11/18/13 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбите в северно Косово най-много се тревожат от безработицата

Косово е сърцето на Сърбия. Плакат срещу независимостта на Косово

Сърбите, които живеят в четири общини в северно Косово, имат чувство за несигурност и страх за бъдещето, както и многопластова поделеност - въз основа на политическата принадлежност, материалния статут, заетостта в държавния или частния сектор и практическата изолираност на севера от останалата част на Косово.

Тази картина се получава въз основа на разговори с хората в различни фокус-групи, показва проучване на становищата на гражданите в Косовска Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин поток, което направи Форумът за етнически отношения.

А когато в проучването бяха предложени отговори на въпроса кои дългогодишни проблеми анкетираните не могат да решат, се получи следната последователност - заетост, тежко материално положение, несигурност, липса на жилища, образование, лош социален и културен живот, политическа ситуация, корупция, престъпност, невъзможност да се напусне Косово, свобода на движение, легализиране на обектите, натиск на властите от Прищина, невъзможност да се започне собствен бизнес, лошо положение на младите.

Тъй като това са ключовите проблеми, не ни изненадва списъкът с приоритетите на сърбите от Северно Косово. Това, което най-спешно трябва да се направи, изглежда така - безработица 14,3 процента , инфраструктура 11,2 процента , бедност 10,1 процента , корупция и престъпност 9,6 процента , сигурност и свобода на движение 9,1 процента , правов ред 7,4 процента .

На седмо място в списъка на приоритетите и желанията на сърбите от северно Косово е да получат по-голямо внимание в политиката на правителството на Сърбия. В изследването няма по-задълбочено тълкуване на това становище, но е възможно да си помислим, че те смятат, че правителството е длъжно специално да възнагради това, че те, оставайки на север, “жертват” себе си за Сърбия.

Ненад Джурджевич, координатор на форума, казва, че сърбите в Косово имат същите тревоги както и гражданите на Сърбия, но освен това съществува и дистанцираност към възможността да работят при албанци. В изследването албанците не са доминантна тема, тъй като сърбите от 14 години са изолирани или сами са се изолирали. Изследването бе направено във фокус-групи в споменатите четири места през септември тази година, а участниците бяха представители на политическите партии, които участваха в местните избори в Косово, на неправителствени организации, медии и граждани.

Тук се оказа, че преобладава страхът, че хората се страхуват и за себе си, и за децата си, а участниците смятат, че това място е затънало в престъпност и корупция.

Гражданите на север са също политически несигурни, тъй като, както обясняват, никой не им е казал какво ще стане след местните избори на 3 ноември, какво ще стане, ако не участват в изборите, кой ще представя сърбите, в кои институции. Сърбите, работещи в публичния сектор, имат чувството за икономическа независимост, а те са значителен брой. Обаче те се страхуват, че ще изгубят работата си след изборите.

Анкетираните са съгласни, че правната система не функционира, че нивото на безработицата е голямо, че има корупция и непотизъм, че няма производство и инвестиции, че инфраструктурата е лоша, а младите хора напускат.

Изборите те оценяват като екзистенциален въпрос и не като местни, а като статутни, а участието в тях приемат като приемане на другата държава с неверието, че това ще донесе на сръбския народ нещо добро.

Джурджевич обяснява, че сърбите в Косово са добре информирани, но не са убедени в оправдаността на изборите. Много по-активни бяха онези, които бяха за бойкот на изборите. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване