Йовов и Христов официално напуснаха "Левски"

/КРОСС/Досегашният спортен директор на Левски Христо Йовов, както и помощник-треньорът Мариян Христов официално вече няма да са част от клуба. Това стана ясно, след като приключи срещата на спортно-технически щаб на "сините" със собственика Тодор Батков. Бижутера последен се появи на сбирката и първи напусна, като не пожела да говори пред медиите.  

Предлагат отмяна на Закона за публично-частното партньорство

/КРОСС/ Министерският съвет предлага на Народното събрание да отмени Закона за публично-частното партньорство. Причината е, че той не дава никакви специални условия за облекчаване на инвестиционния процес в държавата, а го затруднява. В него е възприет ограничителен подход, като изрично са посочени дейностите от обществен интерес, в които може да се реализират проекти на принципа на публично-частното партньорство - обекти на техническата инфраструктура, на социалната инфраструктура и на зелената система. Действащата нормативна уредба на ПЧП в България е съобразена принципно с европейските изисквания, но не са налице достатъчно механизми, които да гарантират съответствието между държавните и общинските приоритети в тази област. Това затруднява единното планиране и приемане на обща концепция за ПЧП като допълващо към фондовете от ЕС средство за финансиране и осъществяване на дейности в техническата и социалната инфраструктури. В определени случаи дейността на институциите се блокира, което създава проблеми за реализиране на големи инфраструктурни проекти. Макар Законът да е в сила от началото на 2013 г., до момента на практика не са осъществени значителни ПЧП проекти - подзаконовата рамка е недостатъчно разработена и не позволява практическото осъществяване на проектите, не са предвидени достатъчно стимули за инициатива от страна на заинтересовани лица (т. нар

Създадоха телескоп за мюсюлмани

/КРОСС/ Група физици от Великобритания и Саудитска Арабия разработиха радиотелескоп, с който ще се определя кога започва следващото новолуние. Устройството ще синхронизира календарите на различните ислямски страни в условия на лоша видимост. Приборът представлява телескоп с диаметър от 3,7 метра, който работи в диапазона от 1 до 100 GHz. Първият ден на месеца в ислямския календар е денят на новата луна. Лунните цикли, които се основават на календара, могат да бъде точно изчислен с помощта на астрономически програми. Въпреки това, официалното време на настъпване на даден месец в исляма може да бъде потвърдено само след прякото наблюдение на най-малко двама заслужаващи доверие мюсюлмани. В различни страни тези наблюдения се извършват независимо и понякога, заради облаци или недостатъчна видимост, един и същ религиозен празник се отбелязва в различни дни.Създателите на устройството вярват, че изобретението им ще бъде полезно в случите, когато прякото наблюдения на Луната е затруднено.

Братската могила припомни за Катинското клане

Паметникът „Братска могила“ отново осъмна боядисан.

Колон направи реми с Годой Крус и завърза битката в Аржентина

Двата отбора си разделиха по една точка след късен гол на "винарите"

    


Жените в ЕС са в сериозен риск от физическо и сексуално насилие


Една трета от жените в Европа са били обект на физическо или сексуално насилие, а 5% са били изнасилени, показва проучване на Агенцията за основните права на Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес". При проучването са анкетирани 42 хиляди жени от всички страни от ЕС, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени.

По думите на директора на агенцията Мортен Кярум положението на жените в Европа е тежко – те не са в безопасност на улицата,...

Производителността в земеделието е 4 пъти по-ниска от индустрията и услугите


Производителността на труда в аграрния сектор е четири пъти по-ниска, отколкото в индустрията и услугите, се вижда от данните на Националния статистически институт. 

Брутната добавена стойност, постигната от един зает за час работа в услугите, е 14.5 лв., в промишлеността - 14.3 лв., а в земеделието - 3.5 лв., сочат данните за четвъртото тримесечие на 2013 г. 

Увеличението на производителността за година е с 3.3%. 

По предварителни данни заетите в икономиката...

Заявленията за отпускане на пенсии вече и по електронен път

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които привеждат нормативния акт в съответствие с влезлите в сила от началото на годината изменения в Кодекса за социално осигуряване. Голяма част от промените в Наредбата регламентират електронизирането на административните услуги, предлагани от НОИ. Създава се допълнителна възможност заявленията за отпускане на пенсии и добавки към тях, както и заявления за преизчисляване на пенсии за придобит допълнителен осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането да бъдат подавани и по електронен път. Определя се редът за представянето на документи за доход, получен в друга държава, при преценка на правото за социална пенсия за старост. Уточнява се процентът на загубена работоспособност на членовете на семейството, които са навършили 18-годишна възраст и са неработоспособни, при определяне на годишния доход на член от семейството - с определена от ТЕЛК (НЕЛК) 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Изменят се и разпоредбите, свързани с промените в Кодекса за социално осигуряване по отношение на условията за пенсиониране - замразяването през 2014 г. на нарастването на възрастта и осигурителния стаж за придобиване право на пенсия, отпадането на възрастта за придобиване право на пенсия от военнослужещите, спирането на увеличаването на необходимия учителски осигурителен стаж за придобиване право на пенсия от Учителския пенсионен фонд

Братската могила с надписи за Крим и Катин

Паметникът осъмна с надписи, дни след като бе опакован като Пижо и Пенда

В храните за кърмачета ще може да се включва и козе мляко

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни, с които се въвеждат разпоредбите на Директива 2013/46/ЕС за изменение на изискванията към белтъците в тези храни. Основната промяна е свързана с въвеждане на възможността в храните за кърмачета и преходните храни да се използват белтъци на козето мляко. Досега този вид храни се изготвяха само на базата на белтъци на кравето мляко, белтъчни изолати от соя и белтъчен хидролизат. Промяната в директивата е направена на базата на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните.  

АГРА 2014 заработи с пълна пара

Традиционната селскостопанска изложба АГРА в Международен панаир Пловдив днес навлезе в същинската си програма, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Заявленията за пенсии - вече и по електронен път

Кабинетът одобри промени за електронизиране на услуги на НОИ

    


Действията на руските военни са огромна заплаха за ядрените централи в Украйна

Украинският посланик във Виена уведоми Международната агенция за атомна енергия за решението на Украйна да затегне мерките за сигурност на ядрените си централи, предаде Франс прес.   Незаконните действия на руските въоръжени сили на украинска територия са огромна заплаха за сигурността на Украйна с потенциални последствия върху ядрената инфраструктура, пише в писмото си до МААЕ Игор Прокопчук. Той моли генералния директор на МААЕ Юкия Амано да повдигне спешно въпроса за ядрената сигурност пред руските власти.

Ивайло Калфин: Ако искаме ръста от 1.7%, дългът трябва да скочи до 26% от БВП

Ако България иска да стигне заложения икономически ръст от 1.7% при планиран дефицит от 2% и при сегашните условия на трудно движеща се икономика и свито потребление, тя ще трябва да увеличи външния дълг до 26% от БВП през следващата година, след като е бил 18% през 2012. Това прогнозира в сряда евродепутатът Ивайло Калфин, член на националната гражданска инициатива АБВ, която е проект на президента Георги Първанов.   Според Калфин обаче България ще има полза от увеличаване на външния си дълг, само ако средствата отиват за развитие и преструктуриране на икономиката. Средствата от заема трябва да бъдат изразходвани основно за инвестиции за преструктуриране на икономиката, казва той.   Ако обаче те бъдат разпределени за минимални социални доплащания, това няма да има дългосрочен ефект и няма да доведе до подобряване на покупателната способност на българина, вследствие на което развитието на страната ни ще се забави допълнително, смята Калфин.   Според него в България трябва да бъде проведен широк дебат как трябва да бъде преструктурирана нейната икономика, която в момента разчита на евтина работна ръка и износ на суровини, вместо на продукти с висока добавена стойност. Калфин се надява от АБВ да инициират този дебат.

ЦСКА търси 9 млн. лева с пускането на акциите на борсата


ЦСКА пуска на Българска фондова борса 3 милиона акции на цена от 3 лева, обяви Александър Томов. Акциите, които са с номинал 1 лев, ще се продават от 19 март.

Минималният пакет, който желаещите ще могат да си купят, е 10 акции. По думите на Томов тези 9 млн. лева, които ЦСКА очаква да получи при продажбата на всички акции, са много важни за бъдещето на клуба.

"Реалната оценка на акциите беше 5 лева, но ние ги свалихме на 3 лева в името на феновете. Моята оценка е, че това...

МИЕ ще поеме дейностите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

/КРОСС/ Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата и предлага на Народното събрание да го приеме. Основната промяна предвижда в Министерството на икономиката и енергетиката да преминат дейностите, възложени със Закона на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Една от основните цели в управленската програма на правителството е стартиране на процеса по оптимизация на държавната администрация с цел постигане на ефикасност на публичните разходи. Предвидените промени са резултат на експертен анализ на възможностите за оптимизиране на функциите и числеността на персонала на администрациите от системата на Министерството на икономиката и енергетиката и в частност на ДКСБТ. В обхвата на функционалната компетентност на министерството се включват издаването на лицензи, удостоверения за регистрация, разрешителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на получателите на лицензи, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на стоки от и на територията на България, както и администрирането на регулаторни режими за прилагането на задължителни нетарифни мерки в рамките на Европейския съюз, свързани с количествените ограничения на търговията с трети страни

"Ауди" е горяло тази нощ във Варна

Тази нощ около 00:27 ч. е получено съобщение за горящ автомобил на ул. “Ген. Р. Димитриев”, съобщиха от пресцентъра на пожарната за Moreto.net. На място е изпратен един противопожарен автомобил, който е погасил пожара. Горял е лек автомобил “Ауди”, като причините за пожара са в процес на установяване.

Каква я мислеха, каква стана в Средна кула

Над 6000 русенци от крайните квартали Долапите и Средна кула живеят в 21-ви век като през Средновековието - на отходни ями. Всяка вечер хората заспиват в тих ужас, че пропадащите им къщи ще ги затрупат. Дворовете им са надупчени като швейцарско сирене. По чудо епидемия още не е пламнала заради липсата на условия за нормална хигиена, Над 6000 русенци от крайните квартали Долапите и Средна кула живеят в 21-ви век като през Средновековието - на отходни ями. Всяка вечер хората заспиват в тих ужас, че пропадащите им къщи ще ги затрупат. Дворовете им са надупчени като швейцарско сирене. По чудо епидемия още не е пламнала заради липсата на условия за нормална хигиена,

Приеха Стратегия за развитие на държавната администрация

/КРОСС/ Министерският съвет прие Стратегия за развитие на държавната администрация. Тя обхваща периода до 2020 г. и в нея са заложени основните реформи за развитието на българската администрация, която да работи по-активно в полза на хората. Документът има четири стратегически цели. Първата е ефективното управление и върховенство на закона - създаване на устойчива нормативна рамка, ограничаване на средата за нерегламентирани и корупционни практики, подобряване на планирането и бюджетирането, подобряване на институционалната рамка, въвеждане на системи за управление и контрол на качеството. Втората цел е партньорско управление с гражданите и бизнеса - ориентирана е към постигане на ефективен диалог с гражданите и техните организации, подобряване на процесите по предоставяне на услуги и партньорство за по-добра бизнес среда в България. Трета цел е откритото и отговорно управление - насочена е към подобряване на обмена на данни и информираността на обществото, отваряне на данни, усъвършенстване на мониторинга и оценката на провежданите политики, засилване на отговорността на ръководителите и служителите и спазване на етични стандарти. Четвърта цел е професионалното и експертно управление - подобряване на оценката на потребности и подбора на служителите в администрацията, на политиките за кариерно развитие, на уменията на служителите, на капацитета за участие в процеса за вземане на решения в ЕС и изпълнение на ангажиментите на България, развитие на звената за човешки ресурси

Украйна сега се управлява от фашисти, протестите бяха на соросоиди

/КРОСС/Украйна в момента се управлява от фашисти, неонацисти и екстремисти, обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров от парламентарната трибуна в декларация насред билцконтрола с премиера и вицепремиерите. В състава на правителството, което днес управлява Украйна и което не зная дали българското правителство го признава, участват четирима министри от обединение „Свобода" - една екстремистка партия, изповядваща неонацистка идеология, разви тезата си националистът. Той обяви още, че представители на сегашната власт в Украйна отправят заплахи срещу малцинствата в Украйна и дори са депозирали законопроекти за забрана на партии, включително парламентарно представени. "Такива елементи, за които говоря - екстремитски, неонацистки, всъщност в момента управляват Украйна. България трябва да каже дали приема това като демократична държава, член на ЕС", обяви от трибуната на парламента Сидеров. Националистът сравни протестите в Украйна срещу отказа на правителството да започне преговори за присъединяване към ЕС с тези в България след назначаването на Делян Пеевски от ДПС за шеф на ДАНС. "Събитията в Украйна бяха провокирани от външни фактори, те съвсем не са спонтанен израз на протеста на народа, защото няма такива народи, които са добре въоръжени с модерни оръжия, запалителни бойни вещества - нападат професионално и правят преврат. Това не може да бъде мирен граждански протести

Нараства броят на язовирите в предаварийно състояние


Нараства броят на язовирите в предаварийно състояние, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, като увери, че вече е създадена междуведомствена работна група за решаване на проблема.

През миналата година проблеми с техническото състояние са имали 68 предимно малки водни обекта, уточнява БНР. Направени са предписания на собствениците на съоръженията - в някои от случаите се налага източване на част от обема на язовирите, в други - подобряване на състоянието на дигата. 
...

Нараства броят на язовирите в предаварийно състояне


Нараства броят на язовирите в предаварийно състояние, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, като увери, че вече е създадена междуведомствена работна група за решаване на проблема.

През миналата година проблеми с техническото състояние са имали 68 предимно малки водни обекта, уточнява БНР. Направени са предписания на собствениците на съоръженията - в някои от случаите се налага източване на част от обема на язовирите, в други - подобряване на състоянието на дигата. 
...

Ще си сътрудничим с Грузия в областта на опазването на околната среда

/КРОСС/ Правителството одобри проект на споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда между българското Министерство на околната среда и водите и грузинското Министерство на опазването на околната среда. Сътрудничеството ще се осъществява по отношение на мониторинга на замърсяването и състоянието на околната среда, управлението на отпадъците, опазване на биологичното разнообразие, управление на защитените територии и развитие на екотуризъм, по въпроси, свързани с евроинтеграцията в областта на околната среда, както и по теми, отнасящи се до опазването на Черно море. Предвижда се проучване на съществуващите механизми и на възможностите за изпълнение на съвместни проекти и програми, обмен на информация в областта на екологичното законодателство, стандарти и планове, провеждане на съвместни срещи, конференции и консултации на експертно равнище, обучение на държавни служители по въпроси в областта на околната среда и др.  

ЦИРК В ПЕРНИК! Гоце врътка евтин номер за 8 март

Лидерът на АБВ Георги Първанов ще бъде на посещение в Перник, научи zaPernik.com. Екс президентът е поискал да дойде на готов и утвърден събор, за да не се излага с малко публика в Перник. Затова от Перник баба Волтрона, която е представителя за АБВ в града ни е казала на Първанов да се появи на пенсионерския празник на 8 март, който ще се проведе в Младежкия дом на Перник.

Условието на лидера на АБВ било да има масовост, за да не се излага с 10-20 човека публика...

Продължава

Нов вид стипендия - за научни, спортни или художествени постижения

/КРОСС/ С допълнение в постановлението, което определя условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, правителството създаде възможност за отпускане на нов вид стипендия - за значими постижения на студентите в научноизследователската, спортната или художественотворческата дейност. За бюджетната 2014 г. ВУЗ-овете ще разполагат с близо 390 хил. лв. за този вид стипендии. Средствата са предвидени по бюджета на МОН. Стипендиите ще бъдат отпускани от комисия, определена със заповед на ректора, като най-малко от половината от нейните членове са студенти, посочени от студентския съвет. Видът на документите, срокът за подаването им и критериите за получаване на стипендията ще се определят от съответното висше училище, съгласувано със студентския съвет. Постановлението влиза в сила от 1 септември тази година.  

ЦСКА пуска 3 милиона акции

/КРОСС/ ЦСКА пуска 3 милиона акции. Цената на една акция в ЦСКА е 3 лева, като минималният пакет акции съдържа 10 броя, обявиха от "червеното" ръководство на пресконференция. Пакетът може да се закупи във всяка банка след 19 март на минимална стойност 30 лева. ЦСКА разясни и правата на всеки акционер. Основна информация около механизма на закупуването на акции:1. Минимален пакет от акции - 10 броя. Цена на една акция 3 лева.2. Акциите са поименни и могат да бъдат закупени от лица над 18 г.3. Придобиването на акции може да бъде осъществявано само срещу лична карта.4. При закупуването на акции се заплаща банкова такса, отделно от цената на акциите.5. Пускат се 3 милиона нови акции. Права на акционера:1. Който закупи акции, по никакъв начин не купува дългове.2. Който закупи акции, участва пряко или чрез свои представител в акционерното събрание на клуба.3. Който закупи акции, избира и може да бъде избран в ръководните органи на дружеството.4. Който закупи акции, може да продава своите акции.5. Който закупи акции, може да получава дивиденти.6. Който закупи акции, може да получава подробна и постоянна информация за състоянието на клуба.

Ferrari навлезе в нова турбо ера

Италианците представиха официално новата California T в Женева

    


Видео: Премиерата на "Зовът на кукувицата" от Дж. К. Роулинг в София


Криминалният роман "Зовът на кукувицата" на Дж. К. Роулинг, издала книгата под псевдонима Робърт Галбрейт, беше представен от "Колибри" с нетрадиционна премиера в Champagne Room Art Club снощи. 

В ролите на различните персонажи от сюжета бяха рапърът Ghettoman, изпълнителите Тома Здравков и Гери Турийска, актьорите Йосиф Шамли и Кирил Ефремов. "Нашата идея беше да съберем интересни личности в една неформална обстановка, да се доближим до обстановката на книгата, защото една книга...

Ученици ще се готвят за матурите с аудиокниги

Една идея за това как да оползотворим времето си, докато шофираме, возим се в градския транспорт, чакаме на опашка или за среща. Такава възможност са аудиокнигите, които вече се предлагат и на български език, съобщиха от Нова телевизия. С тях учениците ще могат да слушат задължителните произведения, които влизат в матурата. Една идея за това как да оползотворим времето си, докато шофираме, возим се в градския транспорт, чакаме на опашка или за среща. Такава възможност са аудиокнигите, които вече се предлагат и на български език, съобщиха от Нова телевизия. С тях учениците ще могат да слушат задължителните произведения, които влизат в матурата.

Защо Клуни пропусна "Оскар"-ите

Новата му изгора или заслужена почивка са сред предположенията

    


"Ню Йорк Таймс" се поправи след 161 г. заради "12 години в робство"

Историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин, която грабна "Оскар" за най-добър филм, предизвика поправка в статия на в. "Ню Йорк Таймс", 161 години след публикуването й.
И филмът, и статията описват истинската история на родения в Ню Йорк преди Гражданската война в САЩ афро-американец Соломон Нортъп, отвлечен и продаден в робство. Историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин, която грабна "Оскар" за най-добър филм, предизвика поправка в статия на в. "Ню Йорк Таймс", 161 години след публикуването й. И филмът, и статията описват истинската история на родения в Ню Йорк преди Гражданската война в САЩ афро-американец Соломон Нортъп, отвлечен и продаден в робство.

НАСА готви космическа мисия до Европа

/КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА обяви плановете си да изпрати безпилотна мисия до спътника на Юпитер Европа. Учените предполагат, че там може да има живот.За целта от НАСА са заделили 15 милиона долара. Очаква се мисията да започне след около 10 години. Покритият с лед спътник е малко по-малък, отколкото на Луната. Учените предполагат, че в дълбините на Европа - 10-30 км. над повърхността, се крие огромен океан от течна вода с дълбочина до 160 км .В края на миналата година на повърхността на Европа изследователите откриха огромни фонтани от водни пари, високи до 200 км . Именно те доказват наличието на условия, подходящи за съществуването на малки организми.

От шахмата до "Манчестър юнайтед" - футболист извън стереотипа


"Следвай ги" е поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи.

Шахматист с два златни медала и две спечелени купи, скиор и каратист, но броени дни след 17-ия си рожден ден е поканен на проби във футболния...

Волен скочи на фашистите в Украйна!

Сидеров поиска в декларация от парламентарната трибуна Народното събрание да придвижи декларацията му, внесена за ситуацията в Украйна, с призив за неутралитет на България в конфликта.

Орешарски: Не очакваме доставките на газ да спрат

/КРОСС/От миналата седмица се нагнетява газ в Чирен, като запасите ще стигнат за около месец и половина при намалени доставки, каза министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на парламентарния блиц контрол. Премиерът обаче отбеляза, че на този етап няма сериозни основания да прогнозират спиране на газовите доставки. Внимателно се следят доставките на газ от "Газпром" към Украйна. Украйна засега плаща дълга, който е натрупала и той е несравнимо по-малък от този през 2009 г., коментира премиерът. По думите му международната общност и ЕК имат готовност да подпомогнат страната за разплащането на доставките, за да не се стига до аналогичен търговски спор. По предварителна неофициална информация Русия е предложила заем на Украйна, за да могат да си разплащат доставките, каза още Орешарски. По думите му това е индикация за добра воля от страна на Русия, за да не бъдат прекъсвани газовите доставки. Въпреки това от миналата седмица се нагнетява газ в хранилището Чирен, като количествата там са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки при рационализиране на доставките вътре в страната, бихме могли да ползваме това хранилище за около месец и половина, заяви Орешарски. Като добавим собствения газ, това би ни дало известно спокойствие за близо два месеца при намалени доставки, добави той. Има възможност, чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция, без да коментирам колко ще струва това, каза още премиерът

Премиерът: Не се очаква спиране на газовите доставки

Орешарски отбеляза, че с изключение на румънската интерконекторна връзка, която предстои да бъде въведена в експлоатация в края на този месец, останалите не могат да се използват, работи се ускорено по тези връзки с Турция, Гърция и Сърбия

"Ню Йорк Таймс" публикува поправка в статия след 161 г. заради "12 години в робство"

Историческата драма Историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин, която грабна "Оскар" за най-добър филм, предизвика поправка в статия на в. "Ню Йорк Таймс", 161 години след публикуването й. И филмът, и статията описват истинската история на родения в Ню Йорк преди Гражданската война в САЩ афро-американец Соломон Нортъп, отвлечен и продаден в робство.

Йовчев: Оценяваме запасите от природен газ

"България може да реагира на кризата в Украйна, като създаде национален щаб за наблюдение на региона". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. „В момента оценяваме и запасите на природен газ, както и възможността за реагиране при спиране на доставките", допълни той.

Орешарски: Нямаме сериозни основания за спиране на газовите доставки

Нямаме сериозни основания за спиране на газовите доставки. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента. По думите му Украйна засега плаща...

ЕС се съмнява, че снайперистите от Майдана са наети от опозицията

Снайперистите, които стреляха срещу протестиращи и милиция в Киев, били наети от лидерите на Майдана. Това подозрение беше изречено в изтекъл в медиите телефонен разговор между върховния представите...

Украинският посланик уверява, че българите в Украйна са в безопасност

Украинското правителство взе мерки да се осигурят правата и свободите на всички граждани, включително и на националните малцинства. Българите в Украйна са една много толерантна част от обществото, ...

Тайни от римската кухня върху пощенски картички

Пощенски картички, на които са изрисувани римски крепости от поречието на Дунава и са изписани рецепти на римски гозби, отпечата Историческият музей в Русе. Идеята бе представена от етнографа Искра Т...

Ботев загуби от Раковски в контрола

  Треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов раздели своите възпитаници на две група по време на тренировката в сряда. Футболистите, които имат на сметката си по-малко време на терена в пър...

Агенция „Митници” и МОСВ бяха преструктурирани

Днес правителството одобри промени, чрез администрациите на Агенция „Митници” и Министерството на околната среда и водите ще бъдат преструктурирани, като в ековедомството дори ще и...

ГЕРБ обвини управляващите в удар по джоба на хората с автомобилния данък

Призовавам съвсем скоро да се сформира работна група и да се поправи "това недоразумение". Това каза Цветомир Михов от ГЕРБ за поправката в Закона за местните данъци и такси. Поправката к...

Поне 11 милиарда евро европейска помощ за Украйна

Европейският съюз ще отпусне поне 11 милиарда евро помощ за Украйна в краткосрочен и средносрочен план. Пакетът с икономическа и финансова подкрепа за страната бе одобрен в сряда от Европейската комисия. Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу, цитиран от БТА в кореспонденция от Брюксел. Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на комисията. Сред утвърдените мерки е също либерализация на визовия режим с Украйна, установяване на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия. Три милиарда евро от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати още 3.5 милиарда евро. Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви във вторник, че Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ и освен това може да го снабдява с газ. "Плащането на сметките за газ, които Украйна не е изчистила, заемат централно място в програмата на Европейската комисия за подпомагане, която ще бъде одобрена в сряда, обяви Йотингер в края на среща на европейските министри на енергетиката. Оставаме готови за подписването на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу в сряда. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви Барозу. По неговите думи настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента, коментира той. Барозу изрази очакването на извънредния Европейски съвет утре да бъде даден ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори. Барозу съобщи, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел. Във вторник Съединените щати обявиха, че ще отпуснат на Украйна 1 милиард долара енергийна помощ в рамките на международен кредит. Освен това САЩ смятат да изпратят експерти, които да помогнат на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск. Съединените щати ще работят с международните партньори, за да гарантират, че Украйна ще разполага с достатъчно средства, за да възстанови своята стабилност и да се върне към икономически растеж, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс. Същевременно украинският парламент ратифицира споразумение за приемане на заем от Европейския съюз в размер на 610 млн. евро. Средствата ще бъдат предоставени на четири транша - 100, 10, 250 и 250 млн. евро, в рамките на не повече от 3 месеца, а срокът за погасяване на заема е не повече от 15 години. Договорът за заема беше разгледан по време на управлението на Виктор Янукович, но тогава предложението не беше прието. На този фон в Киев започна работа мисия на Международния валутен фонд (МВФ), оглавявана от българина Николай Георгиев.

ЕС предлага стратегия за търговия с полезни изкопаеми от зони на конфликт

/КРОСС/ Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и комисарят на ЕС по въпросите на търговията Карел де Гухт днес направиха предложение за въвеждането на интегриран подход на ЕС с цел да се преустанови финансирането на въоръжени конфликти с печалби от търговия с полезни изкопаеми. Чрез пакета от мерки ще се ограничи възможността въоръжени групировки в засегнати или високорискови зони да финансират дейността си с добив и продажба на полезни изкопаеми. Подходът има за цел да улесни дружествата да осигурят отговорно снабдяване с калай, тантал, волфрам и злато, както и да се насърчат законните канали за търговия. Комисията предлага проект за регламент за създаване на система на Съюза за самостоятелно сертифициране на отговорни вносители на калай, волфрам и тантал, на рудите на тези метали и на злато с произход от засегнати от конфликти и високорискови зони. Чрез самостоятелното сертифициране от вносителите от ЕС се изисква да осъществяват надлежна проверка при вноса на тези метали и руди.  

Чакаме позицията на ЕС и тогава решаваме за санкции срещу Русия

България ще изчака позицията на Европейския съюз, преди да реши дали ще подкрепи евентуални икономически санкции срещу Русия. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от КРОСС.
Той посочи, че Съветът по сигурността към Министерски съвет не е взел решение дали България ще подкрепи евентуални санкции срещу Русия.
„Това са теми, които в момента все още се обсъждат в ЕС. Ние към момента няма да избързваме преди да приключи тази дискусия, преди да се вземе решение”, посочи Йовчев.

Икономическата комисия към НС отхвърли идеята за национализация на ЕРП-тата

За операция по обратно изкупуване на дяловете са нужни много средства, е становището на МИЕ

    


Сериалът за Ванга тръгва у нас

Животът на пророчицата в 12 серии

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване