11/09/13 07:19
(http://e-vestnik.bg/)

Лагерите в Китай и ограничената власт на Си Цзинпин

Бен Бланшар
Ройтерс


Си Цзинпин се среща с Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Китайският президент Си Цзинпин бе блокиран в опитите си да премахне системата на лагерите за принудителен труд в страната - ясен знак, че все още не е бетонирал хватката си върху Китайската комунистическа партия (ККП) година след като получи властта, заявяват източници от ръководството.

Си, чийто баща е свален от поста вицепремиер и после лежи в затвора седем години по време на Културната революция в периода 1966-1976 г., е твърдо против използването на трудови лагери за произволно задържане на лица, а неуспехът му да ги закрие говори за това, че той не е толкова силен, колкото изглежда, посочват източниците.

“Си Цзинпин порицава превъзпитанието чрез труд”, каза за Ройтерс източник, който познава Си от 90-те. Си одобри предложение на шефа на обществената сигурност Мън Цзянчжу да се премахне системата, но му беше попречено от консервативни кръгове в партията, казаха двама други източници.

Има и още няколко случая, в които Си не е могъл да прокара решенията си. Макар и да заема трите най-важни поста в страната - президент, шеф на партията и на Централния военен комитет - той не е толкова силен, колкото изглежда, казаха поне половин дузина източници в партията и правителството.

Двамата му непосредствени предшественици на президентския пост Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао имат значително влияние чрез съюзници и протежета, които издигаха, като същото се отнася и за могъщи фракции в ККП. Си трябва да държи двамата бивши президенти на своя страна, но това значи подкопаване на властта му.

Изборът на Си на генерал Чжан Юсия за един от двамата вицепредседатели на Централната военна комисия бе бламиран от Цзян и Ху, които уредиха на тези длъжности свои верни хора, казаха двама източници. Чжан бе избран за член на комисията и понастоящем е директор на Управлението по въпросите за въоръжението на Китайската народоосвободителна армия.

Си не успя да издигне и друг свой политически съюзник, Хъ Итин, на поста най-висш изследовател на партията, казаха източниците. Той се задоволи с изпълнителен заместник-председател на Централното партийно училище, което подготвя кадрите на партията. Ван Хунин, който е заемал поста, както при Цзян, така и при Ху, остана на длъжността си.

“Цзян и Ху са си запазили правото на вето, според някои, по важни политически и икономически решения”, каза бивш партиен представител.

Но макар и да му се пречи за важни политически и социални промени, Си приложи значителни икономически реформи през последните месеци - в политиката по лихвите, банковата система и превръщането на Шанхай в зона за свободна търговия - на фона на съпротива от могъщи министерства и държавни банки, казаха двама от източниците.

Но неуспехът в справянето с някои от политическите и социалните проблеми в Китай - включително регионални напрежения, пропастта между богати и бедни, корупцията и замърсяването на околната среда - може да се отрази на стабилността. Вчера малки взривни устройства избухнаха пред сграда на компартията в Северен Китай, убивайки един и ранявайки осем души.

Миналата седмица трима души от размирния западен Синцзян-Уйгурски автономен район бяха обвинени, че са се врязали с кола в множество хора на площад “Тянанмън” и са я подпалили - според правителството терористично нападение, извършено от ислямски екстремисти.

Четирима души бяха убити, включително тримата пътници в колата, а над 40 бяха ранени.

ТРЕТИЯТ ПЛЕНУМ

Съдбата на всякакви бъдещи реформи и политически планове би трябвало да стане ясна на третия пленум на 205-членния Централен комитет на партията от 9 до 12 ноември.

По традиция третият пленум е форумът, който китайските лидери използват, за да представят дневния ред на управлението си. Тъй като това е форум при закрити врата, висши партийни функционери ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване