12/13/13 23:43
(http://e-vestnik.bg/)

“Тахрир” срещу “Рабаа” - от продемократична революция през ислямски контрапротест до нов военен преврат

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

За Египет 2013 г. премина под знака на политическото разделение между прозападните активисти от емблематичния каирски площад “Тахрир” и привържениците на движението “Мюсюлмански братя”, които яхнаха вълната на всеобщото недоволство, присвоиха си протеста и доведоха на власт Мохамед Морси. Една година, белязана от безпрецедентно национално разцепление, кулминира с държавен преврат, отстраняване на първия демократично избран президент на Египет, суспендиране на конституцията и насилие срещу активистите на “Мюсюлмански братя” - водещата организация на сунитския политически ислям от самото си основаване през 1928 г.

Точно дванайсет месеца бяха изминаха от встъпването в длъжност на Морси на 30 юни 2012 г., когато протестите срещу неговото управление пламнаха с пълна сила. От една страна, недоволството произтичаше от ислямизирането на законодателството посредством една набързо скалъпена конституция, която изтъкваше шериата като основен източник на законодателството. От друга страна, увеличаването на престъпността, повишаването на инфлацията, западането на туризма и икономическата безизходица бяха неразделни спътници на новопостигнатата от египтяните “свобода” след свалянето на президента Хосни Мубарак. Морси и “Мюсюлманските братя” бяха обвинени, че се опитват да наложат монопол върху властта, като изолират всички останали политически движения в страната.

ВОЕНЕН ПРЕВРАТ С НАРОДЕН МАНДАТ

Армията на Египет постави на 1 юли 48-часов ултиматум на президента Морси да изпълни волята на египетския народ, като предупреди, че в противен случай военните ще предложат собствен план за излизане от кризата. Младежкото гражданско движение “Тамарод” Бунт , инициатор на масовите протестни акции на 30 юни, също обяви, че ако президентът не се откаже от пълномощията си и не свика предсрочни избори, ще последва гражданско неподчинение. Броени часове след като министърът на отбраната Абдел Фатах ас Сиси даде ултиматума, няколко министри от доминирания от “Мюсюлманските братя” кабинет депозираха оставките си, а в много градове започнаха сблъсъци между привърженици и противници на президента. В среднощно телевизионно обръщение към нацията на 2 юли Морси призова въоръжените сили да се откажат от намеренията си, позовавайки се на конституционната си легитимност, и заяви, че няма да се е подчинява на диктат.

Хиляди демонстранти се стекоха на площад “Тахрир”, за да посрещнат на 3 юли в 16.30ч местно време изтичането на поставения от въоръжените сили ултиматум. Малко след уречения час главнокомандващият египетските въоръжени сили Ас Сиси обяви отстраняването на Морси, заяви, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд Адли Мансур за временен държавен глава. Телевизионното обръщение на Сиси бе последвано от бурна реакция и заря на площад “Тахрир”, където стотици хиляди души ликуваха и развяваха националното знаме.

Свалянето на президента Мохамед Морси и на неговите “Мюсюлмански братя” от армията, подтикната към действие от масовите протести, бележи стратегическо отстъпление на политическия ислям в Близкия изток, смята Самиха Нахул от агенция Ройтерс. Събитията от 3 юли са удар за “Мюсюлманските братя”, чиято родина Египет е страна със силно влияние в региона и където през 2011 г. избуя Арабската пролет, довела до свалянето на диктатури и пробив на политическия ислям в Северна Африка.

На 3 юли светът стана свидетел на едно странно зрелище, в което демократични активисти поканиха исторически антидемократичната армия да свали от власт демократично избран ислямист, чиито поддръжници предпочитат теокрацията, отбеляза в редакционна статия в. “Крисчън сайънс монитор”. ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА РАВНО ПО ГОЛЕМИНА И ОБРАТНО ПО ПОСОКА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

В края на юли на сваления президент бяха повдигнати обвинения в сътрудничество с Хамас ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване