12/09/13 15:25
(http://offnews.bg)

Румяна Тодорова напуска шефския пост в НЗОК, вероятно временно

Румана Тодорова най-вероятно ще оглави НЗОК.

Промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат изборът на шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да става чрез конкурс, а не да бъде избиран от парламента.

Законопроектът е внесен от депутати от БСП и ДПС и се очаква утре да бъде гласуван на първо четене, след като днес беше обсъден в пленарна зала.

Текстовете предвиждат настоящият управител на НЗОК – Румяна Тородова, да освободи поста от деня на влизане в сила на закона.

Възможно е конкурсът да бъде организиран така, че тя да заеме отново поста. Той ще бъде организиран от Управителния съвет, а до провеждането му ще има временно изпълняващ длъжността.

ГЕРБ въведе през 2010 г. избора на шеф на касата от парламента и го произведе в управител. Целта беше да махнат от поста Румяна Тодорова и да сложат свой човек начело на НЗОК.

Предлагат се промени в системата на органите на управление на НЗОК.

Сега съществува двустепенна система на управление – Надзорен съвет и управител.

С промените се  предлага система да включва – Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор.

“Тригодишната практика по прилагането на двустепенната система на управление на НЗОК показа, че тя ограничава правото на представителност на преките участници в системата на здравното осигуряване и води до липсата на прозрачност при вземането на решения за разходването на средствата, набрани от здравноосигурителните вноски на всички български граждани”, каза Емил Райнов от БСП, който е сред вносителите на промените.

По думите му с промените се цели възстановяване на обществения характер на здравната каса. 

Друго предложение е служителите в Централното управление на НЗОК и в РЗОК вече няма да са държавни служители.

Самите служители на касата не искат да са държавни служители, обясни Нигяр Джафер, шеф на парламентарната здравна комисия. 

Статията "Румяна Тодорова напуска шефския пост в НЗОК, вероятно временно" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване