазовите находища, статутът на кюрдските въоръжени милиции “пешмерга” и др. Три от северните провинции де факто са вече извън контрола на централните власти. През април 2013 г. коалицията на Ал Малики “Държава на закона” изгуби губернаторските постове в ключовите провинции Багдад и Басра, а новите губернатори са хора, близки до ислямистите.

Стратезите от Вашингтон днес застават очи в очи с ...

Публикувана на 11/09/13 07:20 http://e-vestnik.bg/19129/irakskata-dilema-na-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване