12/22/13 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Помилването на Ходорковски не е знак за промяна в Русия

Михаил Ходорковски на летището в Берлин, посрещнат от Ханс-Дитрих Геншер. Снимка: личен сайт

Бившият руски магнат Михаил Ходорковски пристигна в Берлин със съдействието на бившия външен министър Ханс-Дитрих Геншер. 86-годишният Геншер години наред е работил зад кулисите за освобождаването на най-известния критик на Кремъл. Седмичникът “Цайт” съобщава, че през последните два месеца Геншер се е срещал два пъти с руския президент Владимир Путин в Москва, а вчера, когато беше обявено помилването, е получил молба за помощ от адвокатите на Ходорковски и веднага е организирал пътуването му до Берлин.

Освобождаването на Михаил Ходорковски не бива да се тълкува като сигнал, че в Русия е настъпила промяна, предупреждават повечето вестници. Най-тиражният всекидневник - таблоидът “Билд”, пише: “Помилването на Ходорковски не означава, че Путин се е превърнал в ревностен застъпник на правовата държава. (…) Напротив, само една авторитарна система може да реши какви присъди да издават съдилищата и кога следва да се отмени наказанието.” Според “Билд” освобождаването на Ходорковски не е политическа промяна, а “маркетингов ход” на Кремъл.

Левоцентристкият “Зюддойче цайтунг” коментира, че внезапното освобождаване на най-известния критик на Путин след 10 години в затвора “оставя послевкус на коварство”. Изданието отбелязва, че “предполагаемата човечност на Путин” преди всичко трябва да напомни, че “страхът, шантажът и манипулацията са лостовете, на които се крепи властта му”.

“Франкфуртер алгемайне цайтунг” посочва, че напускайки Русия, Михаил Ходорковски е направил услуга на Путин. Според вестника всичко, което бившият затворник каже от чужбина, вече може да да бъде пренебрегвано от Кремъл. Изданието допълва, че ако Ходорковски пожелае да остане в Германия, трябва да му бъде разрешено. “За разлика от Сноудън той заслужава нашето гостоприемство”, подчертава “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, препращайки към споровете в Германия дали на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри американските програми за световен шпионаж, трябва да бъде дадено политическо убежище във Федералната република.

Консервативният “Велт” коментира в тази връзка, че все още не е ясно дали Ходорковски ще обърне гръб на Русия. Изданието посвещава специален материал на бизнеса на бившия магнат в Русия. Под заглавие “Ходорковски е свободен, но концернът му е разбит” “Велт” пише, че след ареста на Ходорковски преди 10 години петролният сектор в Русия отново е под контрола на Кремъл.

Още по темата: Путин се отърва от Ходорковски

Путин се отърва от Ходорковски, според в. “Фигаро”, “Ле-з-еко” съзира повод за радост, но и много неизвестности.
Очакване, тайнственост и изненада: само за дванайсет часа бившият олигарх Михаил Ходорковски промени статута си от осъден по политически причини, най-вероятно за дълго, в освободен затворник, пише в. “Фигаро” в статия, озаглавена “Путин се отърва от товара Ходорковски”.

И ето, че организаторът на тази гладко протекла операция, Владимир Путин, определян като негов тъмничар, който рискуваше да се превърне в презрян държавен ръководител за Запада, се превърна във великодушен човек, привързан към принципите за хуманност, отбелязва изданието.

Според “Фигаро” Путин е направил жест към западните си партньори в навечерието на олимпийските игри в Сочи, заплашени от бойкот от страна на много западни президенти. Посредническата роля на Германия в освобождаването на Ходорковски е важен знак: именно на Берлин се надява да се опре руската дипломация, за да поправи връзките си с Европейския съюз, обтегнати заради украинската криза.

“Фигаро” цитира в заключение експертът Игор Юргенс, председател на Института за съвременно развитие, според когото Ходорковски няма да стане втори Нелсън Мандела - нещо, което потвърди сам бившият затворник, като обяви намерението си да се посвети на семейството си.

В освобождаването на бившия руски петролен магнат в. “Ле-з-еко” съзира повод за радост, нои много неизвестности. Според изданието съществуват слухове за “сделка” между Ходорковски и Путин: Михаил Ходорковски получава свобода, но остава далеч от Москва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване