12/21/13 07:59
(http://e-vestnik.bg/)

Голямата игра на газопроводите

Франс прес

Страни, в чиито недра има колосални находища от природен газ, многонационални компании, които се конкурират за износа на тази манна и бунтовници, заели позиции по пътищата на транзита: от Централна Азия до Индия геополитиката на тръбопроводите се активизира с приближаването на изтеглянето на западните сили от Афганистан.

Това е един от най-амбициозните проекти в света - да се свържат газовите находища в Централна Азия с подконтиненталната част на Индия.

След изтеглянето на съветските части от Афганистан в края на 80-те години на миналия век американската компания Unocle и аржентинската Bridas си счупиха зъбите, опитвайки се да построят тези магистрални трасета в римейк на “голямата игра”, известната битка от 19-ти мек между Русия и Великобритания за контрола върху този стратегически район.

Пламъкът на очаквания газопровод обаче никога не е загасвал истински. И днес, година преди силите на НАТО да се изтеглят от Афганистан, зад кулисите се развихрят все повече игри за строителството на TAPI (съкращение от Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India) - газопровод с дължина 1700 километра, свързващ газовите находища в Туркменистан с Индия, минавайки през Афганистан и Пакистан.

Пакистан и Индия отчаяно търсят енергия, за да гарантират икономическия си растеж, а Афганистан, който няма ресурси, би могъл да спечели стотици милиони долари от правото на транзит през територията му.

“Афганистан е мост между Централна Азия и подконтиненталната част на Индия и този проект е първият пример, доказващ тази негова позиция”, със задоволство отбелязва Абдул Джалил Джумриани, генерален директор на афганистанския петролен регулатор.

Трите заинтересовани страни вече подписаха договори за доставки на газ с туркменистанските власти. “Топката вече е в полето на Туркменистан”, който през идните месеци трябва да представи на трите страни партньорки списък с компаниите, с които той ще бъде готов да изгражда тръбопровода, подчерта Джумриани.

Кой обаче ще се съгласи да инвестира най-малко 7,6 милиарда долара за газопровода, който преминава през нестабилните Афганистан и Пакистан?

Американските гиганти Chevron и ExxonMobil, малайзийската Petronas и британската British Gas вече заявиха интереса към строителството на този газопровод в замяна на дългосрочни такси за транспортиране, съобщиха информирани източници.

Тези групи обаче биха могли да осребрят участието си и да поискат от Туркменистан нещо повече от дялови участие в разработването на находищата и производството на газ.

Остава да се разбере какво Туркменистан ще приеме да даде на тези чуждестранни компании и какви ще бъдат гаранциите, които ще поискат подкрепящите ги страни особено САЩ. А те са по-благосклонно настроени към TAPI, тъй като са враждебно настроени към втория проект за регионален газопровод - IP (Iran-Pakistan), чиято цел е да свърже Иран и Пакистан.

Иран-Пакистан - американската вода в газа?

Иран отбеляза по-рано тази година края на изграждането на своя участък от IP - проект на стойност 7,5 милиарда долара, който трябва да свърже газовото находище Южен Парс с Южен Пакистан.

Действие, към което Вашингтон не скри отрицателното си отношения. Държавният департамент подчерта, че “има други дългосрочни решение, за да се отговори на енергийните потребности на Пакистан” и че Исламабад има по-скоро “интерес да избягва каквито и да било дейности, подлежащи на санкции”.

“TAPI и IP са съвместими, защото енергийните ни нужди са по-големи от обема на двата проекти, взети заедно”, коментира високопоставен служител от пакистанското министерство на петрола. Единствената пречка е, че Пакистан, който няма пари, все още не е започнал строителството на своя участък от газопровода с ...

Публикувана на 12/21/13 07:59 http://e-vestnik.bg/19518/golyamata-igra-na-gazoprovodite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване