Google си спомня за Одри Хепбърн

/КРОСС/ Google промени логото си в чест на английска филмова и театрална актриса, носителка на „Оскар", балерина и общественичка Одри Хепбърн. Тя е родена на 4 май 1929 година в Иксел, Белгия. Прекарала детството си под нацистки режим в Холандия през Втората световна война, Хепбърн се посвещава изключително на уроците по балет, преди да реши по-късно да стане актриса. За първи път привлича вниманието с роля в Бродуейската продукция „Джиджи" (1951). Получава ролята на принцеса Ана във "Ваканция в Рим" (1953), за която печели наградата на Филмовата академия. Превръща се в една от водещите холивудски актриси през 1950-те и 1960-те години, и получава още 4 номинации за Оскар. Сред емблематичните ѝ роли са на Холи Голайтли в „Закуска в Тифани" (1961) и на Илайза Дулитъл в „Моята прекрасна лейди" (1964). От 1988 до смъртта си през 1993 г. служи като посланик на добра воля на УНИЦЕФ.  

Безпилотен самолет уби един от лидерите на „Ал Кайда” в Йемен

/КРОСС/ При нападение с американски безпилотен самолет е бил убит един от командирите на международната терористична мрежа „Ал Кайда" в Йемен, съобщи „Асошиейтед прес", позовавайки се на военни източници. От профила на организацията в микроблога „Туитър" съобщиха, че Ликра ал-Казими е загинал от раните си няколко дни след нападението над техния лагер в град Махфад от миналата седмица. Според данни на американското разузнаване подразделението на терористичната мрежа в Йемен е едно от най-опасните в света, и има участие в усилията на ислямистите за дестабилизиране на Сомалия, Ирак, Пакистан, Афганистан и Сирия.  

Двойките се лъжат най-често за пари

Един на всеки седем "изневерявал финансово"


Отбелязваме 111 години от смъртта на Гоце Делчев

Днес (4 май) се навършват 111 години от кончината на българския революционер Гоце Делчев. На този ден той пада убит след тежко сражение между неговата чета и османска потеря. В Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на бореца за свобода.

Киев си връща контрола над Краматорск, 10 души загинали

По последни данни при операцията в Краматорск (Донецка област) са загинали около десет души, военните контролират града, съобщава кореспондент на телевизия Россия 24. „В хода на операцията в Краматорск са загинали около 10 души, включително двама военни. Към момента военните са превзели всички сгради, които там бяха превзети – сградата на МВР,

10 души загинаха в Краматорск

По последни данни при силовата операция в Краматорск (Донецка област) са загинали около десет души, военните контролират града, съобщи кореспондентът на телевизия Россия 24.

Алгафари: В Розово се появи един много криворазбран патриотизъм

/КРОСС/ „Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса", каза в „Събуди се" политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития. Според Нидал Алгафари едва ли някоя политическа партия ще успее да извлече ползи от случилото се в Розово. „За съжаление там се появи един много криворазбран патриотизъм", смята той. По думите на Васил Гарнизов откакто е започнала бежанската вълна от Сирия и медии, и политици, и държава се държат неправилно. „Страховете, че ще бъдем залети от едни сирийци, гладни като скакалци, които ще изядат нашето благополучие, се раздухва повече от 2 години", каза още той. Според него тези страхове не са основателни. Алгафари допълни, че не трябва да ни е страх от тези бежанци, защото те са проверени няколко пъти. „Терористите влизат по друг начин в страната ни", допълни той. „Това, което наблюдаваме, се нарича ксенофобия", каза от своя страна проф. Георги Близнашки, който е преподавател по конституционно право. Той смята, че нещата трябва да се овладеят час по-скоро, защото става дума за нагнетяване на страхове и напрежение.  

Васил Гарнизов: Страховете, че ще бъдем залети от сирийци, гладни като скакалци, се раздухват повече от 2 години

„Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса”, каза пред Нова тв политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, „Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса”, каза пред Нова тв политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Търсят изчезналия малайзийски самолет в Бенгалския залив

Властите на Бангладеш изпратиха три кораба в Бенгалския залив за издирване на изчезналия пътнически самолет на Малайзия Еърлайнз, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на директора на военно-морското раз...

Все още търсят, изчезналото в старозагорско, дете

Все още няма следа от детето, което изчезна край старозагорското село Колена. Миндьо Иванов е на година и десет месеца, с черна коса и очи, и е висок 90 сантиметра. Родителите му не разполагат със...

Васил Гарнизов: Не трябва да се страхуваме от бежанците, а от това, че държавата е слаба

„Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса”, каза пред Нова тв политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, „Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса”, каза пред Нова тв политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Времето днес: Облачно с превалявания

Максималните температури ще са все още без съществена промяна - между 17° и 22°

Расмусен призовава страните от НАТО да увеличат военните си разходи!

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че събитията в Украйна трябва да послужат като сигнал за европейските членове на алианса и ги призова да увеличат военните си разходи. "Не бива безкрайно да се снижават военните разходи, променете тази тенденция и инвестирайте все повече и повече средства в отбраната", казва Расмусен, цитиран от Мангазея. Тази седмица с подобни призиви към страните от НАТО излязоха държавният секретар на САЩ Джон Кери и шефът на Пентагона Чък Хейгъл. Той призовава Москва да се въздържа от допълнително дестабилизиране на ситуацията в Украйна - нещо, което, според него, би било "историческа грешка".  

Жена гвардеец ще охранява президентството за първи път

За първи път в историята жена гвардеец може да застане на пост пред президентството. Това обмисля Националната гвардейска част по повод празника си, който е през юли, съобщи БГНЕС. Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията, каза командирът на Националната гвардейска част полк. Боян Ставрев. Ако идеята бъде осъществена, след около два месеца за първи път пред вратите на президентството ще застане и жена в гвардейска униформа. Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е направен и първият официален ескорт на български княз затова и тази дата е официален празник на Националната гвардейска част. Тази година представителната част навършва 135 години. Първата жена в подразделение бе приета преди две години - редник Гергана Иванова. От месеци в гвардейската част има и втора жена - Веселина Иванова, която обаче напуска и отива в друго поделение.

ДПС открива предизборната си кампания

/КРОСС/ Днес Движението за права и свободи (ДПС) официално дава старт на предизборната си кампания с митинг в котелското село Ябланово. На събитието се очаква да присъства ръководството на партията и кандидатите за евродепутати. Регионалните и младежките структури на ДПС в голяма част от страната вече дадоха началото на предстоящата предизборна надпревара. По предварителна информация кампанията на ДПС за изборите за Европейски парламент ще приключи на 19 май в град Джебел, когато е и празникът на града, пише Дневник. Ябланово е традиционно за ДПС място, тъй като представители и симпатизанти на движението редовно провеждат там митинги в памет на жертвите от възродителния процес. "Ако има 10 селища в България, които да имат заслуженото право да кажат, че ДПС е тяхната партия, едно от тях е Ябланово", заявява сега почетният председател на партията Ахмед Доган през 2011 г., когато е все още неин ръководител.  

В Крим обявиха тридневен траур заради жертвите на безредиците в Украйна

Заради трагичните събития в Украйна през последните дни властите в Крим обявиха тридневен траур. Ескалацията на напрежението в източната част на Украйна взе 46 жертви, а при сблъсъците в Одеса бяха ранени над 200 души. В Крим бе обявен тридневен траур заради трагичните събития в югоизточната част на Украйна, довели до десетки убити и стотици ранени от страна на цивилното население.

Буковска: Бях на погребението на Чочо, той сега е на по-добро място

Чочо Попйорданов беше част от моя живот, загубата беше странна и неочаквана. Бях на погребението. Това признание направи пред Нова телевизия Йоана Буковска. "Той беше един от важните мъже в живота ми. Чочо си отиде на 5 май, майка ми на 5 септември. Петицата играе важна роля в живота ми, близнаците също са петици. Чочо Попйорданов беше част от моя живот, загубата беше странна и неочаквана. Бях на погребението. Това признание направи пред Нова телевизия Йоана Буковска. "Той беше един от важните мъже в живота ми. Чочо си отиде на 5 май, майка ми на 5 септември. Петицата играе важна роля в живота ми, близнаците също са петици.

Нужно е само да имаш кураж, силата без самочувствие е безполезна

/КРОСС/ Джакомо Джироламо Казанова, италиански авантюрист, изявявал се като търговец, дипломат, шпионин, политик, философ, магьосник, писател (автор е на над двадесет книги и няколко пиеси) и преводач: Нужно е само да имаш кураж, силата без самочувствие е безполезна

ЕС ще стане мишена на руски шпионаж заради Украйна

Русия се интересува от възможните санкции към нея


Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ Благоевград.Благоевград ще отбележи 111 години от смъртта на Гоце Делчев. Ритуалът по полагане на венци и цветя ще се състои от 11.00 часа на пл. „Македония" пред паметника на революционера. Варна.Народният представител от ПП ГЕРБ Емил Радев, който е и кандидат за евродепутат от листата на партията, ще награди победителите в традиционния футболен турнир на МГЕРБ-Варна, съобщиха от партията. Победителите ще бъдат обявени в 16.00 часа. Състезанието се провежда по инициатива на младежката организация на ГЕРБ в район „Приморски". Варна.Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ще посети област Варна. В 12:00 ч. заедно с представители на Българския антифашистки съюз той ще поднесе цветя на паметника на Георги Петлешев в центъра на Аксаково по повод 72 години от гибелта му. От 13:00ч. венци и цветя ще бъдат поднесени и на паметника на Петлешев в с. Водица, както и на лобното му място. В 14:30 часа лидерът на социалистите ще се срещне с граждани на централния площад в Провадия. Той ще бъде гост на провеждащия се там фолклорен фестивал. Заедно с Илияна Йотова те ще произнесат слова в 15:30 ч. Плевен.Кандидатите за евродепутати от листата на АБВ - Цветан Антов и Нина Найденова ще посетят спортен празник в село Долни Луковит, община Искър, Плевен. Събитието започва в 14.30 часа. Видин.От 17.00 часа в Пресклуб Видин пресконференция по повод Евроизбори 2014 г. ще даде Светослав Малинов, кандидат за евродепутат от Реформаторския блок

Отборът на Валяците (Перник) е новият-стар шампион

Отборът на Валяците (Перник) е новият-стар шампион

Отборът на Валяците (Перник) е новият-стар шампион на България по ръгби 15. В оспорван финал тимът на Антонио Иванов надигра трудно със 17:13 Янтра (Габрово) на стадиона на НСА в столицата. Това е трета поредна титла за пернишкия отбор, който се превърна в хегемон у нас. Габровци пък все още не са печелили трофея, като в 40-годишната им история това е осми загубен финал.

За победителите по едно есе реализираха Николай Николов и Георги Ваклинов, а третото беше наказателно за отсъден...

Продължава

Анатолий Карпов откри шахматна академия в Албена

Първата шахматна академия на Анатолий Карпов в „Албена” е факт. Тя бе открита в "Аблена" и е по случай 45-годишнината от основаването на ваканционното селище. На тържествената церемония по откриването й в хотел „Амелия” присъстваха кметът на Добрич: госпожа Детелина Николова, областният управител на град Добрич: господин Недко Марчев,изпълнителният директор на „Албена”-АД- господин Красимир Станев, приятели, гости на „Албена”, медии.

Буковска: Бях на погребението на Чочо, той сега е на по-добро място

Чочо Попйорданов беше част от моя живот, загубата беше странна и неочаквана. Бях на погребението. Това признание направи пред Нова телевизия Йоана Буковска. Чочо Попйорданов беше част от моя живот, загубата беше странна и неочаквана. Бях на погребението. Това признание направи пред Нова телевизия Йоана Буковска. "Той беше един от важните мъже в живота ми. Чочо си отиде на 5 май, майка ми на 5 септември. Петицата играе важна роля в живота ми, близнаците също са петици.

Рождениците днес

/КРОСС/ Адриан Лазаровски - писател, преводач Галина Захарова - съдия Григор Христов - спортен журналист Д-р Димитър Стефанов - кмет на Тутракан Зорка Първанова - бивша първа дама на България Проф. Иван Добчев - режисьор Канна Рачева - журналист Красимир Кочев - шампион по борба свободен стил Кубрат Пулев - боксьор Мая Манолова - зам.-председател на Народното събрание Роман Василев - прокурор Филип Трифонов - актьор Христо Янев - футболист  

Национален траур в Афганистан за жертвите на свлачището

Днес в Афганистан е ден на траур за загиналите в гигантското свличане на земни маси, погребало цяло село в североизточната провинция Бадахшан, предаде АФП.

Фемен и необичайната форма на протест

Или как голотата може да се превърне в оръжие, използвано от жените


4 май в историята

/КРОСС/ 1493 г. - Папа Александър VI става арбитър между Испания и Португалия за определяне на границите им на влияние в Новия свят.1593 г. - Основан е бразилският град Жабоатау дус Гуарарапис.1626 г. - Остров Манхатън е продаден от индианците на холандските заселници в Америка.1675 г. - Кралят на Англия Чарлз II нарежда да бъде изградена Кралската Обсерватория в Гринуич.1715 г. - В Париж е произведен първият сгъваем чадър.1799 г. - Мишел Ней е прехвърлен в Армията на Андре Масена.1872 г. - Завършва първото общо събрание на БРЦК, на което инициатор е Васил Левски.1903 г. - Четата на Гоце Делчев е обкръжена от турска войска край село Баница (Серско) и в сражението загива самият Делчев.1924 г. - В Париж са открити VIII Летни олимпийски игри.1925 г. - Публикуван е Закон за администрацията и полицията. С него се създава Дирекция на полицията с три отдела: Държавна сигурност, Криминален и Административна полиция.1932 г. - В Атланта, мафиотът Ал Капоне, обявен за „обществен враг № 1" в САЩ, влиза в затвора за единадесет години с присъда за укриване на данъци.1937 г. - С Наредба-закон се забранява на българските граждани да участват в Гражданската война в Испания.1945 г. - Ханс Франк е пленен от американски войници близо до Берхтесгаден.1949 г. - Вследствие на самолетна катастрофа край Торино загива целият футболен отбор на италианския клуб Торино, с изключение на един играч, който не лети поради контузия.1953 г

В неделя започва да излъчва новата гръцка национална телевизия НЕРИТ

Новият канал ще започне работата си с главната задача да отразява местните избори и изборите за европейски парламент

прочети повече

Неделя след Пасха ­ на св. Мироносици

/КРОСС/ В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха нагърбили с тежката полска работа; те оряха нивите, те жънеха и вършееха, те хранеха България и на фронта, и във вътрешността. Не е вярно, че жената е по-слаба; когато жената се вдъхнови, тя става герой; така я виждаме и в историята на християнството. Ето, празнуваме паметта на светите мироносици - жени, които се показали по-безстрашни от мъжете. След Голготската саможертва на Господа Иисуса Христа, Който бил поруган, разпнат на кръст, убит, погребан, запечатан в гроба, учениците стояли заключени „страха ради иудейскаго". А жените, ученици на Господа, са били безстрашни да отидат сутринта рано на Христовия гроб не за да видят Учителя жив, а да го помажат по еврейския обичай с благоуханни масла, понеже не са могли да сторят това в деня на Неговото погребение. За тях нямало страх от иудеите, нито са се бояли от стражата, която била поставена на Христовия гроб. Взели необходимите материали, с които да помажат покойника си, и безстрашни отишли на гроба Му. Така те станали първи свидетели на Христовото безсмъртие след смъртта и Възкресението. И ония небесни жители, които ги посрещнали на Христовия гроб, ги изпратили да известят на апостолите, че страхът им е неуместен, че Христос е безсмъртен и че никой от Неговите ученици не бива да се бои от злото на враговете, понеже Той е възкръснал, жив и всемогъщ

Поредна нощ на сблъсъци в Украйна

Поредна нощ на безредици преживя източна Украйна. Активисти на т.нар. Донецка народна република превзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град 300-хилядния град Горловка. При атаката никой не е пострадал, но според очевидци е имало изстрели. В Луганск, също Донецка област, проруски въоръжени активисти са пленили двама представители на движението „Граждански сектор”. Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата сграда на службата за сигурност на Украйна в града. Един човек е загинал при сблъсъците в града. „Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи пресслужбата на „Обединената армия Югоизток”. Според организацията протестиращи тръгнали да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е била открит стрелба. Правителството в Киев планира след сегашната операция срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск да предприеме военни действия и в други региони на Украйна, обяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий. В Крим, също както в Украйна, бе обявен тридневен траур във връзка с трагичните събития в Одеса от петък, когато в сблъсъци между украински националисти и проруски активисти бяха убити 46 души и ранени над 170. Временният президент на анексираната от Русия област Сергей Аксьонов е издал указ, с който да се почете "подвига на невинните жертви, да се изрази солидарност с героичната борба на населението на тези региони за техния цивилизационен избор".

Български ало измамници предлагат булки на гърци

Български телефонни измамници превзеха пограничните райони на Северна Гърция, съобщи haskovo.net. Неофициално се знае, че повечето от тях са от Разградско. За да са по-близко до границата наемали квартири в Свиленград.
Заради нашествието им цените на наемите са скочили двойно, разказват местните. В пограничното градче наричат пришълците „Ръ”-тата, Български телефонни измамници превзеха пограничните райони на Северна Гърция, съобщи haskovo.net. Неофициално се знае, че повечето от тях са от Разградско. За да са по-близко до границата наемали квартири в Свиленград. Заради нашествието им цените на наемите са скочили двойно, разказват местните. В пограничното градче наричат пришълците „Ръ”-тата,

Секси мацки прекъснаха тренировка на любимия си отбор

10 девойки нахлуха полуголи на стадиона и прекъснаха тренировката на футболистите на Сибир.

Този отбор на Белгия ще е по-успешен от тима от 1986-а

Полузащитникът на Зенит и Белгия Аксел Витцел оцени перспективите пред своя тим на световното първенство по футбол в Бразилия това лято. Според 25-годишния футболист тимът на Марк Вилмотс може да се ...

Порното трябва да бъде вкарано в по-културни рамки, смята Георги Лозанов

"Фалшива патетика е да се спре и да се забрани порното, но трябва да се намерят регламенти, които да го правят достъпно в един по-културен и щадящ човешките права начин. Децата трябва да бъдат па...

Български ало измамници предлагат булки на гърци

Български телефонни измамници превзеха пограничните райони на Северна Гърция, съобщи haskovo.net. Неофициално се знае, че повечето от тях са от Разградско. За да са по-близко до границата наемали квартири в Свиленград.
Заради нашествието им цените на наемите са скочили двойно, разказват местните. В пограничното градче наричат пришълците „Ръ”-тата, Български телефонни измамници превзеха пограничните райони на Северна Гърция, съобщи haskovo.net. Неофициално се знае, че повечето от тях са от Разградско. За да са по-близко до границата наемали квартири в Свиленград. Заради нашествието им цените на наемите са скочили двойно, разказват местните. В пограничното градче наричат пришълците „Ръ”-тата,

Днес празнуват металурзи и коминочистачи!

Днес - 4 май, е международният ден на металурга, пожарникаря и коминочистача. Патрон на тези професии в католическата църква е Свети Флориан. Открай време съществува поверие, че ако срещнеш коминочистач на улицата и го докоснеш, носи късмет.

Издадоха Библията за слепи

Първото пълно издание на Библията на брайлово писмо вече е достъпно за хората със зрителни увреждания.

Много шоколадови мъфини


Малки пухкави кексчета с дъх на какао и масло и разтопен шоколад в сърцевината им. В общи линии това е, повече опитали ги не могат да кажат нещо повече, тъй като устите им са заети да преглъщат доволно и неопределено да издават звуци на удоволствие. О, да, да не пропускаме и хрупкавите орехи, които идеално контрастират на меката им ронлива тесктура.

Но всички тези неща ги казват възрастните, децата просто грабват някой все още топъл мъфин от тавата и го изяждат за отрицателно време с...

Политолог: Конфликтът в Розово засенчи кампанията за изборите

Събитието на тази седмица за България е конфликтът в Розово, а в международен план това са събитията в Одеса, каза в „Събуди се” политологът Васил Гарнизов. По думите му кампанията за евроизборите потъва на фона на тези две събития.

Стефан Данаилов среща Деси Бакърджиева преди години и й казва да влезе в НАТФИЗ (фотоалбум)

Преди време Иванка, майката на Деси Бакърджиева, отива на среща на випуска. И учудващо някои от съучениците се карат: Преди време Иванка, майката на Деси Бакърджиева, отива на среща на випуска. И учудващо някои от съучениците се карат: "Анче, защо не си ни казвала досега, че детето е спечелило конкурса "Мис България". Браво. Поздрави я от нас". Това се превръща в голяма сензация на вечерта, но е лъжа. Всъщност това е последната роля на Бакърджиева от сериала на

Събитията в Украйна и Розово са най-коментираните на "Дневник"


Сблъсъците в Одеса и Славянск и действията на хората от Розово са темите предизвикали най-много коментари в "Дневник" тази седмица.  Данните са към 19 часа снощи.

Най-сериозен брой коментари – повече от 750 събира новината за над 40 загинали при сблъсъци и пожар в Одеса. 403 са коментарите под статията, че според омбудсмана жителите на Розово са дискриминирали сирийските бежанци, опитали се да им станат съседи.

Третата най-коментирана новина е за обкръжения от украинската...

И жена гвардеец може да застане на пост пред президентството

За първи път в историята ни жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството. В Националната гвардейска част (НГЧ) има идея да направят това за празника си, който е през юли, съобщава БГНЕС.
За първи път в историята ни жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството. В Националната гвардейска част (НГЧ) има идея да направят това за празника си, който е през юли, съобщава БГНЕС. "Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията",

За първи път: Жена гвардеец може да застане пред президентството!

За първи път в историята ни жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството. В Националната гвардейска част (НГЧ) има идея да направят това за празника си, който е през юли, съобщава БГНЕС.
"Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията", За първи път в историята ни жена гвардеец може да застане на пост номер едно в Републиката – пред президентството. В Националната гвардейска част (НГЧ) има идея да направят това за празника си, който е през юли, съобщава БГНЕС. "Имахме идея да направим една изненада за всички столичани в чест на 135 годишнината на гвардията",

Новата Студена война и как ще пати България

Старата поговорка „Когато атовете се ритат, магаретата теглят” описва положението на България в настъпващата нова Студена война.
Минали са 25 години от падането на Стената в Берлин, а Желязната завеса се разкъса и по-рано, с идването на Горбачов. Как ще се случи сега разделение на света на два лагера?

Поколенията над 40 години помнят какво беше. Не беше добре. България беше в лагера на комунизма, сега е в Свободния свят. Впрочем, и руснаците не са вече в лагер, вече не са заградени от телени мрежи и изходни визи. Пътуват свободно, те са навсякъде из Щатите и Европа. Как тогава ще се раздели светът?

Най-напред, в новините замириса на едновремешната пропаганда. И от Изток, и от Запад.
Щатите измислят икономически санкции срeщу Русия. Картите „Виза” и „Мастъркард” на някои банки вече не се обслужват в Америка, има ограничения за фирми, движение на капитали и т. н. Други банки ще уредят въпроса, това не е проблем, финансовата система е глобализирана, не може да се раздели на лагери.

България не я засяга. Но нещо друго я засяга. У нас от края на комунизма насам има вътрешна Студена война, която разделя страната, с всички произтичащи от това последствия за политическа нестабилност. А политическата нестабилност има икономически резултати. Рейтингите от кредитните агенции отразяват тази стабилност. С новата Студена война по света политическата нетърпимост и непримиримост в България се засилва.

Най-големият икономически ръст в България настъпи между 2001 и 2008 г., когато имаше политическа стабилност и слабо политическо противопоставяне. 2001 – 2005 кредитните агенции вдигнаха кредитния рейтинг на България 15 пъти. Буквално, без преувеличение. Тогава двете основни воюващи партии БСП и СДС останаха малцинство, изтласкани от набързо сформираната политическа партия на Симеон, която се появи като алтернатива. После мнозина се разочароваха от царя, неговата партия се сви на следващите избори, но участва в широка коалиция и така за тия години на политическа стабилност България успя да влезе в Европейския съюз. А можеше и да не влезе. Това вече е без значение.

Сега какво ще стане? България няма как да излезе от ЕС и да мине в лагера на Русия. Няма партия, която да иска това. Сидеров подкрепя Русия, но не говори за излизане от ЕС. Това не пречи във вътрешната Студена война да се размахват прокоби как България отива в Евразия, Путлер и т. н. Занапред всяко правителство ще бъде изложено на напрежение. България е между Европа и Русия точно когато се сблъскват.

Например, промени се значението на газопровода Южен поток. Той беше проект, изгоден главно за Русия, за да заобиколи Украйна и доставките за Южна Европа да не зависят от нея. И да попречи на проекта „Набуко”. Сега ЕС се обяви против „Южен поток”. Още тази зима България може да остане на студено посред Студената война. Путин веднъж вече врътна кранчето, а сега предупреди, че пак ще се случи, щом Украйна не си плаща. И още няма алтернатива за доставка на газ. Има да патим.

Наш бандит се гаври с Интерпол (снимки)

Вече трета година български наркодилър се гаври с всички полицейски служби по света. Издирваният от Интерпол русенец Станимир Стоименов се подвизава във "Фейсбук" и дори публикува свои снимки от различни части на света.

Лек трус до София

Слабо земетресение е имало призори близо до София, съобщи Националният сеизмологичен център.

Киев: Украйна се нуждае от помощта на Запада

Ситуацията в Украйна е напрегната и хората са подтиснати, сподели в „Добро утро, Европа” преподавателят по български език в Киев Елена Чмир. Тя обаче е категорична, че украинците са готови да се борят срещу имперските амбиции на Владимир Путин.

23 жертви при ПТП в Хаити

В тежка пътна катастрофа в най-южната част на Хаити загинаха 23 души. Други 20 са тежко ранени, предаде АФП, позовавайки се на медицински източници.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване