12/17/13 23:07
(http://e-vestnik.bg/)

Заплашват ли Европа руски ракети?

Европа изкуствено раздухва истерия около руските оръжия по нейните граници, твърди московски военен експерт пред “Известия” Москва, а “Независимая газета” критикува статия в германския вестник “Билд”, който съобщи през уикенда, че Русия е разположила ракетни комплекси “Искандер-М” в своя анклав Калининград и по гра

ниците с балтийските страни членки на ЕС.

“Защо се чуди толкова германското издание, че Русия разполага своя бойна техника на своя територия? При това плаши собствените си бюргери с информация, че ракетите “Искандер-М” могат да летят на разстояния до 500 километра? (…) Защо не посочва какво кара Русия да разполага подобни оръжия на собствените си граници?” - пита “Независимая газета”.

Според него Москва е принудена да направи това поради “един съюзник на Германия в Северноатлантическия алианс - САЩ”, които “държат в Европа на 6 военновъздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция 180 ядрени бомби В61″. Тези бомби могат да бъдат доставени до целта с бойни самолети F-15E и F-16, каквито имат “дори неядрени страни от НАТО”, твърди руският вестник, цитиран от Би Би Си.

Според експерти Русия отговаря адекватно на засилването на НАТО в Европа, заявява “Известия”. При това “Министерството на отбраната в Москва не потвърждава официално информацията за разполагане на ракети “Искандер” в Калининград”, добавя изданието.

В Калининградска област има “Искандери” вече от година и половина; не е ясно защо германците вдигат аларма точно сега, коментира негов високопоставен източник от руските сухопътни войски.

Европа изкуствено раздухва истерия, създавайки повод да бъде разширена войсковата групировка по границите с Русия. В момент, когато отслабват европейските позиции в Източна Европа и се правят несполучливи опити за “революция” в Украйна, отбелязва пред “Известия” военният експерт Константин Сивков.

“Истерията се развихря около съвсем обикновени всъщност ракети. Това сочи, че Западът е претърпял геополитическо поражение”, казва Сивков, според когото с публикацията може би започва информационна кампания срещу Русия.

“За да оправдаеш употребата на военна сила, трябва да формираш условия, за да е съгласно населението в Европа - за целта е нужна военна истерия. И те съответно започват отдалеч, за да оправдаят после едно военно нахлуване в Украйна”, смята специалистът. Той напомня, че Русия е информирала за планираното разполагане на “Искандери” още преди пет години.

Като цяло силите на Русия засега са несъпоставими с тези на НАТО, изтъква пред всекидневника аналитикът Леонид Ивашов.

“Искандер” днес е най-добрата система в своя клас, но американците активно развиват в момента прецизни стратегически оръжия, например крилати ракети с голям обсег - до 18 хиляди километра”, пояснява той.

“Даваме доста скромен отговор на редовните учения на НАТО в този район, увеличаването на групировките и доставките на нови системи - всичко това е насочено срещу Русия”, независимо че “се прикрива с миротворчески цели”, убеден е Ивашов.

БТА

Публикувана на 12/17/13 23:07 http://e-vestnik.bg/19486/zaplashvat-li-evropa-ruski-raketi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване