12/15/13 23:27
(http://e-vestnik.bg/)

Съюз на труда и капитала - защо индустрията се връща в САЩ

Лента.ру

През последните месеци в специализираните икономически издания се появяват статии за “новата индустриализация” на САЩ - връщане на заводите, които през последните две десетилетия американските компании предпочетоха да изнесат в развиващите се страни. Оптимистите очакват САЩ да отчетат приток на инвестиции и засилване на промишленото производство, а скептиците посочват бедственото положение на Европейския съюз и Япония като единствена причина скромното подобряване на американската икономика може да бъде наричано “бум”. Лента.ру проучи аргументите и на двете страни в спора, за да разбере дали САЩ наистина са на прага на нова индустриализация.

В края на 90-те години и в началото на идното десетилетие в световната икономика изглеждаше, че има окончателно разделение на труда - напредналите държави осигуряваха разработването на нови технологии, а самото производство бе изнесено в развиващите се страни с евтина работна сила. Новият икономически световен ред бе възможен благодарение на цял комплекс причини, а основните от тях бяха световната доминация на транснационални компании, либерализирането на световната търговия и интернет-а.

От това разделение на труда изгода имаха всички участници - големите компании намаляваха разходите си, бедните страни получаваха инвестиции и възможността да подобрят благосъстоянието на гражданите си, потребителите пък - достъп до по-евтини стоки. Можеше да се очаква, че тази схема, толкова благоприятна за всички, ще се запази без промени поне още няколко десетилетия. Още в началото на сегашното десетилетие обаче стана ясно, че в света има няколко държави изключения, чиито икономики не се вписват в схемата. Сред тези изключения са САЩ - най-голямата световна икономика.

Обратно в Америка

В началото на декември 2013 година “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на данни на министерството на търговията на САЩ, съобщи, че износът на автомобили от САЩ за периода 2009-2012 година е скочил с почти 80 %, а за първите десет месеца на 2013 година - с почти 9 % изчислено на годишна основа. Ако през 2012 година към чужбина (включително Канада и Мексико) са били изпратени 1,8 милиона автомобила, то в края на текущата година броят им може да достигне два милиона. За сравнение, на вътрешния американски пазар се очакват продажби на 15,5 милиона автомобила, така износът изглежда скромен.

През последните десетилетия страната бе голям промишлен вносител, включително и в исторически важния автомобилостроителен сектор. След кризата обаче автомобилите, произведени на територията на САЩ (най-вече в заводите на Honda и Toyota) поевтиняха, ставайки конкурентоспособни. За първи път от дълго време производителите получиха възможността да изнасят автомобили.

Максимален брой работници в американската промишленост е отчетен през 1979 година - 19,6 милиона души.

Други промишлени производители, освен автомобилостроителите, също решиха активно да развиват мощности в САЩ за продажби на вътрешния, както и на международния пазар. В края на 2012 година концернът General Electric започна производство в промишления си парк в Луисвил, щата Кентъки. Полуизоставеният комплекс, от който GE искаше да се избави още през 2008 година, сега работи по производството на кухненско оборудване. Изданието “Атлантик” съобщи, че GE планира да вложи в парка 800 милиона долара, а ръководителят на компанията Джеф Имелт в статия за “Харвард бизнес ривю” от пролетта на 2012 година написа, че страната става все по-привлекателна за промишлено производство. Част от производството си върнаха от чужбина и производителят на битова техника Whirpool и на асансьори Otis.

Освен компаниите, работещи в традиционни отрасли на промишлеността, “преоткриване” на САЩ обявяват и лидери във високотехнологичния сектор. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване