11/12/13 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Защо САЩ и Иран бързат за споразумение за ядрената програма

Франс прес

Впримчен от санкциите, Иран е принуден да бърза и САЩ търсят начин да се възползват от това, за да сключат споразумение за ядрената програма на Техеран. Те обаче поемат риска да се скарат с Израел и Саудитска Арабия, категорично отхвърлящи опитите за уреждане на въпроса, изтъкват аналитици.

Според експертите, помолени от АФП за коментар ден след провала на женевските преговори, Техеран бърза “доста повече” от Вашингтон да сключи временно споразумение с великите сили; американците пък гледат “да спечелят” от появата на нова възможност в дипломацията с Иран, за да се избегне нова война в Близкия изток.

Търсейки съгласие тази събота в Женева, “САЩ може би прекалиха малко в желанието бързо да стигнат твърде далеч, но само защото ги увлече ентусиазмът на иранците”, описва ситуацията Хюсеин Айбиш от мозъчния тръст “Американска работна група за Палестина”.

По думите му “иранците наистина странят от конфронтация също като американците и точно това вдъхва надежди за споразумение” след десетгодишните безплодни главоблъсканици около ядрената програма на Техеран, заподозрян, че прикрива с гражданска дейност военни амбиции.

Алиреза Надер - експерт от изследователския център “РАНД корпорейшън”, също оспорва твърдението, че “САЩ бързат” да се споразумеят на всяка цена с Иран, с който не поддържат дипломатически отношения от 1980 г.

Независимо че след телефонния разговор между президентите Барак Обама и Хасан Рохани в края на септември облаците се поразпръснаха, в двустранните връзки все още цари силна подозрителност. Над трите десетилетия конфронтация и натрупана горчивина засега са пречка да бъдат възродени отношенията на доверие.

Не това не би трябвало да блокира постигане на временно “добро споразумение” в Женева - документ, “който да ограничи обогатяването на уран” и да стане “първа стъпка, за да бъде спрян иранският напредък към възможността за производство на ядрени оръжия”, отбелязва Надер.

Той напомня, че администрацията на Обама винаги е разглеждала приоритетно дипломатическия път за уреждане на ядрената криза. “През последните месеци позицията на САЩ остана без промяна”, но ето че “сега за преговори настоява Иран”, изтъква експертът.

Техеран всъщност се надява да постигне “ограничено и обратимо” смекчаване на санкциите, задушаващи неговата икономика. По-специално на онези, в резултат на които бяха замразени негови авоари в банките на трети страни, но не и в САЩ, доколкото става дума за десетки милиарди долари.

Пристигнал в петък по спешност в Женева, за да разговаря с колегите си от “шесторката”, държавният секретар Джон Кери отрече всякакви опити за по-скорошно подписване с Иран и увери, че Щатите не са нито “слепи”, нито “глупави” като участник в историческите преговори.

Той изпрати и ново послание към Израел и Саудитска Арабия, разтревожени от евентуално сближаване между САЩ и Иран, като заяви, че е “напълно способен да прецени дали действаме в интерес на страната си и на останалия свят, по-специално на нашите съюзници като Израел и страните от Залива”.

Аналитиците наистина твърдят, че Израел и Саудитска Арабия “не желаят споразумение” между Вашингтон и Техеран.

“Както израелците, така и саудитците отправиха сигнали, че искат САЩ да обявят война на Иран. Ако се стигне до споразумение, война няма да има и точно това ги дразни”, коментира с възмущение Трита Парси, лидер на Националния иранско-американски съвет - група за натиск и анализ.

Според Алиреза Надер израелците и саудитците изпитват освен това “страх”, че в стремеж “да подобри американско-иранските връзки за тяхна сметка” Иран ще излезе от досегашната “изолация” и ще играе занапред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване