Евросъюзът маха почти всички мита за внос от Украйна

Около 98 на сто от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент на първо четене, съобщи пресслужбата на ЕП.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - ве Около 98 на сто от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент на първо четене, съобщи пресслужбата на ЕП. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - ве

"Прозрачност без граници" критикува правилника на Обществения съвет към ЦИК, изготвен бил едностранчиво

Неправителствената организация "Асоциация Прозрачност без граници" обяви, че не приема правилата за работа на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), приети от съвета в сряда. От организацията предлагат промени, които ЦИК да приеме, вместо да се съобрази с първоначалния вариант, предложен от Обществения съвет.

Според новия Изборен кодекс Общественият съвет сам приема правилата за дейността си, но те трябва да бъдат одобрени от ЦИК. За председател на съвета беше...

Италианската полиция арестува сепаратисти, планирали въстание

/КРОСС/ Италианската специализирана полиция е арестувала 24 сепаратисти, които са планирали кампания, целяща отделянето на региона Венето от Италия. Групата е превърнала булдозер в танк с импровизирано оръдие, съобщи Ройтерс. Според полицията сепаратистите са имали намерение да ползват танка за нападение срещу популярния площад "Сан Марко" във Венеция. Срещу тях има обвинения, че са се въоръжавали с цел въстание. След като претърси домове в няколко региона на Италия, полицията арестува 24 души по подозрения в тероризъм, нарушаване на демократичния ред и незаконно изработване и притежание на военна техника. Още 27 души се разследват. Сред арестуваните е Франко Рочета, един от основателите на Северната лига, която днес има 4% от местата в парламента, но вече не е част от нея. Същевременно Рочета е защитник на независимостта на Венеция.    

От три на пет години се вдигна уседналостта на чужденци, които искат да купуват наша земя

Депутатите увеличиха от три на пет години срока за уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България. Това стана при гласуването на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в четвъртък.   Първоначалното предложение на депутата от левицата и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова предвиждаше купувачите на земеделска земя – физически лица да са живели поне три години в България, а за фирмите – регистрация от поне също три години.   Предложението за увеличаване на срока за уседналост дойде от депутата Гален Монев от "Атака“, съобщи БТА. Така право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години, записаха народните представители.   Фирмите с регистрация по-малко от пет години също ще могат да придобиват земя, но само при условие, че съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на всички изисквания – т. е. за тях ще се спазва принципът за пет години уседналост.   Народното събрание наложи забрана регистрирани в офшорни зони компании да не могат да придобиват земеделски земи.   Ограничението важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител.   При сключване на сделката за придобиване на право на собственост върху земеделска земя купувачите - физически лица, представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата, а юридическите лица - документ, доказващ откъде точно идват парите, записаха още депутатите.   Изискванията няма да се прилагат при придобиване право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон.   В петък продължава приемането на текстове от законопроекта.

Русия и САЩ договарят бъдещето на Украйна

Стратфор: Руснаците и американците взаимно се потърсиха

    


Трайчо Трайков: Разделянето на „Южен поток” е неприемливо

Промените на закона показват как България ще е „троянският кон” на Русия в ЕС

    


Рибата в Черно море намаляла 100 пъти за половин век

Черно море е на път да остане мъртво, алармират български учени. Скумрия вече няма, запасите от цаца, кефал, лефер и паламуд намаляват, сочат данните на Института по океанология към БАН. Рибарите все по-често се оплакват, че вадят празни мрежи, информира в.

Ако отнемат лиценза на ЕРП-тата, трябва да отнемат и на НЕК

Аз не видях никъде да се оспорва, че и НЕК дължи големи

"Борис Годунов" излиза на открито пред "Св. Александър Невски" в края на юни


Шедьовърът на руската класика, операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски ще излезе за първи път извън пределите на Софийската опера и балет и ще се срещне с публиката на сцена на открито пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в три последователни вечери от 27 до 29 юни, съобщиха от операта. Билетите за спектакъла тръгват в продажба от днес, 3 април

В проекта ще вземат участие солисти, оркестъра, хора, както и производствените и технически служби на Софийската опера и балет. В...

Жилищен кодекс ще определи нови норми за минимална площ на апартаментите


Министерството на инвестиционното проектиране подготвя нов Жилищен кодекс, в който  ще бъдат заложени актуализирани норми за жилищна площ, които се основават на добрите европейски практики, съобщиха от ведомството.

В съобщението се припомня, че през 2001 г. е отменено старото изискване за минимален размер на жилищна площ от поне 7.5 кв. м на човек. Това е станало с влизането в сила на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове. 

Към момента...

Москва окончателно поряза Киев за газа

Русия отмени и последната отстъпка в цената на газа за Украйна и Киев вече ще получава синьо гориво срещу 485 долара за 1000 кубически метра, предаде НТВ. Новината бе огласена след среща в четвъртък между премиера Дмитрий Медведев и шефа на “Газпром” Алексей Милер. Това е второто поскъпване на газа за Украйна през тази година. Русия отмени и последната отстъпка в цената на газа за Украйна и Киев вече ще получава синьо гориво срещу 485 долара за 1000 кубически метра, предаде НТВ. Новината бе огласена след среща в четвъртък между премиера Дмитрий Медведев и шефа на “Газпром” Алексей Милер. Това е второто поскъпване на газа за Украйна през тази година.

Евросъюзът премахва 98% от митата за внос от Украйна

Около 98 на сто от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент на първо четене, съобщи пресслужбата на ЕП.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - ве Около 98 на сто от митата за внос от Украйна на желязо, стомана, земеделски продукти и машини, които се плащат по границите на ЕС, ще бъдат премахнати вследствие на предложение, което беше подкрепено от Европейския парламент на първо четене, съобщи пресслужбата на ЕП. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - ве

Снабдяваме Китай с царевица и люцерна

Утвърдени са протоколите за износ на царевица и люцерна към Китай, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев от Пловдив.

Италианската полиция арестува 24 венециански сепаратисти с "танк"


Италианската специализирана полиция е арестувала 24 сепаратисти, които са планирали кампания, целяща отделянето на региона Венето от Италия, съобщи "Ройтерс". Обвиненията срещу тях са, че са се въоръжавали с цел да проведат въстание.

Групата е превърнала булдозер в танк с импровизирано оръдие, като според полицията са имали намерение да ползват танка за нападение срещу популярният сред туристите площад "Сан Марко" във Венеция.

Планът им напомня на нападението през 1997 г.,...

Таванът за бързите кредити ще върне сивите практики

От бранша предупредиха за изтегляне на инвестиции на ключови играчи от сектора от България и за връщане на „мутренските времена на лихварите"

Син на бивш зам.-министър загина в катастрофа в София

Син на бившия зам.-министър на МВР Димитър Георгиев е жертвата на кървавата катастрофа на бул. Симеоновско шосе” в София в сряда вечерта.

Симеонов: Мажоритарното гласуване ще напълни парламента с футболисти и чалга певици

/КРОСС/ "Съдът би трябвало независимо да взима своите решения, но не за първи път има съмнение, че това не е така", коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов ефективната присъда за Филип Златанов. "Показателен е характерът на това престъпление, то е чисто политическо. Престъплението е срещу политическата класа. Работата на политиците е да работят за родината си", добави той. "В България социология няма или тя е в някакъв ембрионален стадии. Не мога да кажа, че всички социолози са некадърни, но за по-големите партии прогнозите са по-точни, за по-малките - по-неточни", коментира той проучванията преди евровота. Относно темата за мажоритарно, електронно и задължително гласуване Симеонов отговори, че това е един акт на популизъм. "Ние също сме за задължително гласуване, но всичко останало го отхвърляме. Електронното гласуване ще даде възможност за огромни манипулации. Мажоритарното гласуване ще доведе до това парламента да се напълни с футболисти и чалга певици", категоричен бе той. На въпроса на водещия дали подкрепя президента, Симеонов заяви, че няма как да подкрепя безгръбначни хора. "Атака не може да бъде опонент, защото е популистка партия. Нашият най-голям опонент е пасивността на българина. Изборите за европейски парламент са избори за България", заяви Симеонов. "Ние гледаме на ЕС като съюз на нациите в Европа. България има полза от участието в ЕС

Загиналият министерски син бил запален по спорта, работил и пестил пари за мотор

Афинитетът към моторите на загиналия на Симеоновско шосе моторист - 21-годишният Юлиян Георгиев личи дори от профила му във фейсбук. На повечето си снимки той позира върху бърз мотоциклет.
От фотосите му личи също, че е държал на външния си вид и доста е тренирал във фитнес залата.                                                                   Афинитетът към моторите на загиналия на Симеоновско шосе моторист - 21-годишният Юлиян Георгиев личи дори от профила му във фейсбук. На повечето си снимки той позира върху бърз мотоциклет. От фотосите му личи също, че е държал на външния си вид и доста е тренирал във фитнес залата.                                                                  

Трайчо Трайков: Разделянето на „Южен поток” е неприемливо

Промените на Закона за енергетика във връзка с проекта показват как България ще бъде „троянският кон” на Русия в ЕС, смята бившият енергиен министър

    


Пак ни връщат бежанците от Европа

През април се отменя препоръката към държавите-членки на ЕС от началото на годината да преустановят временно връщането на бежанци към България по т. нар. Дъблински регламент. Това се очаква да бъде въведено от Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Аеробиката запазва ума

Трениращите поемат кислорода по-добре

    


Регистърът на психично болните щял да бъде готов вероятно през есента

През 2009 година е започнала работата по регистър на психично болните. Тя е спряна и сега трябва да рестартираме този процес. Не мога да какъв срок ще бъде готов регистърът - вероятно есента. Това обяви д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.

Златанова с нов заместник

Нов заместник-министър на правосъдието назначи премиерът Пламен Орешарски. Това е Искрен Руменов Маринов, съобщиха от правителствената информационна служба.

ВМРО-ДПМНЕ с най-голяма подкрепа в Македония

ВМРО-ДПМНЕ води убедително в началото на предизборната кампания за парламентарните избори в Македония, предаде БГНЕС. Изследване на института "Димитрия Чуповски" установи, че 28% от избира...

Зимните курорти отчитат ръст на туристите

България отбелязва ръст на зимния туризъм, въпреки необичайно топлата зима тази година. Сметките показват, че курортите ни са посетени от 2% повече туристи в сравнение с миналата година. От една стра...

Няма сходство в почерците на палежите на автомобили

След анализ на  палежите на автомобили през последните месеци компетентните органи установили, че към момента няма сходство на почерка на извършителите на престъпленията.

Анализът е направен на срещата, която проведе в сряда заместник-главният прокурор Борислав Сарафов с наблюдаващи прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници по повод на палежите на автомобили на журналиста Генка Шикерова, взрива на автомобила на Сашо Диков, избухналата през 2006 г. бомба пред дома на Васил...

"Байерн" отказа достъп на английски таблоиди заради обиди към Швайнщайгер


"Байерн" (Мюнхен) отказа да акредитира журналисти от английските таблоиди "Сън" и "Дейли мирър" за реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу "Манчестър юнайтед". 

Германският клуб обвини вестниците в обидно отразяване на равенството 1:1 във вторник. "Байерн" домакинства в реванша в Мюнхен следващата седмица без Бастиан Швайнщайгер, който е наказан заради червен картон.

"След първия кръг двете английски медии писаха за нашия играч Бастиан Швайнщайгер по...

Юлиян работил и пестил пари, за да си купи мотор (СНИМКИ)

Афинитетът към моторите на загиналият на Симеоновско шосе моторист - 21-годишният Юлиян Георгиев личи дори от профила му във фейсбук. На повечето си снимки той позира върху бърз мотоциклет.
От фотосите му личи също, че е държал на външния си вид и доста е тренирал във фитнес залата.
Афинитетът към моторите на загиналият на Симеоновско шосе моторист - 21-годишният Юлиян Георгиев личи дори от профила му във фейсбук. На повечето си снимки той позира върху бърз мотоциклет. От фотосите му личи също, че е държал на външния си вид и доста е тренирал във фитнес залата. "Толкова много , много искаше, работи ...

Готова ли е Азия за нови природни бедствия?

Континентът заема централно място в глобалната верига на доставките и светът ще продължи да разчита на него, посочва анализатор

    


НАТО: Не нарушаваме споразумение с Русия

Русия отзова представителя си в Алианса

    


България ще разполага с почти 895 млн. евро за развитие на човешките ресурси до 2020 г.


Средствата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за предстоящия програмен период от 2014 до 2020 г. са почти 895 млн. евро. Това обяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред ресорната комисия в парламента днес. Той поясни, че в това число са  включени и целевите средства от бюджета на Европейския съюз в размер на малко над 55 млн. евро за Инициативата за младежка заетост.

С парите социалното ведомство ще опита да създаде по-висока и по-качествена...

С военни почести посрещнаха кралица Елизабет в Рим

/КРОСС/ Английската кралица Елизабет Втора направи кратко посещение в Рим по покана на италианския президент Джорджо Наполитано. Придружена от съпруга си херцог Филип, тя бе в италианската столица по покана на президента на Италия Джорджо Наполитано. Освен с него, британската кралица се срещна и с папа Франциск. Нейно величество бе посрещната с военни почести, след което проведе частен разговор с президента Наполитано. При посещенията си в италианската столица, откакто е на престола от 1953г, кралица Елизабет винаги се среща с върховния глава на Римокатолическата църква. За този период тя се е срещала със седем папи и с десет президенти на Италия. 87-годишната Елизабет Втора привлече вниманието на медиите със своя неподражаем стил на обличане - този път в тоалет и съответна шапка с цветя в светлолилав цвят. Нейният кортеж бе атракция за туристите в Рим, предаде БНР.  

Орешарски назначи бивш митничар за зам.-министър на правосъдието

Премиерът Пламен Орешарски назначи в четвъртък трети заместник-министър на правосъдието. Това е Искрен Маринов. Официалната информация за назначението е твърде оскъдна. Маринов е работил четири години в русенската митница, а през последните две години е бил адвокат в същия град.   Той е на 34 години и има завършени магистратури по право и международни икономически отношения. От 2009 до 2012 година е хоноруван асистент по основи на правото и застрахователно право в Стопанската академия в Свищов.   До момента заместници на правосъдния министър и вицепремиер Зинаида Златанов бяха само бившият шеф на съдебната охрана в Пловдив Илия Ангелов и дългогодишният кадър на ДПС Сабрие Сапунджиева.

Затвор в Чили се срути от земетресението, затворнички избягаха и пак се върнаха

Женски затвор в Чили се срути частично при земетресението с магнитуд 8,2 по Рихтер преди дни. Възползвайки се от това, около 300 затворнички избягаха на свобода. По-късно обаче почти половината от тях – 137 са се върнали доброволно зад решетките в гр. Икика. Останалите 152 обаче все още се радват на свободата си, съобщава ABC News. Женски затвор в Чили се срути частично при земетресението с магнитуд 8,2 по Рихтер преди дни. Възползвайки се от това, около 300 затворнички избягаха на свобода. По-късно обаче почти половината от тях – 137 са се върнали доброволно зад решетките в гр. Икика. Останалите 152 обаче все още се радват на свободата си, съобщава ABC News.

Експерт от русенската митница става зам.-министър на правосъдието


Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски за заместник-министър на правосъдието е назначен Искрен Руменов Маринов, съобщи правителствената пресслужба. 

Искрен Маринов е роден на 20 май 1979 г. За него се съобщава, че има завършени две магистратури – по право и по международни икономически отношения.

През последните две години е адвокат в Русенската адвокатска колегия.

От 2009 до 2012 г. е хоноруван асистент по основи на правото и застрахователно...

Компании за бързи кредити предричат завръщане на лихварството


В българския парламент се гласува закон, който възражда бухалките и ни връща в ранните 90 години. Това пишат няколко компании за отпускане на бързи кредити в съобщение до медиите след като се разбра, че депутатите няма да прегласуват приетия вече текст в Закона за потребителския кредит, който слага таван на годишния процент на разходите (ГПР) върху така наречените бързи кредити.

Според приетия текст този процент, който включва лихи, такси и комисиони, не може да бъде над 50%. В...

Турското правителство пусна Twitter на свобода

/КРОСС/ Турското правителство реши да отмени блокирането на Туитър, наложено преди две седмици след публикуването на обвинения в корупция срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщи телекомуникационният регулатор (TIB), предаде Франс прес. Агенцията за телекомуникациите е свалила от уеб сайта си съдебното решение за забраняване на „Туитър", което според турски медии е първата стъпка към пълното отменяне на забраната. "Започнахме процедура за отмяна на забраната на Туитър", заяви представител на TIB. Агенцията трябва да уведоми Интернет доставчиците за решението си, а достъпът до социалната мрежа вероятно ще бъде възстановен в следващите часове. Припомняме, че вчера Конституционният съд на страна взе решение, в което ясно бе заявено, че спирането на достъпа до услугата нарушава свободата на словото и противоречи на принципите на правовата държава. Достъпът до Туитър беше блокиран в нощта на 20 срещу 21 март по инструкция на премиера Реджеп Тайип Ердоган с цел да се прекрати ежедневното разпространение в интернет на обвиненията в корупция срещу правителството му преди местните избори на 30 март.  

Заради доклада на Европарламента Реформаторският блок настоя премиерът да представи план за действие


Реформаторският блок оценява информациите за евентуално спиране на всички европейски средства в размер на 13 млрд. лева за безпрецедентно и за крайно тревожен сигнал за несправяне на управляващите с корупцията и реформите. Това гласи официална позиция на блока, разпространена от пресцентъра му.

"Призоваваме парламентът да изслуша на извънредно заседание премиера и да се представи незабавно план за действие за излизане от безпрецедентната ситуация", подчертават реформаторите.
...

Турското правителство отмени забраната за „Туитър”

Турското правителство днес е отменило забраната за използване на социалната мрежа „Туитър", след като вчера Конституционният съд постанови, че забраната нарушава свободата на изразяване на турските граждани, съобщи Франс прес.Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMSАгенцията за телекомуникациите е Турското правителство днес е отменило забраната за използване на социалната мрежа „Туитър", след като вчера Конституционният съд постанови, че забраната нарушава свободата на изразяване на турските граждани, съобщи Франс прес.Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMSАгенцията за телекомуникациите е

Назначиха нов зам.-министър на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски за заместник- министър на правосъдието е назначен Искрен Руменов Маринов, съобщават от...

Никой не очакваше такава присъда, ще обжалваме, обяви адвокатът на Златанов

„Никой не очакваше такава присъда по делото. Прокуратурата поиска 3 години условно за клиента ми Филип Златанов „Никой не очакваше такава присъда по делото. Прокуратурата поиска 3 години условно за клиента ми Филип Златанов", обяви защитникът на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Антон Терзийски пред БНТ . „Съдът не съобщи мотивите за решението, а и не беше длъжен - допълни той. - Коментирахме с него всички възможни вариант

Адвокатът на Филип Златанов: Не очаквахме тази присъда, ще обжалваме

„Никой не очакваше такава присъда по делото. Прокуратурата поиска 3 години условно за клиента ми Филип Златанов", обяви защитникът на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Антон Терзийски пред БНТ .

„Съдът не съобщи мотивите за решението, а и не беше длъжен - допълни той. - Коментирахме с него всички възможни вариант „Никой не очакваше такава присъда по делото. Прокуратурата поиска 3 години условно за клиента ми Филип Златанов", обяви защитникът на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Антон Терзийски пред БНТ . „Съдът не съобщи мотивите за решението, а и не беше длъжен - допълни той. - Коментирахме с него всички възможни вариант

Президентът се обяви за регионален подход при модернизацията на армията


Президентът Росен Плевнелиев се обяви за регионален подход при придобиването на нови и модернизацията на съществуващи отбранителни способности. "Убедени сме, че НАТО промени България и целия ни регион за добро", заяви  Плевнелиев при откриването на двудневната международна конференция "Бъдещето на НАТО" в София, цитиран от прессекретариата си.

В бързо променящия се свят НАТО остава основният източник на стабилност, каза президентът и върховен главнокомандващ. Той определи Алианса...

София е столица вече 135 години (видео)


По случай обявяването на София за столица на България, което е станало на днешния ден преди 135 години, в града ще се проведат няколко културни прояви.

От 17.30 часа в градина "Кристал" ще свири Софийския духов оркестър, от 18.45 часа в подлеза на метростанция СУ "Св. Климент Охридски" меден духов квинтет "София" ще представи музикални представления, а по същото време на метростанция "Сердика" ще се изявява Dixie Boys Band, информира "Offnews".

На 3, 4 и 5 април от 9 до 19...

Адвокатът на Златанов: Никой не очакваше толкова тежка присъда

/КРОСС/ "Не само аз, никой не очакваше толкова тежка присъда. Прокуратурата поиска 3 години условно и 5 години изпитателен срок. Трудно ми е да коментирам, защото мотивите не бяха съобщени днес. Съда обяви само присъдата. Все още нямам обяснение дори за себе си." Това заяви адвокатът на Филип Златанов Антон Терзийски в предаването „Още от деня" по БНТ1. "Коментирахме всички възможни варианти, не смятам в момента да давам гласност на нашите коментари, но със сигурност ще обжалваме присъдата. Мисля, че ще се получат нещата. До сега не съм имал такъв прецедент. До много голяма степен съм оптимист за намаляване на присъдата, дори и за нейното отменение", заяви Терзийски. Снимка: Булфото, всички права запазени

Съдят 25-годишен от с.Синдел, оженил се за непълнолетна булка

В предварително изслушване по дело за престъпление против младежта (по чл.191,ал.1 от НК), Варненският районен съд даде възможност на 25-годишния подсъдим в срок до следващото заседание на 5 юни т.г. да представи удостоверение за сключен граждански брак с непълнолетната, с която живее на съпружески начала, научи Moreto.

Найденов: Все някога ЕК ще ни спре фондовете

Рано или късно Европейската комисия ще спре частично или напълно фондовете за България заради сегашното безхаберно управление на европейските средства, особено в областта на земеделието.

Никой не иска да оглави Фонда за лечение на деца

Към момента няма нито един кандидат за директор на Центъра "Фонд за лечение на деца", съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването Таня Андреева пред депутатите от здравната комисия в парламента.   Пред две седмици оставка от поста подаде д-р Ива Станкова след продължително напрежение между нея, организациите на деца с проблеми, обществения съвет и здравния министър. Станкова на свой ред пое поста от предшественика си Павел Александров, който бе обвинен в злоупотреби, но те пък не бяха доказани.   Според министър Андреева д-р Станкова ще изпълнява функциите си до понеделник, 7 април, което означава, че проблемът с намирането на шеф на институцията е неотложен за решаване.   До момента се са приети новите правила за работа на фонда. Министър Андреева каза, че се надява следващата седмица да се намери консенсус между членовете на Обществения съвет и на работната група, изготвила правилата. Нямаше единодушно мнение по отношение на формуляр, който се издава от Министерството на здравеопазването за лечението на децата.   Таня Андреева повтори пред комисията по здравеопазване факти от одита, извършен във фонда за времето на директорите Александров и Станкова. Резултатите показват недопустимо забавяне в разглеждането на заявленията за лечението на деца в чужбина.   До 72 дни е продължавало обсъждането на заявления, внесени в Обществения съвет на фонда, вместо за регламентираните 45 дни, посочи Андреева.   Липсата на прецизно регламентиране на взаимоотношенията между външните експерти и фонда е довело до закъснение при предоставяне на становище и при двамата директори. Има случаи, в които представянето на експертни становища са били забавяни от 1 до 54 дни. И в двата проверени периода досиетата на подпомогнатите лица не са окомплектовани и не са извършвани проверки от страна на администрацията за пълнота на подаденото заявление.   Сериозен проблем и за двата периода е и координацията, която фондът осъществява с лечебните заведения в чужбина, тъй като изпращането на оферта, определянето на дата за прием на пациентите или осъществяване на преглед не могат да бъдат регулирани от фонда и са в пряка зависимост от болницата, посочи още д-р Андреева.   Разходите за лечение на децата, откакто съществува фондът, не са отразявани по разчетни сметки, а се осчетоводяват директно на разход, което затруднява счетоводното проследяване на сумите за доплащане или възстановяване от клиниките в чужбина, каза още министърът   По думите й в работата на Фонда за лечение на деца има системна грешка, която датира отдавна.

Офшорките без право да купуват земеделски земи у нас

/КРОСС/ Офшорните дружества не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи в България. Това гласува на второ четене парламентът с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ограничението важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител. В същото време депутатите разрешиха право на собственост върху земеделски земи да могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години. По предложение на „Атака" първоначалният срок "повече от три години" беше увеличен.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване