11/13/13 10:26
(http://offnews.bg)

Намериха второ българче в ромски катун в Гърция

Гръцка полиция

Гръцките власти намериха второ момиченце, държано в ромски катун до Солун. Представилите се за родители на детето твърдят, че са го взели от български роми, които не можели да се грижат за него, съобщи БНР.

4-годишното момиченце било открито след назначена проверка на актовете за раждане за последните пет години.

Проверката установила, че ромското семейство е обявило раждането на второто си дете едва 6 месеца след раждането на първото.

След направените ДНК тестове станало ясно, че детето няма биологична връзка с мъжът и жената, представили се като негови родители. Двамата роми признали, че детето не е тяхно и обяснили, че са го взели от български роми, които не можели да се грижат за него.

Ромите са арестувани за отвличане и за незаконно получаване на детски надбавки, а момиченцето е настанено в приют на благотворителна организация.

При проверката на актовете за раждане прокуратурата в Солун е установила още 6 подозрителни случая, по които се правят проверки.

През октомври при полицейска акция в ромски катун в Гърция беше открито 4-годишно бяло момиченце. Оказа се, че Мария е дъщеря на българско ромско семейство от Николаево – Саша и Атанас Русеви.

Проверка показа, че цялото семейство живее в една стая и че по думите на родителите има между 7 и 10 деца, като точната им бройка не беше известна за родителите. 

Саша обясни, че е оставила детето на ромите, защото нямала пари да го гледа. Според друга версия обаче жената е продала момиченцето, когато било на 7 месеца, и с парите се върнала от Гърция.

Агенцията за закрила на детето препоръча децата на семейството да бъдат изведени. Майка им пък заплаши да се самоубие, ако това се случи. 

Статията "Намериха второ българче в ромски катун в Гърция" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване