12/12/13 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Крайнодесните в Европа се възползват от демокрацията, за да работят срещу нея

В началото на декември германският Бундесрат (горната камара на парламента) предприе втория в историята на следвоенна Германия опит за забрана на крайнодясната Националдемократическа партия (НДП). В жалба до конституционния съд в Карлсруе Бундесратът посочи, че идеологията на НДП е по същество идентична с тази на националсоциалистическото движение на Адолф Хитлер.

Уловката е, че в хода на съдебните изслушвания Бундесратът трябва да докаже, че НДП разпространява идеологията си с агресивни, насилствени и антиконституционни методи. Според Карстен Кошмидер, политолог в Берлинския свободен университет, ще бъде лесно да се демонстрира, че програмата на крайнодесните е свързана с нацистката, но може да не бъде толкова просто да се докаже, че НДП погазва човешките права и свободи в Германия, съобщи ДПА.

Случаят във Федералната република може да се разглежда като събирателен за проблемите с крайнодесните организации в Европа. От едната страна стои идеология, която явно противоречи на допустимото от демократичните стандарти. От другата страна е задължението на европейските държави да спазват демократичните стандарти, което ги обезсилва в битката срещу вируса на десния радикализъм.

Отиващата си 2013 г. показа, че за да противодействат на демократичните политически системи, крайнодесните се възползват именно от правилата и инструментите на демокрацията. Правото на свобода на мисълта, на свобода на словото, на свобода на събранията, на изразяване на гражданска позиция, на членство в политически организации и на участие в избори са заложени в конституциите на страните членки на Европейския съюз, в международни и европейски споразумения, и в учредителните договори на самия ЕС. За демократичните държави, обвързани от стриктното спазване на тези ангажименти, се оказа трудно да противодействат на политическия радикализъм, без да станат уязвими към потенциални упреци за залитане към тоталитаризъм.

Пример за това може да бъде отново Германия. Предишният опит за забрана на НДП, предприет през 2003 г. от правителството на социалдемократа Герхард Шрьодер се провали, тъй като съдиите в Карлсруе сметнаха за незаконно събирането на доказателства срещу НДП чрез тайно следене и подслушване. Институциите във Федералната република със сигурност и сега ще действат много предпазливо, тъй като в Германия са все още живи спомените от нацисткия и комунистическия режим, които потъпкваха другомислието, отбеляза Ройтерс. Агенцията подчерта, че правителството на Ангела Меркел отказа да подкрепи формално иска на Бундесрата срещу НДП.

През тази година крайнодесните в Европа демонстрираха, че знаят как да балансират на ръба на закона, възползвайки се от удобния заслон на законната си регистрация като политически партии. На парламентарните избори през септември в Германия НДП получи 1,3 процента подкрепа и макар че не влезе в парламента, запази правото си на субсидия от държавата в размер на около 1,4 милиона евро годишно.

През юли в Италия заместник-председателят на Сената Роберто Калдероли използва високата трибуна, за да отправи расистки обиди към чернокожата министърка на интеграцията Сесил Киенж. През май в Унгария преди международна конференция на еврейски лидери в Будапеща съдът отмени като незаконна полицейската забрана, парафирана лично от премиера Виктор Орбан, за провеждане на антисемитски протест на парламентарната партия “Йоббик”.

Опитите за “опитомяване” на крайнодесните чрез приобщаването им към политическата система на пръв поглед дават ефект. В Норвегия от октомври националистическата Партия на прогреса е част от правителството, а лидерът й Сив Йенсен стана финансов министър. На преговорите за сформиране на правителствена коалиция с консерваторите Йенсен внезапно се показа сговорчив, настоявайки само за затягане на режима за имиграция в Норвегия, а не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване