11/20/13 14:33
(http://offnews.bg)

Йовчев: Нови избори няма да тушират напрежението

Цветлин Йовчев

При съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото. Напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна.

Това се казва в доклада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, представен пред участниците в Консултативния съвет по национална сигурност при президента (КСНС).

Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел, се казва още в доклада, където се прави анализ и на протестната вълна в столицата.

Основният извод на МВР е, че са налице опити за тласкане на спонтанните протести в определена посока.

Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите, се казва в доклада.  

Йовчев отчита още, че на този етап не може да се осъществи ефективен диалог между протестиращи и институциите. “При тази ситуация не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите. Спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели. Те не припознават политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им”, е записано в доклада.

В него се посочва още: “Независимо че поводите за ескалация са различни, причините за възникването на протестите са едни и същи, като повечето от тях са възникнали назад във времето. Една от основните причини за ескалацията на протестите през последните месеци е острото политическо противопоставяне. Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото. Формира се трайно негативно отношение към политическите партии и хората, които се занимават с политика. Липсата на правила в политическата борба, активното търсене на външна подкрепа и опитите за въвличане на институциите в процеса на политическа конфронтация доведе до намаляване на доверието в тях и дискредитирането им в национален и международен аспект.”

Сложната обществено-политическа обстановка в страната е посочена като един от двата основни риска върху сигурността, след усложнената обстановка в Близкия Изток. 

Статията "Йовчев: Нови избори няма да тушират напрежението" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване