11/12/13 23:08
(http://e-vestnik.bg/)

Тайна среща Путин-Янукович - играта на Украйна с Брюксел и с Москва

Путин и Янукович. Снимка: официален сайт

Последната среща между президентите на Украйна и на Русия бе най-засекретената и най-интригуваща в историята на двустранните отношения, твърди руският в. “Независимая газета”. В събота украинският лидер Виктор Янукович разговаря с Владимир Путин в Москва. Прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи в понеделник, че са били “обсъдени комплексно търговско-икономическите отношения между Русия и Украйна”, напомня изданието, цитирано от Би Би Си.

Вчера руският печат се позова на украински опозиционери, според които Янукович замисля да провали очакваното по-късно този месец подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. “Независимая газета” изтъква, че слуховете за съботната среща първоначално бяха опровергавани, а липсата на информация в Москва и Киев породи други слухове.

Експерти намекваха, че се водят международни дипломатически игри, в които се пресичат интересите на САЩ, ЕС и Русия, а Украйна се опитва да запази самостоятелната си роля, посочва всекидневникът. В този контекст се споменават имената на бившия американски разузнавач Едуард Сноудън, избягал в Русия, и на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко. Тя излежава присъда за злоупотреба с власт, смятана от Запада за политическа, и ЕС постави като условие за асоцииране на Украйна Киев да се откаже от избирателното правосъдие.

Според цитираните експерти било обсъждано САЩ да предложат размяна: Русия да се откаже от Сноудън, а Западът - от европейската интеграция на Украйна. Но този вариант вече не бил на дневен ред. Може и да има обяснение за визитата на Янукович в Москва, но е съвсем неясно защо Путин е склонил на среща с него, изтъква “Независимая газета”.

“Международни заговори, шпионски страсти - всичко това са дивотии. Кой ще повярва в някакви размени на тъй различни фигури като Тимошенко и Сноудън. Още повече че Сноудън представлява интерес най-вече за САЩ, съдбата на Тимошенко вълнува най-много Германия, а между САЩ и Германия днес няма сговор - точно заради шпионски скандали”, коментира пред вестника украинският политолог Костянтин Бондаренко.

Посещението на Янукович в Русия бе сигнал за ЕС, че Украйна може да се откаже от сключването на споразумение, ако европейците не свалят от дневния ред искането да бъде освободена Тимошенко, допуска “Независимая газета”. Вестникът не изключва, че Киев се опитва да заплаши Европа с евентуален политически завой към създавания от Русия Евразийски съюз.

Ако засекретената среща Путин-Янукович е сигнал към Европа, “тя е твърде странен сигнал. Тогава би трябвало двамата да се срещнат пред камери с усмивки и ръкостискания”, отбелязва украинският анализатор Костянтин Матвиенко по повод оскъдната информация за разговора.

Наред с това Олександър Ефремов, оглавяващ групата на управляващата Партия на регионите във Върховната рада, за пръв път заяви публично, че ако Украйна изгуби шанса да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в това няма нищо страшно, добавя “Независимая газета”. Дори освобождаването на Тимошенко не би гарантирало сключването на споразумение, а подписването му няма да реши проблемите на Украйна, смята Ефремов.

“Имаме колосални проблеми, които незнайно защо не е прието да се с поменават. Заради усложненията в отношенията с Русия ние губим днес десетки хиляди работни места, но това не интересува Европейския съюз. Какво става? Ако това е в интерес и на Украйна, и на ЕС, Евросъюзът трябва да се съобразява с проблемите на нашата държава, а не да тегли Украйна към себе си на всяка цена” - цитира всекидневникът украинския политик.

Президентите на Украйна и на Русия проведоха в събота работна среща за трети път от три седмици насам, отбелязва руският в. “Независимая газета”.

Двустранните преговори не са били толкова интензивни от 2010 г., когато се очакваше екипът на Виктор Янукович да поеме проруски курс. Но Киев реши да следва евроинтеграционната политика на предишния украински ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване