12/07/13 15:46
(http://offnews.bg)

Румънско село на война срещу сондите за шистов газ на „Шеврон“

Протест срещу добива на шистов газ

Стотици румънци излязоха на поредна демонстрация срещу проекта на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ в село Пунгещи, предаде Франс прес.

В началото на седмицата „Шеврон” поднови работа в Пунгещи след силова намеса на румънската жандармерия срещу селяните, които от месец и половина протестират срещу добива чрез спорния метод хидрофракинг.

Днес жителите на Пунгещи, към които се присъединиха активисти-противници на шистовия газ, успяха да пробият през загражденията на жандармерията и за кратко да проникнат на терена, където „Шеврон” започна да копае кладенец.

„Шеврон, върви си у дома!” и „Аз съм срещу шистовия газ!”, гласят лозунгите и плакатите, размахвани от протестиращите.

„Искаме „Шеврон” да напусне страната, искаме нашата земя да не бъде замърсена от търсенето и извличането на шистов газ чрез хидравличен фракинг”, заяви един от протестиращите – 33-годишният Адриан Пана.

Пунгещи е в североизточна Румъния, където „Шеврон“ получи три разрешения от румънското правителство за проучване и експлоатация на находища на шистов газ. Местните хора се опасяват от последиците за околната среда от фракинга. Методът, популярен в САЩ, бе забранен във Франция и в България заради вредните последици за околната среда.

Демонстрантите също така поискаха оставката на премиера Виктор Понта. Докато беше в опозиция, Понта беше срещу шистовия газ, но впоследствие стана пламенен поддръжник на този енергиен източник.

Статията "Румънско село на война срещу сондите за шистов газ на „Шеврон“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване