11/18/13 10:35
(http://radiomilena.com/)

Отговор на кмета на отвореното писмо от граждани на община Поморие

Относно: Отворено писмо на граждани от Поморие във връзка със състоянието на уличната мрежа и по-точно създаваните през годините изкуствени неравности за ограничаване скоростта на движение в град Поморие и в останалите населени места в общината.

Уважаеми съграждани,

Проблемът, който поставяте във вашето писмо е изключително важен, тъй като се отнася за живота и здравето на всички хора стъпващи на уличното платно или решаващи да го пресекат на определените за това места (пешеходните пътеки).

Не са малко трагичните случаи в други градове на страната, където невинни хора загинаха на пешеходни пътеки, поради невниманието и неспазването на разпоредбите и законите в Република България от страна на водачите на моторни превозни средства. В Закона за движение по пътищата, ясно е регламентирана максималната разрешена скорост в населените места. Ако тази скорост се спазва, ако се спазват разпоредбите на този закон и ако се засили контролът на компетентните органи, в случая служителите на КАТ, то тогава няма да има нужда от изграждането на такива неравности. За жалост обаче, в нашата държава вместо да се вземат адекватни мерки, а именно да се повиши и засили превантивната и контролна дейност на съответните компетентни органи, честа практика е да се измисли един подзаконов нормативен акт, в случая цитираната Наредба и да се вменят функции на общините, включително и финансови, без някой да ги попита имат ли тази възможност или не.

И веднага ще ви дам един конкретен пример: В нашия град има много къщи и кооперации, които са построени и узаконени през годините, но са без външна мазилка т.е не са измазани. Външният им вид дразни голяма част от нашите съграждани и много често ми казват: “Кмете, задължи ги да си ги измажат!”. Следвайки гореописаната логика, аз трябва да внеса в Общински съвет Поморие предложение, с което да задължим вички тези хора, в срок от една година да си измажат къщите, в противен случай, след този срок, къщите им стават незаконни. Без дори да ги попитаме дали имат тази възможност. Това според вас редно ли е? Защото в конкретния случай ситуацията е абсолютно идентична.

Относно поставения проблем, Община Поморие започва отстраняването на изкуствените неравности на територията на гр. Поморие и след това в останалите населени места. През следващата година в рамките на бюджетните средства, заложени в Бюджет 2014, Община Поморие ще започне поетапно изграждане на изкуствени неравности според изискванията на Наредба № РД-02-20-10/25.07.2012 г., като приоритетно ще започне изграждането им пред училищата и детските градини.

Умолявам всички водачи на моторни превозни средства, след демонтирането на изкуствените неравности, да спазват Закона за движение по пътищата и да ограничат скоростта на движение в населените места до максимално разрешената – 50км/ч. Помислете за хората, които искат да се движат, да карат колело, да живеят малко по-нормално в този “луд” свят, за тези хора, които не робуват на скъпите си марки автомобили.

Умолявам служителите на КАТ Поморие да излязат на пътя и да осъществяват необходимия контрол, прилагайки цялата строгост на Закона.

И в заключение бих искал да изкажа своето огорчение, че цялата тази дискусия се води през медиите, тъй като със своите действия ръководството на Община Поморие и аз, като кмет на общината, сме показали, че сме отворени към проблемите на съгражданите си и ги решаваме в режим на оперативност и един нормален диалог.

С уважение,

Иван Алексиев

Кмет на Община Поморие

 

Публикувана на 11/18/13 10:35 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/j3RDAjtPKfU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване