11/09/13 08:24
(http://e-vestnik.bg/)

Съревнование за шистовия газ се развихря около Румъния

в. Ромъния либера

Карта на находищата на шистов газ в света. С червено са означени находища, в които ресурсите са оценени, в жълто - налични находища, в които ресурсът не е оценен. Карта: Административна служба за енергийна информация на САЩ

Преди няколко дни Украйна подписа с “Шеврон” споразумение за експлоатация на шистов газ в два региона в западната част на страната, което може да възлезе на 10 млрд. долара, след като през септември бе подписала почти идентично споразумение за полета в басейна на река Дон с “Шел”. Същия ден (5 ноември) във Варшава полският министър на външните работи Радек Шикорски пледираше в разговорите си с държавния секретар Джон Кери за деблокиране на американския износ на природен газ към Полша. В същия ден в парламента на Букурещ се обсъждаше предложение за закон, който да забрани експлоатацията на шистов газ чрез хидравлично разбиване.

Резервите на конвенционален природен газ на Румъния се изчерпват бързо - има газ за близо 10 години, а депозитите в Черно море не могат да бъдат експлоатирани по-рано от 2020 г. От друга страна перспективите за доставки на природен газ от каспийския регион намаляват драстично за Румъния, при положение че проектът Набуко пропадна, а АГРИ (Азербайджан, Грузия, Румъния) е твърде скъп, за да бъде жизнеспособен.

Междувременно енергийните играчи около Румъния действат бързо в различни посоки, които обаче имат нещо общо: създават конкуренция и натиск над румънското производство на газ. Социалистическото правителство на България очаквано реши да експлоатира максимално тесните връзки с Москва и иска да задейства отново тройния руско-български енергиен проект - газопровода “Южен поток”, атомната централа в Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. Ако последният е малко вероятен, първият е сигурен, при положение че строителството вече започна и в Русия, и в България (не както на газопровода Яш-Унгени (между Румъния и Молдова - бел. ред), където станахме свидетели на една бутафория за пред телевизиите и Европа).

Ако България залага на руснаците за евтин газ, Полша и Украйна залагат на американците. Експлоатацията на шистов газ в Полша върви трудно (има само 40 функционални кладенеца с продукция от около осем милиона кубични метра годишно), така че, за да намалят зависимостта си от Русия, поляците са хвърлили око на американския шистов газ, който е много по-евтин от европейския, тъй като не е вързан към цената на петрола.

Проблемът е, че федералното законодателство забранява на американските компании да изнасят природен газ в страни, с които САЩ нямат споразумение за свободна търговия, освен на базата на договорени двустранни споразумения. Полша - важен централноевропейски играч и един от най-важните съюзници на САЩ, има големи шансове да получи благоволението на Вашингтон по газовия въпрос.

И ако поляците не успеят да внасят газ от САЩ “извън реда”, все пак е сигурно, че евтиният американски газ, 40 процента от който идва от залежи на шистов газ, ще достигне Европа в момента, в който едва започналите преговори за създаване на пространство за свободна търговия САЩ-ЕС бъдат завършени. А когато корабите с американски втечнен газ достигнат европейските брегове, енергийната реалност ще се промени радикално. Поляците, но и други опитват да се адаптират бързо.

Най-впечатляващото развитие има обаче в Украйна, която за по-малко от три месеца подписа две споразумения на стойност до 10 млрд. долара всяко, за проучване и експлоатация на шистов газ. На 12 септември Украйна подписа споразумение с Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) за проучване и експлоатация на периметъра “Юзовска” в басейна на река Дон в източната част, където украинците се надяват да добиват във финална фаза 20 млрд. куб.м. годишно. “Шел” ще инвестира 500 милиона в проучване и до 10 млрд. долара в експлоатация. Периметърът “Юзовска” има залежи, изчислявани на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване