12/12/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия между ЕС и Косово

Косово е сърцето на Сърбия - Плакат срещу независимостта на Косово. Снимка: Белградски вести

Изминаващата 2013 година бе оценена като “историческа” в отношенията между Сърбия и Европейския съюз.

На 19 април в Брюксел, под егидата на върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън, след повече от две години преговори Белград и Прищина постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията помежду си. Главна точка в споразумението е създаването на Съюз на сръбските общини, който албанците избраха да наричат “асоциация”. Идеята му е да защитава сръбските интереси в Косово, включително да се чуе гласът на сърбите в международен план.

В споразумението има няколко ключови момента. В четирите общини в северно Косово - Лепосавич, Зубин поток, северната част на Косовска Митровица и Звечан, населени предимно със сърби, съюзът ще предложи кандидат за началник на полицията, който ще бъде назначен от министерството на вътрешните работи на Косово. Косовската полиция ще бъде със смесен етнически състав, но всички полицаи ще бъдат подчинени на косовското министерство на вътрешните работи и ще получават заплатите си от бюджета на Косово.

Предвидено е създаването на отдел от косовски сръбски съдии към Апелативния съд в северната част на Митровица. Тези съдии ще се занимават с въпроси на сръбските общини. Постигнат бе компромис по спорната точка 14 за членството на Косово в международни организации, която бе преформулирана и в крайна сметка гласи: “неблокиране на Сърбия и Косово в процеса на европейската им интеграция”.

Важен момент от споразумението е, че всички точки в него ще се прилагат според законите на Косово и няма да се налагат промени в сръбската конституция.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич обясни, че споразумението е най-доброто, което Сърбия е можела да постигне в този момент, както и че в окончателния вариант на споразумението са приети всички сръбски искания.

Споразумението обаче бе посрещнато “на нож” от сърбите в северно Косово и консервативната опозиция в Сърбия, както и от влиятелната Сръбска православна църква. Те обвиниха властите в предателство и в признаване на “фалшивата държава Косово” в замяна за членство на Сърбия в ЕС. Сърбите в северно Косово организираха протести и заявиха, че няма да прилагат споразумението и няма да участват в местните избори в Косово, въпреки призивите на официален Белград. Бунтът им доведе до смяната на тези кметове на сръбски общини, които отказаха да се съобразят с волята на сръбското правителство.

Лидерът на Демократическата партия на Сърбия и бивш премиер Воислав Кощуница заяви, че Сърбия пропада като държава, защото се премахват институциите й в северно Косово, пропада и морално, защото “има все по-малко политика” и защото политиката “изчезва” от партиите. Сърбия според него пропада и духовно, тъй като “изживява унижение с възраждането на усташите в Хърватия, както и от страна на албанските сепаратисти в Косово и Метохия”.

От прилагането на брюкселското споразумение обаче до голяма степен зависи европейската интеграция на Сърбия.

За ЕС споразумението, подписано на 19 април, представлява “фундаментална промяна” в отношенията между Белград и Прищина. От Сърбия се очаква пълно и своевременно прилагане на договореното в диалога, подчертаха многократно европейските представители.

Тазгодишният доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия се оценява като “много позитивен”. Той състои от част, която е посветена на отношенията с Косово, и друга за вътрешните реформи в страната. Оценено бе, че Сърбия е направила “значими стъпки” в процеса на осезаемо и устойчиво нормализиране на отношенията с Косово. След бавния напредък в процеса на нормализиране на отношенията Сърбия получи зелена светлина за начало преговори за членство в ЕС, които се очаква да започнат в близките седмици.

Сърбия се опитва да убеди страните членки на ЕС процесът на нормализиране на отношенията с Косово да бъде отделен от преговорния процес ...

Публикувана на 12/12/13 22:43 http://e-vestnik.bg/19446/sarbiya-mezhdu-es-i-kosovo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване