12/13/13 23:49
(http://e-vestnik.bg/)

Путин се представи за консерватор в годишното си послание

Путин влиза в Георгиевската зала на Кремъл за годишното си послание. Снимка: официален сайт

В годишното послание на президента към Федералното събрание - двукамарния парламент на страната. Владимир Путин потвърди, че остава верен на консервативния курс, получил според него международно признание, изтъква “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Според вестника Путин неслучайно е споменал за консерватизма - “явно е искал да подчертае, че този курс не е доморасло изобретение, не е нещо архаично, а модерна тенденция, следвана от много страни”.

Президентът цитира руския философ Николай Бердяев, според когото смисълът на консерватизма не е да възпрепятства движението напред и нагоре, а да възпрепятства движението надолу и назад, посочва изданието.

Всеки антилиберален консервативен модел предполага по-силна отговорност на държавния глава за вземаните решения; руският консерватизъм, базиран на религиозните и семейните ценности, е по-близък до монархическата властова система. В рамките на този консервативен подход президентът за пръв път не само очерта насоките в политиката занапред, но огласи и мерки за осъществяването й, отбелязва “Независимая газета”.

Путин даде “по-остри отвсякога оценки за дейността на кабинета” и “представи голям брой конкретни решения - през главата на правителството, което не е в състояние да решава проблемите”, за да осъществи президентските укази отпреди година и половина, допълва всекидневникът.

Бодрите рапорти на правителството не подействаха, коментира “Московский комсомолец” и припомня, че изпълнението на указите, издадени в унисон с предизборните обещания на президента, е под личния контрол на премиера Дмитрий Медведев.

“Посланието не бе нито демагогско, нито агресивно спрямо някаква група”, обръща внимание Дмитрий Орлов от ръководството на управляващата партия “Единна Русия”, говорил пред “РБК дейли”. “По едно време негативният дневен ред имаше доста силно влияние, сега е заявен открито позитивен дневен ред”, добавя политикът.

Според политолога Дмитрий Бадовски, говорил пред “Комерсант”, Путин “най-вероятно ще търси отговорност за изпълнението на поръченията си от посланието” и на предишните укази “много скоро”, през идния април или май, когато ще отправи ново послание към парламента.

“Росийская газета” припомня някои точки от вътрешнополитическата и вътрешноикономическата част на документа. След словото на Путин стана ясно, че през следващата - 2014 година, трябва да се променят много неща в Русия, пише официозът по повод “раздадените ясни и конкретни поръчения със срокове за изпълнение на отговорните структури”.

В материала се изброяват предложения на Путин “за развиване на политическата конкуренция” в Русия, “нулево четене” на всички ключови законопроекти и стратегически планове, икономически мерки спрямо руските работодатели с цел да се внесе ред в ситуацията с трудовите мигранти, действия за насърчаване на бизнеса, “деофшоризация”, създаване на доброволческо движение в помощ на здравеопазването, “специални усилия, за да бъде необратим” демографският подем, и т. н.

Владимир Путин не обяви ново затягане на гайките в политиката, но все пак си запази тази възможност, посочва “Ведомости” в редакционен коментар. Вестникът смята за важно, че президентът е признал вътрешните причини за икономическата криза в Русия, но прави уговорка, че според Путин това не е повод да се протака изпълнението на миналогодишните “майски укази”.

“Тук естествено за всичко упреква кабинета - популистката теза за “лошите боляри” става първостепенна за Путин, тъй като в бюджета вече няма пари за раздаване”, пише изданието.

“Като цяло Владимир Путин се помъчи да покаже, че държи всичко под контрол, а икономическите проблеми може да бъдат решени само с няколко техническо-бюрократични мерки, без да се харчат пари”, резюмира всекидневникът.

“Путин и масовката, събрана в Кремъл, за пореден път разиграха класическата партия шах с добрия цар и лошите боляри. И тя май пак ще свърши работа”, обобщава “Утро”.

“Лента” се връща към консервативния курс на Путин и коментира: “Държавният глава за пръв път ясно представи своите възгледи за това как схваща мисията на Русия - да опазва и да изнася традиционните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване