Изплува тялото на адвоката Гоцевски

Тялото на адвоката от Банско Здравко Гоцевски изплува след 10 дни издирване. Трупът се появил на повърхността на язовир “Белизмата”, на 3 км над града. Вчера сутринта служители от отдел “Обществен ред и сигурност” към община Банско обикаляли за пореден път язовира в търсене на изчезналия си съгражданин и малко след 7:30 часа с бинокъл забелязали безжизнено човешко тяло да плува във водата.

Меркел е загрижена за оставането на Великобритания в ЕС

Германският канцлер Меркел увери днес, че е загрижена за оставането на Великобритания в ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Изявлението бе направено в момент, когато европейските лидери обсъждат...

Суарес проведе първа тренировка с Уругвай

Нападателят на Ливърпул Луис Суарес се присъедини към отбора на Уругвай на тренировъчния лагер в периферията на Монтевидео. Звездата, който претърпя операция на менискуса преди 11 дни, проведе първа л...

Мигел Ерера: Внимание за опасността Неймар!

Треньорът на Мексико Мигел Ерера подчерта, че на предстоящия мач срещу Бразилия на световното първенство в страната на кафето неговите играчи ще трябва да обърнат особено внимание на нападателя Неймар...

Кунева иска смяна на върха при Реформаторите

Промени и "по-силно лидерство" в ръководството на Реформаторския блок ще иска "Движение България на гражданите". Това стана ясно от думите на лидерката на партията Меглена Кунева и заместника Даниел Вълчев след Националния съвет на формацията в неделя. Вълчев оспори лидерството на председателя на ДСБ Радан Кънев и обясни, че той е само говорител. В Промени и "по-силно лидерство" в ръководството на Реформаторския блок ще иска "Движение България на гражданите". Това стана ясно от думите на лидерката на партията Меглена Кунева и заместника Даниел Вълчев след Националния съвет на формацията в неделя. Вълчев оспори лидерството на председателя на ДСБ Радан Кънев и обясни, че той е само говорител. В

КАТ в акция за пияни и дрогирани

Катаджии започнаха акция за пияни и дрогирани шофьори в цялата страна. Масовите проверки стартираха от вчера сутринта и ще продължат до неделя. Освен за шофьори, седнали зад волана след употребата на алкохол и опиати, униформените ще следят и за валидна “Гражданска отговорност”.

Защо в България не е като във Франция

 След 3-месечно разследване и 13-часов полицейски обиск в партийните офиси лидерът на опозицията във Франция подава оставка заради обвинения, че по време на кандидат-президентската кампания на Никола Саркози част от разходите, които надхвърляли определения от закона „таван”, са прикрити с фалшиви фактури. Оставката е резултат и от натиск, оказан от членове на партията, според които "честта на политическото ни семейство е заложена на карта". За отговорните се задават съдебни, а лично за Саркози - политически последици. Шансовете му да стане отново президент намаляват силно.

Възможно ли е това в България?

Възможна ли е подобна история в България? Теоретично - да, защото и в България съществуват сходни правила. На практика обаче - едва ли. Защото „честта” не е от особено значение. И най-вече защото държавата и съответните ѝ институции не могат или не искат да проверяват, установяват и санкционират такива отклонения от закона.

А основателни съмнения за нарушения на правилата е имало винаги. Последният съмнителен пример се разигра пред очите ни наскоро. В невиждана по размах кампания една партия, появила се буквално от „нищото” (тоест, без да е получила държавна субсидия), наводни страната с билбордове, митинги и шоу програми, задръсти телевизионния ефир и интернет с реклама и интервюта на лидера си, а избирателните секции - с десетки хиляди наблюдатели и застъпници. И ето че тази партия не само ще бъде представена в Европейския парламент, но и предявява претенции за присъствие в националната политика.

Правила на книга

Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда, посочва, че като нормативна рамка в България има заложен доста висок стандарт за контрол върху финансирането на кампаниите. Партиите могат да получават дарения и да правят разходи само по обявена предварително в Сметната палата единна сметка. А в публичния регистър на даренията всеки може онлайн да проследи размера на даренията и имената на дарителите. Те пък са длъжни да попълнят декларация за произхода на средствата, а над 1 000 лева могат да се даряват само по банков път. Така Сметната палата чрез НАП може да провери дали съответният дарител има финансови приходи, за да направи съответното дарение.

По отношение на разходите нещата не са толкова прозрачни - те не могат да се видят детайлно в публичния регистър, защото отчетите на партиите са твърде общи. Разбира се, Сметната палата може да изиска всички финансови документи, да проследи транзакциите и - ако има желание и положи усилия, да установи евентуални нарушения или престъпления и да сезира прокуратурата. От друга страна административните наказания, които се изразяват в глоби от 3 до 15 хиляди лева, са твърде меки, смята Цонева.

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов също е на мнение, че като цяло имаме нужния набор от средства за регулиране в тази сфера. Той посочва за пример „тавана” на разходите (в момента 2 милиона лева), който се явява един вид гаранция срещу превръщането на изборите в „състезание на портфейлите”. В тази посока е и забраната за финансиране от юридически лица. Тук обаче започват проблемите, защото тази забрана се заобикаля с достатъчно на брой подставени физически лица.

А на практика?

Антоанета Цонева обръща внимание на факта, че въпреки многобройните примери за явно разминаване между закона и реалността, на практика няма случай на установяване и санкциониране на драстични нарушения. Сметната палата се пази като от огън да не навлиза в полето на партиите и техния интерес, казва Цонева и припомня как шефът на тази институция бе отстранен, след като поиска партиите да отчитат изрично за какво е направен всеки разход над 1 000 лева.

Предизборната кампания на "България без цензура" беше особено пищна

Партиите са се превърнали в своеобразни корпорации с влияние навсякъде в институциите, на което трудно може да се противодейства. Затова ако се предприемат някакви действия, те обикновено са постфактум и приличат на репресия за тези, които вече не са на власт. Всичко това е много далеч от идеята за върховенство на закона, казва Цонева.

И Калин Славов обръща внимание на обстоятелството, че контролът се прилага с прекалено голямо отлагане във времето. Санкциите пък не вършат работа. Не само защото са незначителни на фона на огромния финансов и политически залог, а и защото са много закъснели - нарушителите вече са постигнали целта си и са спечелили изборите.

Мълчанието на институциите

Антоанета Цонева смята, че в това отношение има какво да се направи и дава за пример вече споменатата пищна кампания на „България без цензура” - над 1 милион само за медии, много от които въобще не са декларирали рекламните си договори и реалните си тарифи.

Кампанията на тази партия започна всъщност много преди изборите - с едноименното роуд шоу. После бе създадено едноименно гражданско сдружение, чийто председател и бъдещ партиен лидер обяви, че е дарил на сдружението близо половин милион лева. Още тогава институциите можеха да се задействат, за да проверят произхода на тези средства. После започна „замърсяване” на финансирането и размиване на границите между НПО и партия. Което пък представлява нарушение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и заобикаляне на ограниченията в Закона за политическите партии. Това може да бъде установено в момента на декларирането, а не постфактум.

В България обаче нещата не стават така. Понеже всички знаят какъв е сценарият, институциите предпочитат да изчакат, за да видят дали пък това не е новият силен на деня. А подобни игрички изцяло подриват доверието на обществото в тези институции, заключава Антоанета Цонева.

Пловдивските социалисти почетоха паметта на Ботев

Пловдив /КРОСС/ Няколкостотин пловдивчани почетоха тази вечер паметта на Ботев и загиналите за свободата на България пред Братската могила. Митинг поклонението по традиция организираха районните структури на Младежкото обединение и на БСП - Западен. В словото си младежкият лидер Десислава Йорданова подчерта, че всяка година на 2 юни пловдивските социалисти идват пред мемориалния комплекс, за да поклонят пред подвига и безсмъртието. Много са пътищата към безсмъртието - живот, поезия, революция, борба. И всички тези пътища водят към Ботев, изтъкна младата социалистка и допълни: Ботев е мерило за добро, за хуманно, за напредничаво. Той е нашето мерило за вярност и социална чувствителност, за любов към Отечеството. Пред събралото се множество Деси Йорданова припомни Ботевата непримиримост към социалната несправедливост, неговата будна гражданска съвест, висок морал и пламенна жертвоготовност. Нека не забравяме написаното от поета революционер малко преди неговата саможертва, призова ораторката и акцентира върху Ботевите думи: „Само разумният братски съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите по човешкия род и само този съюз е в състояние да въдвори истинска свобода, братство, равенство и щастие по земното кълбо". Думи - проникновени, актуални и непреходни при всички превратности на времето. Думи - вдъхващи оптимизъм за бъдещето на България. Да живее България, завърши Десислава Йорданова, а хората я аплодираха

"Борусия" (Дортмунд) подписа с голмайстора на Серия А


Вицешампионът в Бундеслигата "Борусия" (Дортмунд) подсили атаката си за следващия сезон с привличането на голмайстора на Серия А Чиро Имобиле.

В понеделник 24-годишният нападател на "Торино" подписа 5-годишен договор с жълто-черните.

През изминалия сезон италианецът помогна на своя отбор да се класира за Лига Европа с отбелязването на 22 попадения в 33 мача.

"Взимаме гъвкав и бърз нападател, който по впечатляващ начин се доказа в едно от най-силните европейски...

Протест за оставка и в понеделник вечерта

Над 60 души се събраха днес в центъра на София, за да поискат за пореден път оставка на правителството и предсрочни избори. Демонстрантите започнаха да се събират в 18:30 часа на площад Независимост, а половин час по-късно те потеглиха по обичайния си маршрут към Народното събрание. В първите редици на шествието беше издигнат огромен транспарант "България каза - Орешарски, върви си!". След като демонстрантите стигнаха до парламента, започнаха да се разотиват и протестът приключи бързо. Протестиращите скандираха "Оставка" и "Избори". Сред шествието беше издигнат и флаг на ГЕРБ.  Тази вечер беше раздаван и новият брой вестник "Протест".

ЕК започва наказателна процедура заради "Южен поток"

Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу страната ни по повод започналата работа по изграждането на газопровода към „Южен поток“....

Авторът на плана за застрояване на Царево блокира промяната му

София /КРОСС/ Комисията за защита на конкурeнцията (КЗК) уважи жалбата на арх. Калин Тихолов срещу конкурса за изменение на общия устройствен план на община Царево и изготвянето на екологична оценка. Освен това Министерството на регионалното развитие трябва да му изплати 850 лв. разноски по делото, реши още КЗК.Арх. Тихолов е автор на скандалния план на Царево, одобрен без екооценка от съда, заради което ЕК ни заплаши с наказателна процедура, заради застрояването на защитени територии в Странджа. Калин Техолов беше първоначалното предложение на ДПС за министър на инвестицонното проектиране, но заради общественото недоволство кандидатурата му беше бързо оттеглена и заменена с тази на колегата му, с когото делят един кабинет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, Иван Данов.По този начин заради липсата на общ устройствен план продължава застрояването на парче на морската община на базата на подборни устройствени планове (ПУП). Общината издава разрешения за строителство на влезли в сила ПУП-ове, които имат всички необходими документи и становище от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ), казаха от общината пред Mediapol. Оттам уточниха, че в момента се строят нови сгради.Сагата с общия устройствен план на Царево се точи от години. В края на януари Върховният административен съд утвърди плана на общината, изготвен от колектив начело с арх. Калин Тихолов, въпреки липсата на екологична оценка

Скандал в пернишкия футбол: Вадят отбор от терена

Скандал се разрази в пернишкия футбол, след като Спортист (Драгичево) не доигра срещата с Балкан (Банище) от "А" окръжна група 1.

Футболистите на Виктор Викторов бяха порязани сериозно от главния рефер Бисер Никифоров, а треньорът не издържа и изведе играчите си от терена, съобщават медиите в Перник.

Въпросният съдия изгони двама играчи на домакините до 15-ата минута при резултат 1:1.

След двубоя домакините пуснаха и официално съобщение към шефа на БФС- Перник Александър...

Продължава

Тялото на изчезнал адвокат изплaва в язовир (обзор)

Тялото на изчезналия на 23 май адвокат от Банско Здравко Гоцевски изплува  в язовир “Белизмата” на 5 км от града. Врачки предрекли, че ще се появи около рождения си ден - 4 юни. Най-вероятната версия е, че адвокатът се е удавил при нещастен случай. Работи се обаче и по версиите за отвличане и насилствена смърт.
Тялото на изчезналия на 23 май адвокат от Банско Здравко Гоцевски изплува в язовир “Белизмата” на 5 км от града. Врачки предрекли, че ще се появи около рождения си ден - 4 юни. Най-вероятната версия е, че адвокатът се е удавил при нещастен случай. Работи се обаче и по версиите за отвличане и насилствена смърт.

Димитър Бербатов ще пише книга

„Сър Алекс Фъргюсън ми каза: „Няма да играеш, днес така реших. Няма да започнеш, отпадаш от групата“. И това е. Удари ме като с нож, и до там се приключи". Това заяви бившият голмайстор на „Манчестър Юнайтед“ и настоящ на френския „Монако“ Димитър Бербатов в "Шоуто на Слави" по bTV, спомняйки си за решението на мениджъра на "червените дяволи" да „Сър Алекс Фъргюсън ми каза: „Няма да играеш, днес така реших. Няма да започнеш, отпадаш от групата“. И това е. Удари ме като с нож, и до там се приключи". Това заяви бившият голмайстор на „Манчестър Юнайтед“ и настоящ на френския „Монако“ Димитър Бербатов в "Шоуто на Слави" по bTV, спомняйки си за решението на мениджъра на "червените дяволи" да

Русия: НАТО насърчава Киев да използва сила

"Трябва всички да имаме за цел намирането на решение, което зачита международното право", заяви пък генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен

Отстраниха шефа на ОД на МВР-Бургас заради доноси

Бургас /КРОСС/ Директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Милен Димитров е отстранен от поста. Срещу него е образувано най-тежкото разследване в Инспектората на МВР - дисципинарно производство. Това съобщи отлично информиран източник за Флагман.бг. Днес Димитров е бил привикан при миистър Цветлин Йовчев, за да получи обвиненията, по които предстои да бъде проверяван. Най-вероятно ще бъде уволнен. Излязъл е в отпуск. Според нашия източник заповедта му за увонение дори била готова в електронен вариант, оставало само да му я връчат, но Димитров не знаел.„Не съм уволнен, пътувам обратно за Бургас, временно съм отстранен, не коментирам причините", каза Димитров за Флагман.бг по телефона току-що.Новината подейства като студен душ на управляващите на местно ниво. Причината е, че досега всички червени депутати от региона, с изключение на един - около когото има сериозен бизнескръг, са бранели всячески още от началото на мандата на това управление Димитров, независимо, че е назначен от ГЕРБ.„Махат го заради куп доноси, които бяха пратени на министъра и до НС от една група от Несебър, около която е сплотена и част от ъндърграунда, чиито позиции бяха разклатени именно от Димитров", каза ни ръководен кадър от БСП в Бургас. Димитров бил обвинен, че брани контрабандните канали, но без конкретика каква точно е ролята му. Затова основно и ще го разследват.Флагман.бг прогнозира уволнението на МВР-директора в средата на евровота

Бербатов обеща да напише книга


„Сър Алекс Фъргюсън ми каза: „Няма да играеш, днес така реших. Няма да започнеш, отпадаш от групата“. И това е. Удари ме като с нож, и до там се приключи „Сър Алекс Фъргюсън ми каза: „Няма да играеш, днес така реших. Няма да започнеш, отпадаш от групата“. И това е. Удари ме като с нож, и до там се приключи". Това заяви бившият голмайстор на „Манчестър Юнайтед“ и настоящ на френския „Монако“ Димитър Бербатов в "Шоуто на Слави" по bTV, спомняйки си за решението на мениджъра на "червените дяволи" да

1000 полицаи пазят бразилците

Над 1000 полицаи охраняват бразилските национали в Гояния.
Отборът пристигна в неделя в 23 ч местно време за контролата с Панама днес. Военна полиция изолира играчите от 200-те фенове още на летището. Националите имаха забрана да общуват със запалянковците.
По трасето към хотела движението бе спряно. Десет полицейски коли ескортираха автобуса. По Над 1000 полицаи охраняват бразилските национали в Гояния. Отборът пристигна в неделя в 23 ч местно време за контролата с Панама днес. Военна полиция изолира играчите от 200-те фенове още на летището. Националите имаха забрана да общуват със запалянковците. По трасето към хотела движението бе спряно. Десет полицейски коли ескортираха автобуса. По

Д-р Миланов: Ако не се актуализира бюджетът, здравеопазването загива

Прецедент е смъртта на младата фотографка. Изпитвам омерзение към всички медии, които манипулират общественото мнение и коментират случилото се като правило. Когато стане проблем, се говори много, но никой не отбелязвал, че миналата нощ е имало 212 повиквания и 138 посещения вкъщи от екипи на Бърза помощ на територията на столицата.

Какво или кой уби Елизабет - ясно до седмица!

Аутопсията на починалата фотографка Елизабет Димитирова е готова. Три експертизи още обаче ще кажат със сигурност кое е причинило смъртта й.

МИЕ: Процесът на избор на изпълнител за "Южен поток" е следвал законосъобразни процедури

София /КРОСС/ България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта "Южен поток" на българска територия. Това съобщиха от Министерството на икономиката по повод изявлението на ЕК за стартиране на наказателна процедура по повод конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток". От там добавят, че очакват официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор. "Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК. Българската страна и досега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на „Южен поток" на българска територия. В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза", посочват от МИЕ.

По 3-ма първолаци се борят за място в елитните училища

По 3-ма кандидат-първолаци се борят за едно място в елитните школа в София, показва проверка на „Монитор”. „Сред най-желаните училища са тези, в които се изучава чужд език”, обясни директорът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

28 000 души получават sms при бедствие

28 000 души в България ще получат съобщение, което ще ги предупреди в случай на природно бедствие. Това е записано в Националната програма за защита от бедствия 2014-2018 г. (НПЗБ). Тя беше приета на 7 май от Министерския съвет, но в края на миналата седмица беше качена в портала за обществено обсъждане.
Телефонните номера на хората в държавата, к 28 000 души в България ще получат съобщение, което ще ги предупреди в случай на природно бедствие. Това е записано в Националната програма за защита от бедствия 2014-2018 г. (НПЗБ). Тя беше приета на 7 май от Министерския съвет, но в края на миналата седмица беше качена в портала за обществено обсъждане. Телефонните номера на хората в държавата, к

Отказват ваучери за гориво заради страх от ментета

София /КРОСС/ Големите бензиностанции се страхуват да не им пробутат фалшиви ваучери за евтино гориво, затова отказват да приемат ценните книги, отпуснати като държавна помощ на фермерите. Това станало ясно по време на среща между държавните институции, които прилагат схемата, бензиностанциите и фермерите.Това е все едно магазините да не продават хляб, защото се притесняват някой да не купува с фалшиви пари, коментира Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него към момента само някои малки бензиностанции са започнали да приемат ваучери или се готвят да се включат в схемата. Ситуацията не е нормална и схемата не работи, както трябва, категорични са стопаните. Те посочват, че за отпечатването на ваучерите държавата е похарчила 600 000 лв. В цяла Европа помощта за гориво се дава по друг начин - с маркирано гориво, а фермерът може да зарежда толкова, колкото са нуждите му, и с това не се злоупотребява, коментира Вукодинов.У нас схемата е свързана с много административни спънки - купища документи, които се попълват преди началото, при зареждането и при годишните отчети, посочи той. Според него сегашните проблеми трябва да подскажат, че през следващия период на подпомагане е нужно да се разработи наистина ефективна схема за подпомагане на фермерите, съобщи standartnews.com.

Тонове плакати след вота

Партиите зарязаха тонове хартия, с която опаковаха страната преди изборите за ЕП. Осем от формациите, участвали в евровота, не бяха свалили предизборните си плакати в столицата до вчера, въпреки че едноседмичният срок за това изтече.

Готвят до 300 лв. глоба за офшорките за всеки декар земя

Тези, които не се разделят със земята си до Коледа

Командироват лекари от 4 болници в Спешната помощ

Лекари от четири болници в София ще запълнят незаетите места за медици в Центъра за спешна помощ в столицата. Те ще бъдат командировани там, за да се подобри работата. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева вчера след близо 3-часова среща с представители на Спешната помощ от София и страната.

Сменяме личния лекар с друг до края на юни

Всяко здравноосигурено лице има право да смени личния си лекар с друг до 30 юни. Медицинското лице обаче трябва задължително да има сключен договор с...

Пак критики от Брюксел за бавни реформи

Със спирането на повишаването на възрастта и стажа за пенсия България направи крачка назад в пенсионната реформа. Страната трябва да продължи увеличението, да ограничи ранното пенсиониране и инвалидните пенсии и да изравни възрастта, на която мъжете и жените имат право да излязат в отдих. Това се казва в доклад на Еврокомисията за реформите, които Със спирането на повишаването на възрастта и стажа за пенсия България направи крачка назад в пенсионната реформа. Страната трябва да продължи увеличението, да ограничи ранното пенсиониране и инвалидните пенсии и да изравни възрастта, на която мъжете и жените имат право да излязат в отдих. Това се казва в доклад на Еврокомисията за реформите, които

Джип уби 4-годишно в Стара Загора

Стара Загора /КРОСС/ 4-годишно дете почина, след като беше блъснато от джип в Стара Загора. Инцидентът е станал около 19.00 часа тази вечер на ул. „Кольо Ганчев", в близост до училище „Васил Левски" в града.Детето е карало велосипед в близост до училището. Според десетките свидетели на инцидента джипът се е движил с висока скорост. Детето е било с двамата си родители, когато е блъснато, каза говорителят на ОД на МВР в града Ваня Кръстева.На мястото има екипи на полицията, пожарната и Съдебна медицина, съобщи Дарик.

Джип уби 4-годишно дете в Стара Загора

4-годишно дете почина, след като беше  блъснато от джип до училище в Стара Загора. Инцидентът е станал днес около 19 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на града. Детето е блъснато от джип Ленд Роувър. Той се е движил по ул. „Кольо Ганчев”, прави обратен завой на ул. „Цар Симеон Велики” и там блъска 4-годишното дете, което карало колело, съобщава агенция "Фокус". Шофьорът на джипа е от Стара Загора.

Джип уби 4-годишно на колело

4-годишното дете намери смъртта си, след като беше прегазено от джип в Стара Загора. Инцидентът е станал около 19 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на града.

Украинската авиация нанесе втори удар на Луганск

/КРОСС/ ВВС на Украйна нанесе втори авиоудар по блокпостове на Луганската народна република, съобщи РИА Новости. Има разрушения на жилищни сгради, сградата на областната администрация, разрушена е детска градина. Има загинали сред мирното население и няколко опълченеца. Има информация за нови жертви, но за сега не е уточнено тяхното количество. Напомняме, че при предишния авиоудар срещу сградата на Луганската областна администрация са загинали петима мирни жители. Източник на агенцията в силовите структури на Украйна съобщил, че Киев прехвърля допълнителни подразделения и допълнителна военна техника в Донецката и Луганската области, с цел - борба с привържениците на самопровъзгласилите се републики.    

УЕФА готви протест срещу преизбирането на Блатер

/КРОСС/ Всички 54 члена на УЕФА ще устроят седящ протест по време на годишния конгрес на ФИФА в Сао Пауло, който ще се проведе през юни. Повод за акцията им е намерението на Сеп Блатер да се кандидатира отново за шеф на световната футболна централа, съобщава The Telegraph. Очаква се, 78-годишният Блатер да издигне кандидатурата си по време на речта си пред 209-те члена на организацията. Изданието отбелязва, че обявяването на кандидатурата на Блатер ще бъде посрещната с мълчалива демонстрация от страна на членовете на УЕФА. Шефът на организацията Мишел Платини и други представители на европейския футбол смятат, че смяната на властта във ФИФА е единственият начин да се възстанови репутацията на организацията. Йозеф „Сеп" Блатер е осмият президент на ФИФА, избран на 8 юни 1998 година, и наследил на този пост легендата Жоао Хавеланж.През 2002 година е преизбран като ръководител, побеждавайки Иса Хайоту в изборите Отново е избран за лидер на световната футболна централа за още четири години на 31 май 2007 година, въпреки че само 66 от 207-те членове на ФИФА го номинират, най-вече поради съмнения в корупция.

Смениха шефа на Областната дирекция на МВР в Бургас


Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров е отстранен от длъжност, научи „24 часа“.
Образувано е дисциплинарно производство, а все още не е ясно кой ще го замести.
Според осведомени най-вероятно новият шеф няма да е кадър от Бургас, а от друга голяма дирекция от страната.
Очаквайте подробности. Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров е отстранен от длъжност, научи „24 часа“. Образувано е дисциплинарно производство, а все още не е ясно кой ще го замести. Според осведомени най-вероятно новият шеф няма да е кадър от Бургас, а от друга голяма дирекция от страната. Очаквайте подробности.

Брюксел ни наказва заради Южен поток!

Процедурата е заради конкурса за избор на строител на газопровода. Kомисията e поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта.

Григор: Не гледам мач за мач, а далеч напред

Не гледам мач за мач, а далеч напред. Моите цели са високи и знам, че има още много работа, която трябва да се свърши.
Това е част от философията на Григор Димитров в момента, разкрита за W magazine. Пред екипа на списанието най-добрият български тенисист признава, че когато не е на корта, обича да кара мотоциклет и да танцува, Не гледам мач за мач, а далеч напред. Моите цели са високи и знам, че има още много работа, която трябва да се свърши. Това е част от философията на Григор Димитров в момента, разкрита за W magazine. Пред екипа на списанието най-добрият български тенисист признава, че когато не е на корта, обича да кара мотоциклет и да танцува,

ЕК даде своите препоръки за икономическата политика на България

Европейската комисия издаде своите препоръки в областта на икономическата политика за всички страни-членки на Европейския съюз. Всички те са...

Wall Street търси посока

Въпреки новите върхове за индексите пазарът донякъде си остава в период на консолидация, коментира анализатор


Салма Хайек и Ейдриън Броуди идват до дни

Нашествие на холивудски знаменитости ще се заформи тези дни в София. До дни се очакват да пристигнат Салма Хайек, Ейдриън Броуди, Бен Кингсли и иранската звезда Шохре Агдашлу, която е участвала в „Х-Мен: Последният сблъсък” (2006).

ЕК за България: Необоснован оптимизъм за икономиката и липсващи реформи

Необоснован оптимизъм за съживяване на икономиката, съчетан с липса на реформи в ключови сектори, както и на напредък в борбата с корупцията. Такива са основните констатации на Европейската комисия (ЕК) относно националната програма за реформи и конвергентната програма на правителството за 2014 г.   Прогнозата на България за икономически растеж от 2.1% за тази и 2.6% за следващата година е над допустимите отклонения, посочват от Брюксел, чиито данни са за растеж от 1.7% през 2014 г. и 2% през 2015 г.   Вместо това има ръст на сенчестата икономика при продължаваща липса на ефективни структури за борба с корупцията и проблеми с независимостта на съдебната власт. Страната ни е критикувана още за отстъпление в пенсионната реформа, за здравеопазването и младежката безработица, за отсъстващи реформи в образованието.   Брюксел отправя шест препоръки за реформи в данъчната политика, пенсионната система, пазара на труда, образованието, енергетиката и подобряване на бизнес средата. По-голямата част от препоръките се повтарят и от предишни доклади на Еврокомисията, но напредък не се забелязва, а в някои области дори имаме отстъпление.   Увеличаване на сенчестата икономика   "Спазването на данъчното законодателство и качеството на администрирането на данъците продължават да представляват основни предизвикателства пред България. Наличните оценки свидетелстват за значителен дял на сенчестата икономика, потвърден от данните за недекларирания труд в България", смята Еврокомисията.   Въпреки предприетите мерки, остават високи административните разходи за събиране на приходите, както и разходите за спазване на изискванията при плащането на данъци. ЕК препоръчва да се въведе цялостна данъчна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на изискванията.   Отстъпление в пенсионната реформа   През 2013 г. България отстъпи от поетите ангажименти в областта на пенсионната реформа, констатира Брюксел. Отчетено е въвеждането на допълнителни схеми за ранно пенсиониране и отложеното увеличение на пенсионна възраст. Не е постигнат и никакъв напредък за изравняване на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените. Няма въведени по-строги критерии и механизми за отпускането на инвалидни пенсии, за да се ограничат злоупотребите.   ЕК препоръчва да се приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система. Посоката е ясна – да продължи планираното годишно увеличение възрастта за пенсиониране с очакваната за продължителността на живота; да се премахнат възможностите за ранно пенсиониране и да се въведе еднаква пенсионна възраст за мъжете и за жените.   ЕК настоява още и за по-строги критерии и процедури при отпускането на пенсии за инвалидност, чрез по-добро отчитане на остатъчната работоспособност на подалите заявление за получаване на такива пенсии.   Непрозрачно финансиране на болниците, нерегламентирани плащания   Липсва прозрачност във финансирането на болниците, а извънболничното лечение не е добро. Нещо повече, високото ниво на регламентирани и нерегламентирани плащания, поемани пряко от пациента, на практика изключва някои групи от населението от достъп до здравеопазване, смята Брюксел.   Според ЕК заради лошото здраве на българина в бъдеще ще има необходимост от по-високи бюджетни разходи за здравеопазване. Брюксел препоръчва подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, оптимизиране на болничната мрежа и развиване на възможностите за извънболнично лечение.   Минималната заплата не се определя прозрачно   Въпреки че нивото на безработица се стабилизира през 2013 г., броят на безработните младежи и тези, които са без работа дълго време, продължава да расте, констатира ЕК. В България делът на младите хора, които не работят и учат е един от най-високите в ЕС.   Брюксел отчита и "твърде ограничен напредък в укрепването на капацитета на Агенцията по заетостта". Необходимо е подобряване на политиките по заетостта. България не разполага с ефективни мерки, насочени към нерегистрираните в бюрата по труда млади хора, включително ромите, в съответствие с целите на Гаранцията за младежта, отбелязва ЕК.   Това е програмата, с която лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се гордее много, защото получи финансиране по предложение на ПЕС.   Според Брюксел българите са едни от най-застрашените от бедност и социално изключване в ЕС.   Минималните прагове за плащане на социалноосигурителните вноски биха могли да попречат на неквалифицираните работници да си намерят работа. За това Брюксел препоръчва да се направи преглед на минималните прагове.   Минималната работна заплата, която беше вдигната съществено през 2013 г. при управлението на БСП и ДПС, може да окаже отрицателно въздействие върху трудовата заетост и трябва да се наблюдава отблизо, смята Брюксел. Според ЕК е необходимо заедно със социалните партньори да се разработят прозрачни насоки за изменение на законоустановения размер на минималната работна заплата, като се отчита въздействието върху трудовата заетост и конкурентоспособността.   Реформата в образованието също изостава   ЕК продължава да настоява за приемане на Закона за училищното образование, който да даде рамката за реформи, включително модернизиране на учебните програми и подобряване на обучението на преподавателите. Приемането на закона се бави още от времето на тройната коалиция.   Необходимо е да се повиши качеството на професионалното образование, да се намали делът на преждевременно напусналите училище и да се подобри достъпът до учене през целия живот.   Висшето образование пък все още не е в състояние да посреща адекватно потребностите на пазара на труда, отчита ЕК.   Като стъпка в правилната посока ЕК оценява въвеждането на задължително двугодишно предучилищно образование.   Липсват ефективни структури срещу корупцията   Реформата в администрацията също се бави, липсват ефективни структури за справяне с риска от корупция. Необходими са усилия за подобряване на бизнес средата като цяло.   ЕК определя като предизвикателство процедурите за получаване на разрешения и регистриране на фирми. Дългото съдебно производство по обявяване във фалит – над три години, както и ниското ниво на възстановяване на вземанията, пречи на бизнеса.   Електронното правителство е в застой, а това пречи за увеличаване на прозрачността и намаляване на административната тежест, отчита Брюксел. В същото време вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева не спира да обяснява колко мерки е предприело правителството, за да облекчи бизнеса. До момента минаха три пакета с над стотина мерки, като ефектът от тях засега не се чувства особено.   Съдебната власт не е независима и това е проблем за бизнес средата   Независимостта на съдебната власт продължава да е основен проблем, влияещ върху бизнес средата в България, отчита ЕК. Според Брюксел са предприети "някои стъпки за справяне с корупцията, но цялостният напредък е ограничен и все още нестабилен, като са необходими по-последователни проверки и възпиращи санкции във връзка с конфликтите на интереси".   Необходимо е да се осигури по-добра координация между институциите за борба с корупцията, които да бъдат защитени от политическа намеса, настоява Брюксел.   Енергиен пазар на тъмно   Конкуренцията в сектора на електроенергията и природния газ остава слаба, отчита ЕК. "От особено значение за подобряване на функционирането на пазарите на енергия включват липсата на електроенергийна и газова борса и отсъствието на прозрачен пазар на едро".   Свободният пазар на електроенергия е доминиран от един единствен доставчик, като неговият малък размер означава, че конкуренцията не може да изпълни функцията си за гарантиране на ефективността на разходите. Все още има какво да се желае по отношение на независимостта и ефективността на националния регулатор, констатира Брюксел.   ЕК отчита, че зависимостта от вноса от ограничен брой доставчици и липсата на развитие на инфраструктурата създават риск от прекъсване на доставките. За новия програмен период 2014-2020 г. е предложен широкообхватен пакет от мерки за подобряване на енергийната ефективност, който да бъде финансиран от ЕС, е отбелязано в документа.   ЕК настоява да се премахнат пречките за навлизане на пазара, да се намали делът на регулирания сегмент, да се създаде прозрачен пазар на едро за ток и природен газ, като постепенно се премахват квотите. Отправя се препоръка енергийния регулатор да стане независим, както и да се ускори изграждането на междусистемни връзки със съседните държави членки.

ЕК с шест препоръки към България

 Европейската комисия отправя шест препоръки към България за периода 2014-215 г. в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор, предаде БГНЕС.

Комисията препоръчва засилване на бюджетните мерки за 2014 г. с оглед появяващото се отклонение относно изискванията на Пакта за стабилност и растеж.

През 2015 г. България трябва да засили бюджетната стратегия,

за да гарантира постигането на средносрочната цел и след това да я запази; да гарантира способността на новия фискален съвет да изпълни своя мандат; да задейства обхватна данъчна стратегия за засилване на събирането на данъци, справянето със сивата икономика, разходите за спазване на законите.

На второ място Комисията препоръчва приемането на дългосрочна стратегия за пенсионната реформа. Стратегията трябва да произтича от планирането на годишно увеличение на възрастта за пенсиониране и създаването на механизъм за обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота в дългосрочен план.

Същевременно

трябва да се ликвидират възможностите за ранно пенсиониране и да се изравни пенсионната възраст за мъжете и жените.

Комисията препоръчва и затягане на критериите по процедурите за отпускане на инвалидни пенсии, например чрез по-доброто съобразяване с работоспособността на молителите.

Страната ни трябва да гарантира ефективно предоставяне на здравни грижи, включително чрез подобряване на прозрачността във финансирането на болниците, оптимизирането на болничната мрежа и развиване на извънболничното лечение.

На трето място Комисията препоръчва подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта чрез развиването на добра система за контрол и по-голямо обхващане на най-уязвимите, като нискоквалифицираните и възрастните служители, дългосрочната безработица и ромите.

България трябва да увеличи покритието и ефективността на активните политики относно пазара на труда, за да отговори на профилите на хората, търсещи работа и да достига до нерегистрираните млади хора, които нито работят, нито учат в съответствие с целите за гаранциите за младежта.

Страната ни трябва да подобри ефективното покриване на помощите при безработица и социалните помощи.

България трябва да установи в консултация със социалните партньори прозрачни указания за приспособяване на минималната заплата, предвид последиците за заетостта и конкурентоспособността, препоръчва ЕК. За да облекчи бедността, България трябва да подобри още повече достъпа и ефективността на социалните служби и помощите за децата и възрастните хора.

Комисията препоръчва България да приеме закон за училищното образование и да продължи реформите в областта на професионалното и висшето образование с оглед повишаване нивото и приложимостта на уменията и в същото време да засили партньорството между образователните институции и бизнеса с оглед по-доброто съответствие на резултатите към нуждите на трудовия пазар.

България трябва да повиши качеството на професионалното образование,

да увеличи усилията за подобряване на достъпа до качествено, обхватно предучилищно и училищно образование за децата в неравностойно положение, най-вече за ромите, и да прилага стриктно правилата за изплащане на детски надбавки в зависимост от участието в образованието.

На пето място

страната ни трябва да продължи да подобрява бизнес средата най-вече за малките и средните предприятия

като намали бюрокрацията, стимулира електронното правителство, да опрости процедурите при неплатежоспособност и да приложи законите за просрочени плащания.

Трябва да се подобри системата за обществени поръчки чрез засилване на административния капацитет, да се увеличат предварителните проверки на Агенцията по обществени поръчки и да се предприемат конкретни мерки за прилагането на електронни обществени поръчки. ЕК препоръчва на България да повиши качеството и независимостта на съдебната система и да засили борбата с корупцията.

На шесто Комисията препоръчва

засилване на реформите в енергийния сектор

с цел повишаване на конкуренцията, пазарната ефективност и прозрачност и енергийната ефективност.

Това трябва да стане най-вече чрез премахване на пазарните бариери, намаляване на тежестта на регулациите, увеличаване на усилията за създаване на прозрачен пазар на едро на ток и газ, ограничаване на квотите и засилване на независимостта и административния капацитет на енергийния регулатор.

ЕК препоръчва да ускорим проектите за изграждане на интерконектори със съдените държави членки и кандидати за членство и да повишим капацитета си да се справяме с нарушаване на доставките.

Ще бъде ли Робърт Патинсън Индиана Джоунс

 Британският актьор Робърт Патинсън, прочул се с вампирската сага "Здрач", е фаворит за ролята на Индиана Джоунс в новите филми от приключенската поредица, които планира да заснеме компания "Дисни", пише в. "Дейли стар".

28-годишният Патинсън е на първо място в списъка с млади и обещаващи актьори, изготвен от студиото, които имат качествата да наследят в ролята Харисън Форд.

71-годишният Форд вече е твърде възрастен, за да се превъплъти в образа на прочутия археолог и освен това е ангажиран със снимките на седмия епизод от поредицата "Междузвездни войни".

Според вестник "Сън" компания "Дисни" планира два филма за три години, като предвижда снимките да започнат през 2016 г.

Макар да е първи в списъка на филмовото студио, Робърт Патинсън ще трябва да се пребори за ролята на Индиана Джоунс с актьори като Крис Хемсуърт, Чанинг Тейтъм, Крис Пайн и Келън Лъц според източник, запознат с филмовия проект.

Конкурент на Патинсън може да се окаже и самият Харисън Форд, който наскоро изяви желание отново да изиграе прочутия археолог, въпреки възрастта си.

Предстоящи събития в страната за утре, 3 юни

***София /КРОСС/От 9:00 часа в София Хотел Балкан ("Шератон"), ще се проведе конференция на тема "Как България да се превърне във водеща дестинация за аутсорсинг". Участие във форума ще вземат зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Светослав Младенов, представители на институциите и бизнеса. ***София /КРОСС/ От 09:00 часа в Нов български университет ще се проведе Кръгла маса с чуждестранно участие на тема „Реформите в системата за сигурност в Република България". ***София /КРОСС/ От 09.30 часа СГС ще заседава по делото срещу Христо Монов, бивш изпълнителен директор на БДЖ ( чл. 219 от НК). ***София /КРОСС/ От 09:30 часа, на жп прелеза на ул. „Йосиф Щросмайер", зам.-министър Антон Гинев ще се включи в инициатива по повод Международния ден за безопасно преминаване на железопътни прелези. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа в сградата на ДКЕВР, гр. София, бул. Дондуков 8-10, ет. 4 ще се проведе открито заседание относно доклад за извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на преференциални цени на електрическа енергия от комбинирано производство на дружества от сектор "Топлоенергетика" от 01.07.2014 г

Бъдещата кралица на Испания – Летисия Ортис

 Без благородно потекло, внучка на шофьор на такси, бивша телевизионна журналистка - бъдещата кралица на Испания Летисия още от сватбата си с принц Фелипе съумя да наложи своя модерен стил и да донесе малко блясък на кралското семейство, предаде АФП.

Красива, активна, спонтанна, Летисия Ортис Рокасолано изтърси праха от образа на кралското семейство.

"Доня Летисия отвори духа на дон Фелипе", каза негов представител пред британския им биограф Андрю Мортън.

Когато среща Фелипе през 2002 г., Летисия е разведена. Майка й е медицинска сестра, а баща й - журналист . Връзката й с принца започва през пролетта на 2003 г.

Държат я в тайна до обявяването на годежа през ноември. През 2004 г. принцът и Летисиясключиха брак.

Източник: Getty Images/Guliver

"Интелигентна, образована, амбициозна, учтива, със стоманени нерви", така я описват бившите й колеги.

Преди годежа си тя води няколко месеца новините на обществената телевизия TVE.

Летисия постепенно смекчава характера си, поне публично, за да заеме предвижданата й роля - на дискретна съпруга на наследника на престола. Тя се грижи внимателно за външния си вид, остава вярна на испанските дизайнери, редува елегантни тайори и женствени вечерни рокли. С годините присъства все повече на официалните церемонии, винаги дискретна до съпруга си.

Летисия и Фелипе имат две дъщери - Леонор и София, родени през 2005 г. и 2007 г. Семейството живее дискретно в къща в парка на двореца Сарсуела.

Източник: Getty Images/Guliver

Висшето образование на Летисия Ортис е по информационни науки. Тя започва кариерата си в печата, след което работи за телевизия Си Ен Ен, докато не постъпва на работа в TVE през 2000 г.

Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел – да стане крал на Испания – нещо, което се сбъдва днес, след като стана ясно, че баща му, крал Хуан Карлос, ще абдикира в негова полза

И ветеринарите ще протестират, плашат с болести

На протест излизат и ветеринарите. От браншовата организация обявиха днес, че ефективните стачни действия ще започнат след 30 юни. Основната причина за недоволството им е т.нар. тарифа за тази година - ценоразпис на услугите, които извършва ветеринарят за изпълнение на държавната програма за профилактика на животните.

Джип блъсна фатално 4-годишно дете до училище

Джип блъсна 4-годишно дете до училище в Стара Загора и то почина. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР в града.
Инцидентът е станал около 19:00 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на Стара Загора.
Джип „Ленд Роувър”, движещ се по ул. „Кольо Ганчев”, прави обратен завой на ул. Джип блъсна 4-годишно дете до училище в Стара Загора и то почина. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР в града. Инцидентът е станал около 19:00 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на Стара Загора. Джип „Ленд Роувър”, движещ се по ул. „Кольо Ганчев”, прави обратен завой на ул.

Държавата крие заразни заболявания сред животните

 Ветеринарите алармират, че държавата крие остри заразни заболявания сред животните, съобщи БНР.

Едва през януари Агенцията по храните е признала за огнище на туберкулоза

в разградското село Лудогорци. Д-р Вяра Гришина заяви:

Всъщност по-притеснителното е, че реагирали животни колегите констатират още от 2012-а година, т.е. две години пълно мълчание по въпроса, докато накрая се стигна до там в една ферма да бъдат изклани 95 животни.

В момента знаем за още 4 такива огнища на туберкулоза в страната. Те са в селата Липник, Тодорово и Голям извор, както и в село Бистрица, община Дупница. По-лошото от този факт е, че ние, практикуващите лекари на терен, нямаме никаква информация за случващото се.

Имунопрофилактиката у нас е пълен провал в момента и когато хората си купуват месо от магазина, те не могат да бъдат сигурни, че месото не е заразено с туберкулоза, например.

Ветеринарите твърдят още, че е провалена и системата за идентификация на животните в България.

Според тях уж в системата фигурират виртуални животни, като някой има интерес от това.

Според практикуващите ветеринари, 3 % от животните в България не са обхванати от ветеринарно обслужване, т.е. никой не е наясно какво е здравното им състояние и по какъв начин стига месото им до магазина.

Лекарите са изпратили протестни предупредителни писма до всички институции, но досега нямат отговор. Ако ситуацията не се промени до 30-и юни, те започват протести и ще уведомят Европейската комисия за случващото се у нас.

Българският ветеринарен съюз обяви, че след 30-и юни започва ефективни протести.

Недоволството на ветеринарите е породено от факта, че цените, които държавата определя за профилактични дейности за 2014-а година, са занижени 3-4 пъти.

Според този проект на тарифа изглежда животът в България е поевтинял между 200 и 400% за една година, защото толкова са свалени цените спрямо миналогодишната тарифа,обясни д-р Гришина.

9 млн. лева са заделени за имунопрофилактиката на животните за тази година, съобщават ветеринарите. Никой обаче не им е съобщил аргументи за драстичното намаление цените на услугите, които те предоставят на животновъдите.

При тези цени, намалени в пъти, ветеринарите ще откажат да изпълняват държавната профилактична програма, а това ще създаде риск както за животните, така и за здравето на хората.

4-годишно дете загина, блъснато от джип в Стара Загора

Джип блъсна 4-годишно дете до училище в Стара Загора и то почина. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР в града.
Инцидентът е станал около 19:00 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на Стара Загора.
Джип „Ленд Роувър”, движещ се по ул. „Кольо Ганчев”, прави обратен завой на ул. Джип блъсна 4-годишно дете до училище в Стара Загора и то почина. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОД на МВР в града. Инцидентът е станал около 19:00 часа пред СОУ „Васил Левски”, намиращо се в центъра на Стара Загора. Джип „Ленд Роувър”, движещ се по ул. „Кольо Ганчев”, прави обратен завой на ул.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване